自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hkforward 發表於 19-1-20 06:51
好少聯絡, 唔去, 比 200,咁點比佢?

支付寶

伯爵府

木土土 發表於 19-1-19 20:34
唔係話要幫人賺飯錢!

咁多年通漲,$500 價值同而家相差很遠!
而家去飲重封$500真係做唔出,我廿年前結婚都$500起,當然若經濟困難可體諒。

同意做人情睇交情,但若交情唔好唔去做$300未重好,去得即交情唔錯,做$500好肉酸

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

無話可說 發表於 19-1-19 16:28
除非至親,唔係一律唔到$300,或者會到$500

x2

男爵府

回覆樓主

好general
酒樓800酒店1000
睇交情有加無減

我自己5年前結婚有記低朋友幾錢
就每次跟住比,都係有多無少

都係個句
請得多數朋友唔計咁多啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

ilovefat 發表於 19-1-20 08:10
話明請飲梗係請人食飯,人地嚟飲你嗰餐係祝福你,見證你結婚大日子。都唔知幾時開始變左夾錢食飯,仲要計 ...

“請”飲~呢個term真係可圈可點

有啲地方請飲真係唔需要俾人情,相信被邀請嘅人就真心願意去,起碼唔會咁多考慮先啦

男爵府

bobomia 發表於 19-1-20 09:07
請飲~呢個term真係可圈可點

有啲地方請飲真係唔需要俾人情,相信被邀請嘅人就真心願意去,起碼唔會咁多考 ...

可能真係好多人請d唔熟、好多年無見嗰d「朋友」飲,所以不斷重複出現呢d最低消費問題。

珊瑚宮

為什么又要請人来飲。背後又要唱人比得少呢?
玩具萬歲!

琥珀宮

我愛Corina 發表於 19-1-20 02:29
你諗住要回本/賺錢架

你掉轉咗,唔係請人既要回本,而係被請的,恭賀親朋結婚,唔想主人家人蝕比自己,即自己好似無送禮似的!

呢個post 討論係,去飲應該做幾多人情,而唔係結婚請飲應該收幾多人情!

珍珠宮

siumachu 發表於 19-1-20 08:38
而家去飲重封$500真係做唔出,我廿年前結婚都$500起,當然若經濟困難可體諒。

同意做人情睇交情,但若交情 ...

X2

請得郁我,一定交情好好,我一律$1000,不論地點。

冇交情,人哋問我去唔去,我會答唔去,帖都唔洗收。

珍珠宮

forthyc 發表於 19-1-19 15:54
隨心吧

珍珠宮

siumachu 發表於 19-1-20 08:38

同意做人情睇交情,但若交情 ...

子爵府

回覆樓主:

我就最近失業,收到一位十幾廿年都無見嘅朋友份帖,我連回禮$300都無做(我又衰嘅,照畀住宅地址人哋)
不過咁,雖然第時我唔會擺大酒,但我已決定會寄返張餅咭畀上述朋友。

就算以前飲唔少舊同學婚宴,我都無諗住擺酒請返依啲根本唔太熟嘅舊同學,我無諗過自己當年出幾多人情,遲啲自己收返咁多人情。
我真心覺得結婚擺酒係請人飲,請人戥自己高興,唔係要朋友嚟「資助我」擺酒結婚

題外話,有位A同學斷聯好多好多年,直至佢結婚前就撈返唔少舊同學聚舊,然後再請飲,我都有出席。之後陸續有唔少舊同學結婚,我都有出席⋯⋯咁又點?最後A同學 unfriend 咗我囉

男爵府

呢度jm話2幾年前結婚公價500,我10年前結婚都仲係公價500,係得十分一左右俾600。呢十年間物價升左六成?

珍珠宮

VickyCY 發表於 19-1-20 12:02
呢度jm話2幾年前結婚公價500,我10年前結婚都仲係公價500,係得十分一左右俾600。呢十年間物價升左六成?
...

你說得對,近十年物價升左好多,早餐由$20去到$35。

1995-2009年,公價人情真係$500。

男爵府

我當年果間最平的菜單都仲有未過6000的選擇,以我當年張單而家都係貴唔夠兩成。鴻星都係唔揀最平果款7088,第二款星期六日都係7788,同十年前都差唔夠20%。

http://www.superstargroup.com.hk/feast.php?id=44&sid=10283

我當年最平果間酒店酒席應該係逸東酒店,好似6XXX都有一圍,最近一年張單就搵唔到,但2016年佢最平果張星期六日都係7088,升左都係唔夠20%

我係覺得呢個所謂公價數字,係傳媒每次寫新聞都會訪問婚宴行業,咁佢地梗係要講大d個數,唔係點tum新人揀貴plan。

男爵府

VickyCY 發表於 19-1-20 12:35
我當年果間最平的菜單都仲有未過6000的選擇,以我當年張單而家都係貴唔夠兩成。鴻星都係唔揀最平果款7088, ...

https://goo.gl/images/WZDT63

逸東2016酒席link

子爵府

VickyCY 發表於 19-1-20 12:36
https://goo.gl/images/WZDT63

逸東2016酒席link

7088 加一,2016年每位成本都$700@...
咁2019年呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

daisylhn 發表於 19-1-19 18:25
十年前都係呢個價,所以問下

其實普通擺酒而家都係講緊五六千蚊一團, 仲有其實人哋請你飲,又唔係咪夾錢食飯。 如果普普通通我會畀500蚊, 如果早餐或者好friend二千蚊up.

子爵府

Taitaimui 發表於 19-1-20 13:07
7088 加一,2016年每位成本都$700@...
咁2019年呢

我就今年擺酒既,我係暑假非旺日擺酒,睇過晒啲酒樓比較好睇既菜單連酒水都差不多$10000/圍....有翅/燕窩/鮑魚仔既...

而且你去飲,有幾何係最平餐單...通常都upgrade 魚 /翅/湯咁...

子爵府

Fishqqma 發表於 19-1-20 13:08
其實普通擺酒而家都係講緊五六千蚊一團, 仲有其實人哋請你飲,又唔係咪夾錢食飯。 如果普普通通我會畀500 ...

其實真係無乜5/6千...酒水果啲都要錢..
星期一至五,去到淺水灣/馬灣咁就應該得既...

首頁

尾頁

跳至