加固後的便便

|
想問加固後的便便狀態
食南瓜蓉,柯返啲南瓜蓉出黎
食紅蘿蔔,柯返啲紅蘿蔔蓉出黎
是正常的嗎?
係真係一粒粒蓉咁柯返出黎
定係吸引唔到先會咁?
Thanks!
freshrose
|
18112017 發表於 19-1-19 11:33
想問加固後的便便狀態

應該係唔吸收,我bb 5個月已經食瓜菜蓉,但佢完全無咁的情況
kissapplegirl
|
因為南瓜紅蘿蔔個類食物, 消化完痾出嚟嘅便便都會黃橙色嫁,即係等於大人食粟米,都會原粒粟米痾番出泥, 我畀仔仔食即食果蓉菜蓉都會屙返同一隻顏色嘅bb, 基本上係雞蛋肉類同埋白粥先會屙普通便便,如果食蔬菜就一定會屙返啲蔬菜顆粒
|
kissapplegirl 發表於 19-1-19 15:19
因為南瓜紅蘿蔔個類食物, 消化完痾出嚟嘅便便都會黃橙色嫁,即係等於大人食粟米,都會原粒粟米痾番出泥, ...

咁都放心啲
freshrose
|
kissapplegirl 發表於 19-1-19 15:19
因為南瓜紅蘿蔔個類食物, 消化完痾出嚟嘅便便都會黃橙色嫁,即係等於大人食粟米,都會原粒粟米痾番出泥, ...

我仔完全唔會,咁佢有消化定無消化?
我要做媽媽
|
正常架,部分消化唔到既會排除體外
freshrose
|

其實你的講法有少少唔make sense, 如果真係消化左又點會痾返d南瓜蓉出黎,就好似有d 人食完金菇會原條痾返出黎,原因咪就係消化唔到lor.....
GCHK
|
正常架,特別係顏色,同埋有時未完全消化
|
freshrose 發表於 19-1-19 19:07
我仔完全唔會,咁佢有消化定無消化?

可以話佢係未能夠將食物完整地消化及完全地吸收,但佢係有消化過
|
freshrose 發表於 19-1-19 19:27
其實你的講法有少少唔make sense, 如果真係消化左又點會痾返d南瓜蓉出黎,就好似有d 人食完金菇會原條痾返 ...

我見樓主問咁樣正唔正常,我只係分享返我仔仔加固後便便情況比畀樓主知,唔係研究消唔消化到
jennyccc    發表於 19-2-25 17:13
|
謝謝各位解答
haha748494
|
我BB都系吖,吸收到唔到。BB腸胃幼嫩,要慢慢適應。
hoganbaby
|
18112017 發表於 19-1-19 11:33
想問加固後的便便狀態

紅蘿蔔會,我仔真係成粒咁屙翻出嚟
kwonghw55
|
應該係消化唔到,唔使太擔心,如果想便便再好啲,可以試吓應采兒嗰隻嬰幼兒腸道益生寶,我個女食完之後吸收得好左