夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我老公由拍拖到結婚一齊已十幾年, 平時都冇咩點, 每次同佢嘈佢的說話都好過分, 好想同佢分開, 但我地已有2個小朋友, 點算??

例子: 1. 全家去旅行全程由plan 行程到book酒店機票唔會幫手, 我想早d唱定YEN, 因為好似話升得會好高, 佢就話我冇錢就唔好去囉..

2. 買張書台比個女做功課, 佢呀媽叫佢買張成$3000幾蚊我, 我反對, 因為認為錢應該要用得適宜, 1張書台要咁貴我覺得不值得, 我家姐比了少少意見, 連我家姐都小埋..

3.如果同佢果邊屋企人食飯比錢佢就無所謂, 如果是我果邊就黑哂面...

4. 平日奶奶湊孫, 每月比14000左右家用, (只是FOR湊孫), 我從來唔會問佢攞家用, 因為我知佢有個好重視錢的媽媽,同埋我自己都有返工, 以前1路佢有時都會講佢呀媽點貪點貪, 但近這一年都唔知中了咩毒, 樣樣都幫住哂佢呀媽, 明明是佢呀媽自己心情唔好, 在WHATSAPP 度單單打打, 我都冇出聲的, 佢都知佢呀媽是比較麻煩的人, 但是就唔知做咩幫佢...

仲有太多事, 講唔哂...

我覺得自己咩地位都無, 講一句說話都唔得, 連幫自己個女改個英文名, 佢呀媽都問長問短, 其實關佢咩事??我冇權選擇咩?

男爵府

EUNGEUNG123 發表於 19-1-19 20:13
我老公由拍拖到結婚一齊已十幾年, 平時都冇咩點, 每次同佢嘈佢的說話都好過分, 好想同佢分開, 但我地已有2 ...

媽寶,一係忍,一係走,睇你心目中果把秤偏向邊
做人,5好難为自己

複式洋房

我老公由拍拖到結婚一齊已十幾年, 平時都冇咩點, 每次同佢嘈佢的說話都好過分, 好想同佢分開, 但我地已有2 ...

我有好多fd嘅老公都唔鐘意plan行程book機票架。各人有自己嘅性格,佢唔喜歡做,你又想佢做,其實最後只會雙方都唔開心。試下分工合作啦。不過你老公講嘢係太直接嘅,可能你老公覺得爭嗰少少錢,唔洗咁心急啫。

其實每個人都會偏坦自己屋企人,佢請佢屋企人,你請你屋企人囉,唔一定要佢請架?如果要你請佢屋企人,可能你都會黑面?佢阿媽問長問短,但最後幫你個女改左咩名?

唔開心,一定係雙方都有責任架,互相配合下吧。

子爵府

點解妳老公唔洗比家用既? 佢在家不用食飯, 只站在地磚格仔內休息的嗎? 所有野都係錢, 有損耗, 妳不能寵他.... 可能已開壞規矩了.

那將來, 女兒要比家用, 他都不用比嗎? 羅緝上有問題...., 應該開壞了頭, 生B 前應該要傾好.

ada_fung    發表於 19-1-21 09:02

男爵府

1. 咁你點答番佢?
2. 金錢觀念有差別, 佢咁中意買你叫佢自已出錢買。仲有, 兩公婆既事, 同輩少插手。下次你最好找個話得事, 有威嚴既長輩同佢講 (例如: 惡舅父, 如有)。
3. 好明顯睇唔起女家。你家好窮佢家好富? 佢覺得女家拎緊佢著數?
4. 係你老公比 14000家用 99? 包晒2小朋友使費食住? 仲有學費呢? 補習費? 邊個比? 你自已人工是否自已淨袋? 定要補貼屋企同小朋友使費?
老人家幾乎個個都單打單打過日晨, 當佢發up瘋吧。如果是我, 直情唔睇啲 message, 唔回, 唔知, 唔好問我。同老公講我啲時間很寶貴, 無時間做啲無建設性既野。睇完心情唔靚, 訓唔著, 睇黎做乜? 叫99有緊要事先黎搵我。

