懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我未懷孕時發現有驚恐症好初期,食精神科藥大約半個月左右,,就發現意外懷孕了
咁醫生都叫我停藥先,暫時BB已經9W..照超聲波都正常有心跳
但我自己仲係好怕之前食D藥影響左BB,又怕自己停左藥後HANDLE唔到驚恐症發作
SO FAR暫時都OK..心情好複雜..好想睇下有冇驚恐症既媽媽,想知你地又係點處理驚恐症

大宅

milieu 發表於 19-1-19 18:21
我未懷孕時發現有驚恐症好初期,食精神科藥大約半個月左右,,就發現意外懷孕了
咁醫生都叫我停藥先,暫時BB已 ...

咩情況下驚恐?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議你keep住睇心理醫生,然後bb方面,你同產檢既醫生講清楚,檢查都做足佢,咁應該就冇咩問題喇

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 19-1-19 19:18
我建議你keep住睇心理醫生,然後bb方面,你同產檢既醫生講清楚,檢查都做足佢,咁應該就冇咩問題喇 ...

同意呢個媽咪嘅說法,心理醫生幫到你,同埋產檢時同產檢醫生說明情況

複式洋房

周小桃 發表於 19-1-19 18:50
咩情況下驚恐?
人多呀又焗既地方就會

別墅

我好耐之前有(講緊十幾年前) 食左半年藥 見好返我就自行停左藥(其實自行停藥唔岩架⋯) 我去政府產檢時做問卷 都有講十幾年前有試過咁 醫生/姑娘會轉介你去見情緒輔導姑娘 我之前見過一次 佢會問下你而家點呀?會唔會有啲自毁傾向或者亂諗嘢等 分析左如果你有事佢會再轉介/跟進 冇嘢嘅話就唔會再轉介 但佢地有講如果有啲咩唔開心或者情緒有咩波動都可以隨時可以返去搵佢地 媽媽要放鬆啲呀 我是過來人明白病發時的無助(旁人唔會明⋯) 我以前病發嘅時候喺條街暈過幾次
最緊要保持樂觀心態 唔好亂諗嘢 咁壞情緒就唔會有機可乘架啦!

大宅

我好耐以前都試過有驚恐症
好明白發作既時候係好無助
因為好驚自己唔知幾時會發作
令情況越來越差
後來睇心理醫生
發作次數減少左
慢慢就無事了

首先了解左自己咩情況下會發作
慢慢去適應就唔會怕佢突然出現
知道自己係咁 接受左 慢慢就可以控制
旁人會叫你睇開啲 唔好諗咁多
但你了解接受左自己先 就無咁怕果個”驚”了

至於藥物方面亦唔好擔心太多了
加油啊!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

結合精神科同產檢醫生意見喇,如果唔嚴重,可唔可以自己調節,儘量唔去人多地方呢?

大宅

milieu 發表於 19-1-19 18:21
咁醫生都叫我停藥先,暫時BB已 ...

我都有輕微驚恐症,例如係密室會驚恐,但不嚴重不用睇醫生食藥

首頁

尾頁

跳至