自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

新樓好多隔音差 不如考慮老牌屋苑

伯爵府

99kim 發表於 19-1-19 11:33
唔該曬! 我細細個喺香港住嘅大型屋苑, 我從來唔知道樓上有啲咩人, 直至到 我哋搭電梯見面 先會知道。 ...

如果揾到間內裏唔太殘,又唔使會所,我覺得住舊少少無所謂。住落唔啱咪搬。

子爵府

回覆 99kim 的帖子

其實你俾我會好有禮貌咁同佢約一晚請佢地兩公婆到你家中,然後叫佢兩個仔係上面demo 一次跳繩既效果係點,睇佢可唔可以接受囉。

水晶宮

99kim 發表於 19-1-19 11:16
同埋請問你嗰邊係唔係 新樓, 因為有人話畀我聽新樓盤先係咁, 我唔知係唔係
...

舊樓

自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

99kim 發表於 19-1-19 10:46
話說我喺第二個國家住左八年, 呢兩三年有公事做要回流返香港住, 見到將軍澳南新/半新樓好靚, 住咗冇耐, ...

我住將軍澳南新樓、會德豐發展, 好靜, 無聼過鄰居發出噪音, 樓上樓下住咩人我都唔知。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

99kim 發表於 19-1-19 11:05
其實,你哋嘅經驗 係唔係新樓比較易出事, 其實我就係信x的大型屋苑, 小便嘅聲我都聽到, 我都算數啦, ...

你住帝景灣?我住savannah , 好好住, 你可考慮下、十號風成個屋苑都無入水無爆玻璃。反而之前住康怡夜晚成日聼到樓上既人去toilet , 一到雨季又入水, 3-4 月又超大霧。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

sf013hk 發表於 19-1-19 11:41
回覆 野原美冴 的帖子

正確, 因為柏文既起法係用鋼架支撐著每一層,而兩層既平天花/地版只係一層薄薄既石 ...

其實柏文起法,是不是某個年度之後香港發展商才採用的?地板肯定好薄呀, 哦老公行路行快啲 都震, 所以樓上嘅 重腳步 聲音, 我嘗試理解佢, 只要唔係直跳落嚟Dum 地板就得。

複式洋房

sf013hk 發表於 19-1-19 11:49

其實你俾我會好有禮貌咁同佢約一晚請佢地兩公婆到你家中,然後叫佢兩個仔係上面demo 一 ...

你講得好 好有禮貌係key point,樓上位太太, 我叫管理處同佢講, 佢都即刻有停, 但係可能仔仔好頑皮, 會偷跳。 同埋媽媽成日鬧佢, 或者叫佢收檔唔好玩 ,佢就Dum 地dum得好勁 (其實都係照頭中的感覺) 一個好啲嘅角度嚟睇, 起碼個太太聽。 雖則成效好有限( 我stop唔到佢, 突如其來 由梳化跳落嚟果一下, 真係嚇到傻) . 我叫管理處上去同佢講 唔好跳繩 果陣我都好驚, 因為我爬文, 見到好多香港人唔鍾意人畀人哋話( 就算好有禮貌地請求) 仲特登故意製造好多聲響, 但樓上 好彩就好似冇咁做。但过年果陣如果再有咁既事,我會照你咁做

象牙宮

回覆樓主:

香港就係咁!我媽住私樓,樓上隻狗係度跑都聽到!反而我住舊樓,隔聲比較好

複式洋房

Poyau 發表於 19-1-19 11:43
新樓好多隔音差 不如考慮老牌屋苑

真心考慮緊

複式洋房

Flovena 發表於 19-1-19 11:39
我有時覺得唔單單係新樓薄左嘅問題,更多時係d 人自私左,無品左。
我娘家自我三十幾年都無搬過屋,一直無 ...

其實都係, 我以為屋苑唔係太多大陸人 ok啲, 但原來香港人講嘢係好大聲, 我真係唔記得咗呢一點, 再加埋薄樓層,唉

子爵府

回覆 無話可說 的帖子

唔一定架,以前我住舊式政府宿舍,地方起得好實淨又厚靚料(因為政府自己貨,自己監工),但試過樓上養隻老狗,(老狗腳甲長又硬),行起黎成日,達達達達 咁響。無佢符。後來應該去左狗天堂就無聲囉。

子爵府

係架,你只要佢用 5 分鐘時間就可以了,加上只落一層樓。如果佢係通情達理既人應該唔會拒絕你既。

水晶宮

我屋企人做建築,佢叫我買樓買新紅A, 用料係好d.

我住新紅A樓,冇乜聲,除左有人咆哮鬧仔

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

據我所知,每層地下都係得4吋厚,我都成日聽到打上打鼓,隔離彈琴唱歌!
以前住既屋苑,樓上既樓上剛剁豬肉都聽到!
如你搬,都要睇你遇到樓上係咩人,好唔好彩咋,無小朋友都可以嘈!

伯爵府

回覆樓主:

我近日成日比樓下投訴嘈

甚至寫埋信叫我小朋友唔好走黎走去
小朋友唔好大叫
唔好關門大力等等等

但 我想講

我屋企無小朋友架
同埋佢講個對門 我差唔多365日長關唔開
佢話嘈個時 我屋企係無人架

所以忍唔住搵樓下傾
佢問我:你地有無Bye神架

子爵府

唔該曬! 我細細個喺香港住嘅大型屋苑, 我從來唔知道樓上有啲咩人, 直至到 我哋搭電梯見面 先會知道。 ...

好得人驚, 可否 PM 我係邊個屋苑, 謝謝!

子爵府

99kim 發表於 19-1-19 10:59
其實好想咁做,但係會唔會係要赔曬成個死約期? 如果蝕一兩個月我盡快想搬走
...

正常要賠哂全個死約期

子爵府

可唔可以話我知邊個屋苑 對話都聽哂

男爵府

真係好應聲渦.....
慘~~~

首頁
12345...8

尾頁

跳至