自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

JMLM 發表於 19-2-16 10:25
買啦,金石堂訂一本同兩本係一樣運費,扺啲

150嗰本我見到淘寶有,聲稱係正版,唔知真唔真。
昨天在圖書館,攞曬所有有關芳療的書嚟睇 ,慢慢篩選,睇咗兩個半鐘,再借咗幾本 ,jm介紹嗰兩本我都預約咗,越睇越有興趣。 我係新手,玫瑰油對我嚟講好貴,未捨得買住, 不過我相信我會好快要儲錢入手了

男爵府

我愛芝麻卷 發表於 19-2-16 10:52
昨天在圖書館,攞曬所有有關芳療的書嚟睇 ,慢慢篩選,睇 ...

圖書館有冇見到150嗰本呀?

大宅

畀面勳章

JMLM 發表於 19-2-16 11:47

剛借咗兩本預約

珊瑚宮

JMLM 發表於 19-2-16 11:47

2本圖書館都有

珊瑚宮

我愛芝麻卷 發表於 19-2-16 10:52
昨天在圖書館,攞曬所有有關芳療的書嚟睇 ,慢慢篩選,睇 ...

俾多一本建議, 植物油全書。
精油要稀釋用, 底油=植物油。
植物油亦可單獨使用, 高養分的植物油係非常好的保養油。
玫瑰精油每年我都有買, 集油, 係圍內有團不同產地的玫瑰精油, 心大心細中買幾多種啫

大宅

畀面勳章

cbeyond 發表於 19-2-16 12:06

俾多一本建議, 植物油全書。

植物油是否難保存? 我經網友買外國牌子精油 同甜杏仁油,好快已經有啲油益味

珊瑚宮

我愛芝麻卷 發表於 19-2-16 12:13
植物油是否難保存? 我經網友買外國牌子精油 同甜杏仁油,好快已經有啲油益味
...

植物油要每隻睇, 點解叫睇植物油全書, 答案就係書內。
稀釋精油, 我會用jojoba oil.
jojoba oil本身係液體蠟, 無味, 亦保存期長。
保存得好, 幾年都無問題。
甜杏我有, 我隻可食, 2年都未變。

大宅

畀面勳章

cbeyond 發表於 19-2-16 12:20
植物油要每隻睇, 點解叫睇植物油全書, 答案就係書內。
稀釋精油, 我會用jojoba oil.
jojoba oil本身係液體 ...

我都買咗你推介嗰兩本書了 誠品唔送香港,金石堂搞掂咗。

珊瑚宮

我愛芝麻卷 發表於 19-2-16 12:31
我都買咗你推介嗰兩本書了 誠品唔送香港,金石堂搞掂咗。

除左係台灣本土買, 我都係金石堂

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

如果唔係姊JM介紹,我都唔知道有書係以精油嘅化學成分來分類。我鍾意睇,因為我係要知道精油 點解會有咁嘅功效,而蛋圖係易令人明白的, 多謝jm介紹。

如果係真心想認識精油或者芳療,我覺得要知道。

於我呢啲新手講,我會選擇用功效去分類嘅書,方便我選購精油,其次嘅就係diy使用方法同埋有按摩圖片嘅。 越睇得多書越發覺 ,某傳銷品牌 真係幾不負責任....

我有買到佢哋嘅入門套裝,係有效用嘅,不過佢哋使用方法 ,我真係好有保留

珊瑚宮

我愛芝麻卷 發表於 19-2-16 13:12
如果唔係姊JM介紹,我都唔知道有書係以精油嘅化學成分來分類。我鍾意睇,因為我係要知道精油 點解會有咁嘅 ...

JM呢d咪好學, 俾個like你
BK好多JM好得意, 只要人地話俾佢聽牌子, 其他乜都唔理。
精油靚唔靚, 品質高唔高, 從來唔係睇牌子。
係化學成分決定品質。
書可以提供到基本知識, 再深入就要上堂。
上過堂的人, 應會專重知識權權, 唔會亂在網上post出來。
係BK就有人話你孤寒, 唔肯分享。
呢種人, 可以直接忽視了。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

新出的女人專科 ,買多咗一本,轉售,有人有興趣嗎?

首頁

尾頁

跳至