自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tingting2200 發表於 19-1-21 14:59
溫老師出左咁多本書,有深入有淺白的,所以我只介紹作者比樓主認識,揀邊本佢自行決定

同埋有d新手都鍾 ...

溫老師的書唔錯,值得研究一下

珊瑚宮

JMLM 發表於 19-2-3 00:58
即一本包含三本嘅內容?咁其實仲扺喎,我研究下台灣誠品有冇同點樣寄香港先,唔該曬
...

唔算係100% 3合一內容, 呢本會再多一點。
蛋圖曾經修訂過幾次某些精油芳香分子結構, 呢本係最update。
另外, 係德國治療&照護(care)已經係分家, 治療係醫生工作, 一般用家只照護。
呢本書精油應用都會係講照護方面。
唔係一定係誠品, 我是旦search link。
因為出書要經德芳, 比較煩, 我當日經一位曾經係德芳老師的老師購買。
所以出面書局要等幾耐, 我就唔清楚了。

珊瑚宮

回覆樓主:

金石堂寫仲有2本存貨

https://www.kingstone.com.tw/mobile/product.asp?km_code=2014180308168&actid=wise_mobile

珊瑚宮

回覆樓主:

上面有幾位JM提到溫老師的書, 我個人唔覺得本本都適合初學者, 有書以佢自己感覺代入。
反而溫老師主理得肯園, 有機會去朝吓聖, 比較吓泰國個d所謂按摩, 分別有幾大不同。

珊瑚宮

回覆樓主:

今個月有本新書會出: 女人專科芳療全書
若果鐘意玫瑰, 呢本會講到不同品種的玫瑰精油, 原精, 純露。
我正苦惱買邊幾種玫瑰精油, 啱我睇呀

男爵府

cbeyond 發表於 19-2-3 09:22
上面有幾位JM提到溫老師的書, 我個人唔覺得本本都適合初學者, 有書以佢自己感覺代入。
反而溫老師主理得肯 ...

我有上肯園的網頁睇過,只係文字已經好吸引,有機會一定要去體驗一下

男爵府

cbeyond 發表於 19-2-8 12:17
今個月有本新書會出: 女人專科芳療全書
若果鐘意玫瑰, 呢本會講到不同品種的玫瑰精油, 原精, 純露。
我正苦 ...

你之前介紹德芳嗰本,我仲未買到,因為過年很忙,同埋我未試過海外買書,要硏究下。呢本都啱初學者?咁我一次過訂埋

珊瑚宮

JMLM 發表於 19-2-8 22:41
你之前介紹德芳嗰本,我仲未買到,因為過年很忙,同埋我未試過海外買書,要硏究下。呢本都啱初學者?咁我 ...

我唔知JM想學到幾深入。
本書有興趣係因為對不同地方玫瑰都有講到。
我用精油, 產地係必睇, 好似天竺葵呢d好易買到的精油, 香港大部分牌子我唔會買, 就係因為產地。
橫點要俾錢買, 點解唔用好的, 但首要條件係要識睇。

大宅

畀面勳章

cbeyond 發表於 19-1-20 07:24
真係有心多認識精油, 呢2本書值得擁有。
精油全書介紹不同的精油。
精油圖鑑係講精油化學成分, 蛋圖真係簡 ...

請問是這兩本嗎?

珊瑚宮

我愛芝麻卷 發表於 19-2-12 01:44
請問是這兩本嗎?

精油圖鑑150個本, 新精油圖鑑冷門油多, 普通用家根本唔會用到, 作者show quali 之作。

大宅

畀面勳章

JMLM 發表於 19-2-3 00:58
即一本包含三本嘅內容?咁其實仲扺喎,我研究下台灣誠品有冇同點樣寄香港先,唔該曬
...

jm,有興趣一齊買嗎?

珊瑚宮

回覆樓主:

啱, post浮番上來, 唔需要開新

https://www.taiwannews.com.tw/ch/news/3637932

台灣市售精油9成不純, 有加料

珊瑚宮

回覆樓主:

其實現在精油滲雜, 做假,情況好常見。
大品牌精油唔會做衰自己個名, 把關嚴謹得多。
細的本土牌子, 類似香港DIY店, 網店, 只係買入精油再分拆出售, 或者搞團購,就要小心。
小店自己有無可靠貨源, 足夠知識已經係問題。
fb 有唔少店常有紛爭, 人多的群組唔係代表品質一定ok, 唔係品質保證。
見過應該好多人俾人當豬, 還猛講多謝, 入到平貨
大家小心選擇。

男爵府

我愛芝麻卷 發表於 19-2-15 09:17
jm,有興趣一齊買嗎?

Sorry 我已經係金石堂買咗 cbeyond JM 介紹嘅芳香療法實證學同女人專科芳療全書,但因為女人專科係新書,要22/2出貨,我仲等緊。之前講嘅精油圖鑑150種已經絶版,所以JM先介紹德芳嘅芳香療法。

大宅

畀面勳章

JMLM 發表於 19-2-16 01:00
Sorry 我已經係金石堂買咗 cbeyond JM 介紹嘅芳香療法實證學同女人專科芳療全書,但因為女人專科係新書, ...

唔緊要,我自己訂
本來冇諗住買女人專科芳療,但睇目錄好吸引,我應該兩本都會買

珊瑚宮

JMLM 發表於 19-2-16 01:00
Sorry 我已經係金石堂買咗 cbeyond JM 介紹嘅芳香療法實證學同女人專科芳療全書,但因為女人專科係新書, ...

JM咁早就訂左
女人專科全書海外買有無油送?見台灣本土直頭係鬥快搶, 間間網店幾個鐘就話送晒贈品了。

男爵府

cbeyond 發表於 19-2-16 09:25

JM咁早就訂左

係呀,因為你推介而且一本同兩本都一樣運費
第一次海外訂書,原來要等咁耐。
訂單上冇寫有精油送,我稔冇啦

男爵府

我愛芝麻卷 發表於 19-2-16 09:09

唔緊要,我自己訂

買啦,金石堂訂一本同兩本係一樣運費,扺啲

珊瑚宮

JMLM 發表於 19-2-16 10:23
係呀,因為你推介而且一本同兩本都一樣運費
第一次海外訂書,原來要等咁耐。
訂單上冇寫有 ...

要等新書啫, 正常唔需要咁耐。
女人個本書未正式售賣, 送油海外未必有。
主要想睇吓不同玫瑰, 應該等唔切了, 玫瑰要下單了, 心大心細中

珍珠宮

cbeyond 發表於 19-1-20 07:24
真係有心多認識精油, 呢2本書值得擁有。
精油全書介紹不同的精油。
精油圖鑑係講精油化學成分, 蛋圖真係簡 ...

首頁

尾頁

跳至