論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

2016年第一次請工人,經朋友介紹,完全無要求,見過相順眼,望過CV 都無認真睇過,電話(無做視像)interview 5分鐘,佢淨係yes ma’am yes ma’am ,最記得佢講一句, I love children, 咁就confirm了。海外菲,第一日返工已經有辦有眼,做左兩年,都無駡過佢。最失望係話同我續約,但完約前三個月反口。兩年間無唔見過野,好少整爛野,好有心機教小朋友。
之後經agent 攞姐姐,可能要求高了, In 左廿幾個海外菲都唔岩心水,最後揀左個極品,宇宙之蠢,嘔左好多桶血,第三天決定搵新姐姐。
待續

wcpcelia    發表於 19-1-21 09:17

別墅

Harriethung 發表於 19-1-19 07:50
2016年第一次請工人,經朋友介紹,完全無要求,見過相順眼,望過CV 都無認真睇過,電話(無做視像)intervi ...

經新agent 搵,佢不是一次比十個八個我揀,第一次只比三個,我見佢比果啲全是無經驗,我話唔要,第二次比左個繼約我,我勉強去In下,點知青現超級理想,唯一是繼約,有保留。打算試一試工,但過左一天已被人簽了。agent 開始唔理我,因為佢話叫我放心用,因佢揀得一定好,咁agent 一定係咁講,但繼約喎,有上BK的人都知知揀唔過,但呢個agent 是朋友介紹的,我朋友家用姐姐廿幾年,最後果兩個姐姐都係經呢個agent ,一個做左八年,一個九年又準備續約,朋友只我放心,咁我再搵agent 講下,,

別墅

Harriethung 發表於 19-1-19 08:00
經新agent 搵,佢不是一次比十個八個我揀,第一次只比三個,我見佢比果啲全是無經驗,我話唔要,第二次比 ...

佢最後比左一個有4年經驗海外菲我,我果刻覺得其實你係咪無乜貨,咁去in 下啦,溝通到,無特別喜歡或唔喜歡,心諗是但啦,agent 又係咁話放心啦,經我揀得一定好,佢好乖架!咁我就簽左約了。上到agent office ,發現超多姐姐在佢果到打燉,而且望落個個都好乖,真的。果刻好後悔唔簽繼約果位姐姐其實。
星期一上agent office 接姐姐,一開門有個超好笑容的姐姐 say hello ma’am, 原來係我的新姐姐,同佢視像時好唔同樣,真人順眼好多。佢返左工幾日,完全滿意.我見舊姐姐咁極品,我就寫低哂做野的steps, 姐姐反笑我,ma’am I understand, this is common sense, 我聽到果刻我很安慰,我有返一個清潔的家了。

男爵府

回覆樓主:

恭喜你。

我都好好采。第一次請人合埋雙眼請, 第一個已經簽左 (佢又係只識 yes mam). Turn out 都好ok. (開頭有90分, 做左4年有70分, 算了)

黎緊簽第三個約。
我都怕請到極品姐姐。

別墅

我同你一樣,請第一個姐姐,完全冇經驗,只靠朋友個工人介紹佢阿嫂俾我,大家面對面in,咁佢都好老實話佢喺香港未湊過初生,不過佢會學,當時見佢個樣幾靚,幾老實又幾純,只不過年紀大啲,已經40,所以博一博請咗佢。後來bb出世,初頭由我自己一邊湊,一邊教,原本夜奶我都叫佢訓覺唔使幫我,但佢次次都起身幫我冲奶,等我搞掂晒佢先入房訓。bb出世兩個星期已經叫我俾佢幫bb冲涼,我喺隔離睇住,而佢煮飯又幾好食,最重要佢唔識上網,我每次放工返到屋企,只見佢一係望住bb瞓晏覺,一係同bb玩,嗰兩年佢真係好鍚bb

tree2009    發表於 19-1-24 10:26
333s    發表於 19-1-19 11:19

別墅

Solarflare 發表於 19-1-19 09:20
恭喜你。

我都好好采。第一次請人合埋雙眼請, 第一個已經簽左 (佢又係只識 yes mam). Turn out 都好ok. ( ...

