自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 IloveJJ 的帖子

未結婚前我係完全唔識煮嘢。結了婚後唔想成日出去食,先慢慢上youtube 學煮飯。希望可以好似你咁勁啦!可以煮得快又煮到咁多好嘢啦!

珍珠宮

蔬菜類可以買甘荀、西蘭花、椰菜呢類可以一早處理好一份份放雪櫃用三四日。
另外zucchini、蕃茄、洋蔥、青椒、粟米芯等食材都可以keep 幾日又方便處理
肉類可以切好醃好分一份份放冷藏格,食之前嗰朝先放返上去解凍
亦可買定雞蛋,盒裝豆腐幾時食都得

侯爵府

Chubbpiggy 發表於 19-1-19 11:06
回覆 IloveJJ 的帖子

未結婚前我係完全唔識煮嘢。結了婚後唔想成日出去食,先慢慢上youtube 學煮飯。希望 ...

我覺得最難係諗煮乜,我煮來煮去得幾味

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ngwong2 發表於 19-1-19 10:11
依D可以嗎?

嘩!好吸引

大宅

依D可以嗎?

煮得好靚

象牙宮

sfuhsg 發表於 19-1-19 09:43
萬能JM可以教下路嗎?
朝早唔多時間準備, 最多得半個鐘

為自己家庭, 省時, 省力, 省錢, 省心, 省空間。 又能享受美食。

用多功能, 時間性, 廚房家電。
HK 貴, 內地買。
沒地方, 用多層架。

实惠, 实用, 实在 : 不是選貴, 而是選适合自己的。。

1. 氣炸鍋 (半成品) 孩子會做, 不怕被熨傷。
2. 電蒸鍋 媽媽/ 孩子
3. 電壓力鍋 媽媽/ 孩子 燜一流, 紅燒豬手, 牛腩, 姜蔥鷄
4. 電飯鍋 孩子
5. 電湯鍋 孩子
6. 加不钴炒鍋 媽媽 炒菜。(免洗) 懶者 只沖洗, 抹。 (我是洗)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

anniellm 發表於 19-1-19 10:43
請問肉餅是醃好放在碟,再放冰格?
食時解凍就ok?

我放密實袋,解完凍就放返碟然後壓返平

寶石宮

2023年兔年勳章

IloveJJ 發表於 19-1-19 10:50
蒸:
蟲草花/冬菇/雲耳蒸雞
蝦醬豬頸肉

好介紹

大宅

依D可以嗎?

請問第1張個菇點炒?

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

蝦仁炒蛋正

翡翠宮

Ng_Taitai 發表於 19-1-19 12:27
請問第1張個菇點炒?

用鲜冬菇不能濕水只可抹,落獲快炒要在出水前炒好。調味料就少少黑媩椒、鹽、豉油和最后落牛油。芫荽就自己決定加否?

大宅

ngwong2 發表於 19-1-19 12:53
用鲜冬菇不能濕水只可抹,落獲快炒要在出水前炒好。調味料就少少黑媩椒、鹽、豉油和最后落牛油。芫荽就自 ...

多謝分享

男爵府

回覆樓主:

我煮野食唔叻,
平時星期日買定成個禮拜既菜,
有時2餸1湯,有時3餸就唔煲湯,
星期日醃肉放冰格,肉餅整好放下格或冰格,
朝早洗定菜,擺雪櫃,
用電子湯煲/養生壼較時間制煲湯,再保溫到夜晚(最簡單既湯包+舊肉)
用氣炸鍋整一個餸:
燒雞,雞翼,豬脾骨,牛仔骨,多春魚,雞軟骨,芝士西蘭花..
(買醃好左既肉/自己醃,擺冰格,要用既時候直接拎出黎氣炸)
飯面蒸一個餸:
肉餅,排骨,蒸蛋...(朝早醃定or星期日整定)
夜晚好簡單就係開氣炸鍋,開電飯煲,
自己同呀女去沖涼,出到黎就烚or炒個蔬菜就搞掂
20分鐘有得食啦

大宅

回覆 sfuhsg 的帖子

我都係,每星期都係重複煮個d菜!

男爵府

電飯煲一獲熟
以前用開細size西施煲,煲飯要9個字,又蒸唔到餸。早排買多個大size,玻璃蓋舊款嗰啲,好方便,4個字煑好,一獲熟又得,上蒸餸又得。平時出完街多數買外賣,現在煮多左。

最主要係因我唔叻煮飯,但有蒸焗爐,娥姐煲及大飯煲幫手,就容易好多。

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

男爵府

回覆 sfuhsg 的帖子

伯爵府

BK Milk勳章

可以早上走之前煲湯,晚上食湯渣,用自動的如金寶。回家一個蒸一個焗,炒個菜就食飯。一般不超過30分鐘。

伯爵府

sfuhsg 發表於 19-1-19 09:43
萬能JM可以教下路嗎?
朝早唔多時間準備, 最多得半個鐘

可以洗好和醃好所有野,跟住放落雪櫃,如果小朋友識簡單蒸野,就叫佢臨開飯前半粒鐘就幫手蒸定餸菜,你返屋企就只需簡單淥菜就開得飯
飯就前一晚洗定,放係飯煲,再set時間製,到時到候就會煮好
每日我要幫阿女準備定飯盒,所以每日我都會做呢啲功夫,咁每日一早我只需要30分鐘就煮好晒野和入埋盒

首頁

尾頁

跳至