自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

用戶要求終止服務

馬爾太 發表於 19-1-19 08:06
一定唔得。呢啲嘢根本冇得懶。唔想跟又想讀咪預成績下游囉。
我兩個女當初小我跟得較貼,主要陪養佢兩個嘅 ...

跟得貼即係點?可否分享一下

我平日放工六點返到屋企,即check功課,叫佢改錯既野,之後我去沖涼,出黎又望下佢改好未,叫佢讀一次今日學校學的中英文字,之後食飯快都7點半八點食完,之後又準備訓覺。

weekend前多功課,佢自己做完我就check,又溫返今個星期既野。

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-1-19 08:08
Sorry 我講得唔清楚,
I mean 一至五請老師上門,
依家我都有請NET 隔日上門,

補習班學唔到嘢,學嘢一定係要私補

星期一到五去補習班完成功課+check功課就ok

大宅

南丁媽咪 發表於 19-1-19 05:43
仔仔K3,係學校很守規矩,學術一般(我自己覺得),英文講得好(因為我有請NET上門教,但串字麻麻),社交能力 ...

如果學術一般,你真的入到全城最谷間私小,你真是要再考慮,因為入得去六年,除了英文好之外,還有中文,同小朋友的配合,如果你時間是配合不到一齊去溫書,單靠補習,孩子只會越讀越冇心機,成績又可能不到你預期...

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係另類家長,個女四年班,功課溫書一路都冇乜點理,係小一果時會跟下,默書同佢串下字,小二已經放手由佢自己黎,一直都係咁,成績一年比一年好,放唔放手好睇小朋友本身性格。我火爆燥底型,溫書教功課絕對傷感情,外判左功課已經輕鬆左好多啦

感激遇上你~

用戶要求終止服務

OforOsaka 發表於 19-1-19 08:02

我自己睇法係、同小朋友温書、例如默書、每日温幾隻字、 ...

至弊我知道自己耐性一般
幫佢温書唔係唔得,可能我自少都係成績好的學生,對讀書要求好高,雖然我唔谷佢考試比賽拎獎,但至少功課我要求要岩晒,要佢明白自己錯乜,所以阿仔抗拒。咁我都學識放手,從k2下學期開始不再擦佢功課,提左叫佢改,佢自己肯改就改,錯就由老師打交叉,都未嘗不是壞事

公爵府

理論上可行,如果你真係搵到質素好、又儘責的私補跟足六年,勝過半桶水、唔識教,又只靠打鬧去幫仔女温習的父母。
不過,你仍要改善EQ,否則有朝一日,你真的要自己全程跟番功課時,你照舊會發癲。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

用戶要求終止服務

Mabello6 發表於 19-1-19 08:24
如果學術一般,你真的入到全城最谷間私小,你真是要再考慮,因為入得去六年,除了英文好之外,還有中文, ...

我覺得佢一般(可能我要求高,佢係咪教得深),但我就係唔敢肯定佢係咪一般
我都會問下班主任意見,問下佢仔仔是否適合

用戶要求終止服務

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-19 08:28
理論上可行,如果你真係搵到質素好、又儘責的私補跟足六年,勝過半桶水、唔識教,又只靠打鬧去幫仔女温習的 ...

我相信做人家長,係同子女一同學習和成長

知道自己對學術要求高功課要完美(至少岩晒)係EQ一般,依家都多左c6顧學業

侯爵府

好媽媽勳章

Mabello6 發表於 19-1-19 08:24
如果學術一般,你真的入到全城最谷間私小,你真是要再考慮,因為入得去六年,除了英文好之外,還有中文, ...

係,我細個我媽讀書唔多所以又係搵一對一上門補習俾我,我又係反而仲差咗,所以真係唔係每個人都適合補習。
我自己小朋友都係讀出名谷既私小,但係暫時未有補習,不過我真係日日放工要用1,2個鐘去跟,真係好攰。我聽其他家長講,就算有1對1補,家長放工都要跟,唔可能靠晒人

用戶要求終止服務

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-19 08:28
理論上可行,如果你真係搵到質素好、又儘責的私補跟足六年,勝過半桶水、唔識教,又只靠打鬧去幫仔女温習的 ...

我親身經驗,以前一位老師同事
阿女小三後,轉做ftm之後,全職照顧小朋友睇功課
一年之後又搵返part time,佢話一年之間佢阿囡由冇情緒問題到先後要見社工見心理學家見埋精神科醫生,醫生問佢會唔會考慮返返工....佢先知自己迫得太緊

用戶要求終止服務

黑白豬 發表於 19-1-19 08:40
係,我細個我媽讀書唔多所以又係搵一對一上門補習俾我,我又係反而仲差咗,所以真係唔係每個人都適合補習 ...

多謝分享
咁我知道搵完私補,自己再每日跟,咁都好啲

大宅

love2talk 發表於 19-1-19 07:56
係咪人地成日講3私既其中一間?

邊3私?aps?

男爵府

如果你要求高的, 最好自己跟返
補習老師唔係你想揾個好的就揾到, 要揾個有責任感同上心的老師一d 都唔易

水晶宮

椰子油 發表於 19-1-19 08:44
邊3私?aps?

宣道,SFA,KTS

禁止訪問

珍珠宮

我女剛小一,我自己跟功課,我女係hea型,頭兩、三個月都係勁嚴格,鬧到佢傻,而家開始知我要求積極左,我就慢慢放手。第一次測驗平均7-80分,之後考試都做到90以上。
我女襟鬧嘅,所以我小一會捉到好嚴,尤其係學習態度,等佢知自己要做咩。初小可以先觀察小朋友,補習我只會當後路。

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-1-19 08:17

跟得貼即係點?可否分享一下

貼=跟功課,唔識叫佢mark起自己返學問老師,問完返嚟再教返我。

到小四,呢啲已經識自動波,連睇都唔需要。

又要馬兒好,又要馬兒不吃草係冇可能。你俾個補習佢,仲話好過返學嗰個,咁點解要返學?

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

我自己嗰個小一,返傳統小學,功課有時都幾多又有課外活動,如果默書小測堆埋一齊,都幾忙下,不過內容都叫簡單,仲應乎到,我自己跟都ok,但見其他jm話有啲谷校小三四先真正開始嚟料

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

love2talk 發表於 19-1-19 07:56
係咪人地成日講3私既其中一間?

咩叫3私?

首頁
12345...6

尾頁

跳至