真係好幸運呀!

別墅

寶貝兒媽咪 發表於 19-1-19 10:53
我同你一樣,請第一個姐姐,完全冇經驗,只靠朋友個工人介紹佢阿嫂俾我,大家面對面in,咁佢都好老實話佢喺 ...

朋友介紹的係較好。40歲做姐姐仲要餵夜奶,能力會否差啲?最緊要係錫小朋友!!唔駛比中介費又搵到好姐姐,好好彩!

別墅

Harriethung 發表於 19-1-19 14:43
朋友介紹的係較好。40歲做姐姐仲要餵夜奶,能力會否差啲?最緊要係錫小朋友!!唔駛比中介費又搵到好姐姐 ...

咁又冇,睇佢有冇心做

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

好姐姐可遇不可求

別墅

Poyau 發表於 19-1-20 14:36
好姐姐可遇不可求

係,所以十分感恩,
希望佢係我屋企都做得開心啦

Poyau    發表於 19-1-22 14:29

複式洋房

Harriethung 發表於 19-1-21 00:40
係,所以十分感恩,

可否介绍 agent 给我?

別墅

2018sf 發表於 19-1-23 04:36
可否介绍 agent 给我?

PM 左

大宅

我之前嗰個姐姐嚟香港,不夠3⃣️個月比前顧主炒咗。但agent 極力推介佢比我,話佢其實人品係好好。就係因為見到佢interview 時同亞仔玩得好開心所以請佢。佢一直在我家照顧亞仔,直到亞女出埋世升埋小一先回印尼,足足做咗8年。佢返咗印尼已經4個月,依家每個星期日都Whatsapp 問候我吔,send 下佢印尼生活照比我,仲會平日下午放學時間打電話比小朋友傾一陣偈。

現在呢個菲姐姐之前完成無經驗,但上工2個月,可以完全掌握到一般家務,好有common sense , 但煮飯就麻麻。不過佢肯睇書學,跟食譜煮都有七八成,我就收貨喇。最重要係我2個小朋友都喜歡佢。

大宅

我之前嗰個姐姐嚟香港,不夠3⃣️個月比前顧主炒咗。但agent 極力推介佢比我,話佢其實人品係好好。就係因為見到佢interview 時同亞仔玩得好開心所以請佢。佢一直在我家照顧亞仔,直到亞女出埋世升埋小一先回印尼,足足做咗8年。佢返咗印尼已經4個月,依家每個星期日都Whatsapp 問候我吔,send 下佢印尼生活照比我,仲會平日下午放學時間打電話比小朋友傾一陣偈。

現在呢個菲姐姐之前完成無經驗,但上工2個月,可以完全掌握到一般家務,好有common sense , 但煮飯就麻麻。不過佢肯睇書學,跟食譜煮都有七八成,我就收貨喇。最重要係我2個小朋友都喜歡佢。

大宅

別墅

細B媽媽 發表於 19-1-23 08:38
我之前嗰個姐姐嚟香港,不夠3⃣️個月比前顧主炒咗。但agent 極力推介佢比我,話佢其實人品係好好。就係因 ...

第一個姐姐好難得啊,曾被繼約,到你手做左8 年,very good and lucky!! 我in 繼約果個,我真係好想請佢,因為佢真係好正常,interview 表現最好的一位,英文好,但我最後都無請到。
咁你第二個姐都幾好啦,最緊要小朋友肯跟佢!而且小朋友眼睛是明亮的!

複式洋房

Harriethung 發表於 19-1-21 00:40
係,所以十分感恩,

請問可否pm agent資料給我? 謝謝。

別墅

Kamy826 發表於 19-1-23 23:20
請問可否pm agent資料給我? 謝謝。

Pm左

大宅

Harriethung 發表於 19-1-19 08:15
佢最後比左一個有4年經驗海外菲我,我果刻覺得其實你係咪無乜貨,咁去in 下啦,溝通到,無特別喜歡或唔喜 ...

可以pm agent資料給我嗎?

別墅

oichai 發表於 19-1-27 01:40
可以pm agent資料給我嗎?

Pm 左

首頁

尾頁

跳至