自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

複式洋房

瀟灑兔兔 發表於 19-1-20 07:38
就係有咁既細路 家長又放縱 可以點?

d家長以為細路跳幾下,在地板玩下坨螺,積木好小事,我明白可能在佢地面前聲音顯得不大,但對樓下天花聲音 加共振滋擾實在好犀利( 樓薄),同埋我地做樓下的,唔係唔想包容,亦唔係屎忽痕做投訴L,但於冇心理準備既樓下,唔係誇張,心理壓力好大,好似有個炸彈在上面,唔知你幾時又大力bong. (可能只係細路Dum 下地,踏跳由廳返入房 ) 有JM 話有人谷到想斬人我理解,被嚇到當然會立馬轉做憤怒啦!你試下在街嚇下途人你睇下人地會笑定嬲樣。爬文見到有d好好既家長,用墊鋪地,減少聲音, 好有家教,跳繩打波就落樓下,但咁自律的家長可惜在香港唔多,好多時要搬出刑罰條例香港人先理。

伯爵府

99kim 發表於 19-1-20 12:54
d家長以為細路跳幾下,在地板玩下坨螺,積木好小事,我明白可能在佢地面前聲音顯得不大,但對樓下天花聲音 ...

講得太好,講真要我地樓下包容距地,但距有無諗過我地樓下咁樣訓唔到覺,好慘。簡直係精神折磨。

已刪除用户

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

99kim 發表於 19-1-19 11:33
唔該曬! 我細細個喺香港住嘅大型屋苑, 我從來唔知道樓上有啲咩人, 直至到 我哋搭電梯見面 先會知道。 ...

係嫁,我啱啱搬屋,比隔個客投訴,我為左息事寧人,依家半夜疴夜尿都唔敢沖廁,開門關門都要好小心,講真佢同佢老公傾計我都聽到,開電視又大大聲,但我就比佢經保安投訴我,咁唔通我又投訴佢咩?

我家人話我住緊「安全屋」自從被投訴之後,我响屋企,時刻都驚嘈到人,電視又要細聲,講電話又用earphone,完全唔係享受生活

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

wcandtt 發表於 19-1-19 13:09
我屋企人做建築,佢叫我買樓買新紅A, 用料係好d.

我住新紅A樓,冇乜聲,除左有人咆哮鬧仔。

雖則話係用料好d(比較其他發展商), 但都係聽到噪音。
除左人既質素問題,用料都係麻麻地囉。

複式洋房

Poyau 發表於 19-1-20 12:39
太古樓隔音

係真?咁我真係會去睇呀

水晶宮

mrsmacaroon 發表於 19-1-20 13:14
雖則話係用料好d(比較其他發展商), 但都係聽到噪音。
除左人既質素問題,用料都係麻麻地囉。
...

同意人質素影響大d

寶石宮

2024年龍年勳章

jellomama 發表於 19-1-19 10:57
回覆 99kim 的帖子

有啲新樓嘅樓底係比較薄,我住過奧運站某信X大型屋苑,半夜樓上去小便的聲音都聽得好清 ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

caryfox 發表於 19-1-19 11:08
雖然你講嗰度噪音問題係幾誇張,但是也難保你搬去另一個地方,也有近似嘅問題!

咁樣⋯⋯成件事係沒完沒 ...

幸福可以好簡單

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你係澳南邊到?

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實點解d人間屋咁大同樓底咁高,可以跳到繩

跳繩要前後同頭頂都要有足夠空間先可以比條繩轉架喎。

已刪除用户

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

搬去老牌屋苑,我自己都住梗,樓底夠高,間格又好,最緊要唔應聲,我住咁耐都未聽過樓上行路搬野聲

公爵府

2018復活節勳章

雪菜肉c 發表於 19-1-20 13:52

跳繩要前後同頭頂都要有足夠空間先可以比條繩轉架 ...

又唔使話大到好緊要先跳到

複式洋房

雪菜肉c 發表於 19-1-20 13:52

跳繩要前後同頭頂都要有足夠空間先可以比條繩轉架 ...

佢跳繩之前會有大量枱椅移動聲,騰出空間,都係我最怕的時刻,因為冇耐就跳

複式洋房

feclagnes 發表於 19-1-20 13:11
係嫁,我啱啱搬屋,比隔個客投訴,我為左息事寧人,依家半夜疴夜尿都唔敢沖廁,開門關門都要好小心,講真 ...

安全屋好贴切, 樓上冲水聲,小便,閂水,開水我都聽到,好應聲,我都怕嘈到樓下要放輕腳步,着棉拖,费事樓下對我有怨氣。如要同樓上樓下嘈,我唔想,好累。 樓上開始有鬼鼠聲。我就要楂實remote 預備扭大電視,如冇聲就扭细,怕嘈到其他人,好似DJ 咁。有J M叫我用headphone , 如我自己一人住,我一定會,,弊在我同老公一起住,食晚飯,總唔會兩人一起用住headset 食飯,睇電視卦

複式洋房

Yuki_Yeung 發表於 19-1-20 13:55
搬去老牌屋苑,我自己都住梗,樓底夠高,間格又好,最緊要唔應聲,我住咁耐都未聽過樓上行路搬野聲
...

請問大概幾多年樓齡

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

99kim 發表於 19-1-20 19:01
安全屋好贴切, 樓上冲水聲,小便,閂水,開水我都聽到,好應聲,我都怕嘈到樓下要放輕腳步,着棉拖,费事 ...

所以我完全唔享受,成日都驚嘈到人但全港都差不多係咁,除非住村屋,獨立屋

子爵府

99kim 發表於 19-1-20 19:01
安全屋好贴切, 樓上冲水聲,小便,閂水,開水我都聽到,好應聲,我都怕嘈到樓下要放輕腳步,着棉拖,费事 ...

改變唔到現實就改變自己心態吧
我怕嘈,搬過好多次屋
大前提係我唔怕搬屋的
每次搬新屋都預咗樓上嘈
真係咁不幸就同自己講
都係捱一年啫,好彩係租唔係買
咁會舒服啲

男爵府

回覆 99kim 的帖子

我以前住既居屋冇咁嘈, 感覺上樓底厚D, 可能廿幾三十年樓齡既居屋會好D

首頁
34567...8

尾頁

跳至