自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

J-smama 發表於 19-1-19 14:19
我絕對相信一分耕耘,一分收穫,家長放幾多心機落小朋友到,就會有幾多成績。 尤其是初小階段,我覺得一定 ...

(emoji)(emoji)agree

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-1-19 05:43
仔仔K3,係學校很守規矩,學術一般(我自己覺得),英文講得好(因為我有請NET上門教,但串字麻麻),社交能力 ...
我都同你一樣無耐性,當年仔仔一年級太緊張,嚇親佢...二年級默書出貓,老師打黎叫我唔好鬧佢,佢已經好驚.......二年級開始我放曬手,唔想再嚇親佢之餘,都想睇下佢自己能力去到邊先,真係唔掂先再出手......二年級開始佢一直考得幾好,入左間英文中學,到依家中三
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

減齡達人勳章

南丁媽咪 發表於 19-1-19 05:43
仔仔K3,係學校很守規矩,學術一般(我自己覺得),英文講得好(因為我有請NET上門教,但串字麻麻),社交能力 ...

還有少少時間,可以喺現階段加強閲讀同自理兩方面,之後條路會容易好多。

識字多咗,理解能力高咗,做功課就會快好多,自理能力高,血都嘔少D。

字醜唔錯就算,唔好打擊佢自信心,之後做功課就唔會無成功感。

我從來無對小公主未交嘅功課,只睇老師改完嘅功課,有錯提两句就算。

有錯喺功課作業上於我係好重要,因為考試前只針對錯嘅題目溫習就得。如果未交比老師就改咗,我會唔記得佢錯乜,溫書就會溫得好耐都未溫完

小公主小學時我要輪班,我老公係完全無理佢功課嘅,只有一星期一小時補習英文,係咁多,佢有好多時間去玩去煲碟

複式洋房

IloveJJ 發表於 19-1-19 10:16
係。
自己做功課,唔識教佢查書查字典,唔可以即刻問大人,真係查完都唔識先教佢。功課錯,等佢返來改正, ...

想請教如果小朋友(男仔)學習能力、態度方面冇大問題,但係如何幫佢改善粗心大意的情況?

佢會自動自覺做功課,做完之後check家課冊,睇有冇做漏,自己會執書包( 間中會有甩漏)
學習內容方面嘅理解都冇大問題,但係功課勁多careless mistakes!

我而家夜晚有check佢功課,遇到做錯會叫佢重睇一次,多數情況佢翻睇題目都會知道自己做錯啲乜,可以自己改正嘅。( 因為十居其九都係啲大意錯誤)

現階段我係唔係應該仍然用呢個方法?因為我覺得佢大意嘅情況其實完全冇改善到(自開學初), 抑或其實我應該放手,等佢錯住交返去然後到星期六日先跟佢重溫一次啲功課?

複式洋房

花師奶2012 發表於 19-1-19 17:26
想請教如果小朋友(男仔)學習能力、態度方面冇大問題,但係如何幫佢改善粗心大意的情況?

佢會自動自覺做 ...

小朋友小一

禁止訪問

男爵府

其實應該可以,我女而家都有幫d小學生跟功課
有個跟足差唔多一星期,佢媽媽都好忙下
個小學生都幾聽話,個工人姐姐話佢係屋企無咁乖架
係對住老師先咁

伯爵府

我覺得得,俾得起錢實請到人做
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

平日最好有兩個大學生睇功課,因要一至五日日來基本上冇可能,兩至三個可互補不足,但你也要manage 佢地,make sure 佢地真係教。要找些刻苦的學生好過只係學歷高,通常上心些

男爵府

南丁媽咪 發表於 19-1-19 08:32
我相信做人家長,係同子女一同學習和成長

知道自己對學術要求高功課要完美(至少岩晒)係EQ一般,依家都多 ...

可以外判畀補習老師但係自己一定要跟

首頁

尾頁

跳至