洋房

回覆 Solarflare 的帖子

$14000比奶奶(老公比)家用只湊咩都唔包,細女的奶粉尿片,大女學習費,補習,課外活動所有都是我屋企水,電,煤都是我交,我唔是同佢計較,我只覺得我都叫有付出,點解講句說話都唔得,而且我19歲未夠就同佢搬出來住,由身上得幾千蚊就走出來,同佢挨,都咁耐我想講我同佢一齊住仲耐過佢老豆呀媽,而且佢老豆以前金融風暴出現過問題,所以佢好早就出來做野,我呀媽老豆有穩定職業,樓又供完,唔關邊個屋企有冇錢事。。係越來越冇禮貌對我同我屋企人,所以唔開心。。

男爵府

EUNGEUNG123 發表於 19-1-19 23:54

$14000比奶奶(老公比)家用只湊咩都唔包,細女的奶粉尿片,大女學習費,補習,課外 ...

其實你老公骨子裡是否很大男人?

佢想係屋企話事?

但佢明知老婆係同佢一齊由零開始捱既, 好難有話事權。所以用呢種方式體現出來?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

$14000比奶奶(老公比)家用只湊咩都唔包,細女的奶粉尿片,大女學習費,補習,課外 ...

咁你地住邊?同99住?
果14000係味包埋你地住同食+湊b呀?
唔一齊住,咁層樓係公屋?

男爵府

回覆 EUNGEUNG123 的帖子

1. 下次跟團, 唔駛煩..

2. $3000 一張書枱可以接受, 自己小朋友用, 有咩所謂.

3. 咁你同自己屋企人食飯咪自己比囉, 爭氣D...

4. 忍, 反正99一定早死過你..忍忍忍...

ingrid000    發表於 19-1-24 08:30

男爵府

直接同佢攤牌,講出你感受

珍珠宮

回覆樓主:

唔好要99湊孫,自己同請工人湊收番起大部分家用!
你老公有娘生,你無?
尼點我唔會妥協~
我阿媽有,我99都會有,當然啦~邊個會幫手少怨言,自然會比較得人心,邊個淨係搞搞震無幫襯,自然就黑人憎!
做人講下道理好!

大宅

點解唔請工人姐姐? 每月幾千蚊抵/慳好多喎! 工人姐姐除了湊B, 仲可以幫手做埋其他野。 你考慮唔好麻煩99湊啦。

大宅

ingrid000 發表於 19-1-24 08:28
點解唔請工人姐姐? 每月幾千蚊抵/慳好多喎! 工人姐姐除了湊B, 仲可以幫手做埋其他野。 你考慮唔好麻煩9 ...

樓主14000元可以請兩個姐姐一腳踼?洗乜比99揍重咁傷感情,重新Plan過啦?不過談何容易呀!

翡翠宮

樓主你其實有無反過佢枱?
只係唔開心, 無用架喎
你列出黎既每一項, 除左3K書枱之外; 其他我全部唔會接受亦唔會容忍.
仲要生活問支我比大部份, 佢咁既態度, 一定訓街.

別墅

家用唔比你都算 可能你都唔要求 3000買枱比小朋友唔緊要 始終小朋友錫應該既 唱日元串你呢d說話都可以算 比幾錢奶奶家用你老公比 佢鍾意冇辦法!但請下你屋企人食飯黑哂面就真係cheap架啦!你嫁比佢 佢都會要求你對佢屋企人好 當佢地屋企人 但掉番轉你老公對你屋企人係咪咁好 當唔當佢地係屋企人? 請餐飯都要黑面?一餐飯唔係好貴姐係咪? 比呀媽家用都14000啦!買張枱都3000啦!屋企人咁計較既咩? 定係佢屋企人係家人 你屋企人就唔係? 呢樣係尊重囉 佢係唔尊重你同你屋企人!你應該strong d 同佢講番 起碼都要識尊重你屋企人先囉!幾大男人應該要學識尊重另一半家人 何況大家都有媽生

首頁

尾頁

跳至