訂自由行酒店中伏記

bks2014
|
我訂自由行酒店經驗豐富, 不過以前都是去正規實體店, 看到旅行社打印出來的行程表正確才付款. 今年農曆年出門是第一次在OTA網站訂酒店, 點知就中伏了.
我是3個人住一間房, 所以要付3個人的早餐自助餐錢. 有的房型是二張雙人床, 就不用加床, 有的房型是一張KING SIZE, 就付錢加床. 我是預先付款給OTA的, 不是check out時付款給酒店.
經過冗長的格價過程後, 我由二個OTA網站訂了4間酒店.
OTA網站發給我的電郵語焉不詳(見下一段), 還特別提醒我不要致電重新確認, 我心感不妙. 基於穩陣原則, 我打長途電話到4間酒店確認. 給果令我大吃一驚. 有訂房型錯的, 有入住人數錯誤的, 也有早餐自助餐人數錯誤的.

圖二我已經選3人早餐的價格. 圖三[A]處証明我已經多付一個人的錢(Extra Guest)給OTA網站. 但是確認電郵關於早餐的描述是Breakfast buffet, 請問是幾多個人的早餐呀? 1個人, 2個人定係3個人呢? 點解唔寫清楚呢?
我問完酒店得知OTA出錯後就打電話到OTA的客戶服務中心, 傾完一大輪後他們承認出錯, 但是解決方式出乎意料, 令我大跌眼鏡, 我期望的解決方式是OTA網站通知酒店更正, 因為他們確實是收了我3個人的錢. 但客服的解決方式是退第3個人的錢給我, 叫我到酒店後付錢給酒店. 這樣酒店就不會發覺是OTA出錯了.
以上只是其中一個錯處. OTA還有其他錯誤就暫時不寫了.

choco_soup
|

早餐咪包3個人,有咩問題???

房型錯咪叫客服改,未見中伏。

你少網上訂酒店姐。
bks2014
|
choco_soup 發表於 19-1-19 15:21
早餐咪包3個人,有咩問題???

房型錯咪叫客服改,未見中伏。

1. 我付三個人的早餐錢,但OTA通知酒店只需要二份早餐。少一份

2. OTA 拒絕通知酒店更正,而是退第三位客人的錢給我,叫我自行付款給酒店。
木土土
|
bks2014 發表於 19-1-19 15:29
1. 我付三個人的早餐錢,但OTA通知酒店只需要二份早餐。少一份

2. OTA 拒絕通知酒店更正,而是退第三位客 ...

要book三人包三人早餐,係要book正式三人房 package,佢個網站寫住得,但好明顯係做唔到!好多agent 網站,都係寫明加床係直接付給酒店!

birdbird
|
其實你唔需要打長途电话去酒店verify 自己個 booking, email 就得喇。由於用电话溝通, 你跟酒店職員可能中間有d誤会出现。
so far, 我用agoda, booking 呢d 網站, 張 confirmation mail 寫的, 酒店都係比番我 book 的房型及人數早歺我, 未出过事。有d 酒店仲會另外出email 提我要记得check in
無話可說
|
簡體字既? 我未試過咁喎,我早餐通常去到當地比錢食,同埋係會email酒店,有晒證明唔會講電話
mini1204
|
唔算中伏
係可以簡單糾正既錯誤
choco_soup
|
bks2014 發表於 19-1-19 15:29

2. OTA 拒絕通知酒店更正,而是退第三位客 ...

booking confirmation 寫左3個人

你應該用email 同酒店,打電話好易錯。
Poyau
|
好彩改到
funfunfunzz
|
choco_soup 發表於 19-1-19 19:20
booking confirmation 寫左3個人

你應該用email 同酒店,打電話好易錯。
認同

用電話講到時實口同鼻拗
用email就真係白紙黑字寫明
wcpcelia    發表於 19-1-20 18:53
LokYauYau
|
bks2014 發表於 19-1-19 15:08
我訂自由行酒店經驗豐富, 不過以前都是去正規實體店, 看到旅行社打印出來的行程表正確才付款. 今年農曆年出 ...

其實,正常張voucher 已寫明房間including breakfast, 又寫明間房for 3 adults, 應已等於包3大人早餐

無理由3大人房包早餐,只包2個大人。除非房voucher原本不包早餐,而你另外訂早餐啫。

不過,下次可以電郵個booking俾酒店,唔駛打長途哂$。有時聽电話的人英文唔好,答到一舊舊。你用英文電郵,佢會找個識英文的清楚答覆你,仲有B&W。
|
佢講無需致電確認係無需致電去你book 酒店間website
唔係阻止你打去酒店確認
ahmama
|
樓主都係善意提醒啫!
我都試過出名網站訂booking有問題。
訂3人但confirmation只寫2人早餐,要通知網站更改; 最離譜係另一次訂3人, 2人房加床,入住當日3點幾先收到email通知話第三人要另外加錢
ahmama
|
樓主都係善意提醒啫!
我都試過出名網站訂booking有問題。
訂3人但confirmation只寫2人早餐,要通知網站更改; 最離譜係另一次訂3人, 2人房加床,入住當日3點幾先收到email通知話第三人要另外加錢
大笨鐘
|
請問 OTA 係邊個網站?我鐘意 book Agoda,因為三人房如果係雙人房加床,訂個價已經計埋加床費用。我通常都會 email 酒店確認,減少錯漏。嚟緊去北海道,搵唔到酒店 email address,或者唔確認啦!慶幸訂日本酒店未試過錯漏。

國內酒店就一定再確認。
bks2014
|
大笨鐘 發表於 19-1-19 22:06
請問 OTA 係邊個網站?我鐘意 book Agoda,因為三人房如果係雙人房加床,訂個價已經計埋加床費用。我通常都 ...

我未出發, 唔適宜公開。以免節外生枝。網友自行猜測則我無法阻止。
kt1
|

Hotxx.com
choco_soup
|
funfunfunzz 發表於 19-1-19 19:49
認同

用電話講到時實口同鼻拗

我每次都用email 未試過出事,樓主可能經驗少
我掛念嫲嫲
|
choco_soup 發表於 19-1-19 23:03