自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-19 10:11
我都係用咁既方法,只會培養學習態度,功課自己做,唔識自己查書查字典,抄漏手冊自己問同學。

大仔去到 ...

你小朋友學校是否樓主所講的教高一級,谷的學校?

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-19 10:52
係谷,但無教高一級。中西區最谷嗰間。

樓主小朋友考入去教高一級,又谷的私校,希望樓主要清楚知道學校類型,小朋友資質,家長期望。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-19 12:35
我兩個朋友細路都讀SFA,我反而覺得佢哋成日測考先係問題,年中無休,就算小朋友自己讀得掂,都好慘,成年 ...

讀這間是要想清楚

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-19 12:38
Btw,我細仔今年書單都買了小四數學書,睇下佢到時跟唔跟到。
教高一級無問題,有教就得。最怕係無教但要考 ...

教深同時又高一級家長有時要跟下,私小現況:小六圓形,一般學校是教圓周已可以,但學校教埋面積,還要好複雜,還有文字題,小六上下沒有,工作紙不夠。同學做法1.去補開這學校的補習社 2.小朋友資質好高,又要自律,因每學期吾止一topic 教高。又要思考挑戰題。3.家長跟到高小或找有經驗補習老師找練習给他,自己出卷。講解。有些小朋友2已經可以.有些1,2或...
至於跟吾跟到,考乜分數才接受。就個個要求不同。不過求學,保持學習興趣同自信好緊要。
有些小朋友數學要用太多時間,會影響其他科。如中、英、常因課程教得快

教高一级還有英.....

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-19 15:11
我覺得如果係好似津小咁,即使教高一級,但有足夠功課,小朋友係可以跟到。問題係而家啲私小,強調咩少功 ...

所以做為家長要知道自己選了甚麼學校给小朋友。末入小一,幼稚園最好配合下。好的津小難抽入,到時中學派位好多才50幾%Band 1位。派入吾好的津小,不如跟能力考私小,直資。入中學亦有比較大的保障。去到中學亦可以考得好

不過家長要有心理準備

珍珠宮

baby7 發表於 19-1-19 16:04

其實想問下

我小朋友不是津小

抽吾到好的津小。小朋友慢熱,活動性教學的一間都入吾到。佢是適合傳統學校。最後是一間教深一級的私小,佢是越讀越有自信,零補習,但我FTM全科會跟下測驗,考試出下卷,選適合的綀習給她。小一已是自己做功課,教佢查字典,我是吾識時幫她。幼稚園選咗一間有考試,沒有默書但每日有net 的國際學校給她。從小用好多時間培養佢閲讀中、英圖書。中文是初小開始才看得多。初小到高小都英文考得好top.

私小課程亦有彈性,有加插活動性的自主學習。
小三時教佢做mind map , 做notes幫助溫習

佢功課一向做得快,才有時間溫習,看書。初小佢能力加埋我跟下已可以考到八十幾,九十幾。保持學習興趣和自信好緊要,要求佢有錯要知錯和學習態度好緊要。

呈分關係由小四開始跟緊些,教佢答問題技巧。一年三次旅行照去,呈二考出佢最好成績, 2次呈分排位B1a.

首頁

尾頁

跳至