親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好多網都教洋蔥式著法,我想問下,小朋友保暖衣外面果件衫,如果著高領薄抓毛(如圖),入到屋內會唔會好熱,還是著圓領衛衣會比較好呢?

禁止訪問

伯爵府

ckfamily 發表於 19-1-19 20:16
好多網都教洋蔥式著法,我想問下,小朋友保暖衣外面果件衫,如果著高領薄抓毛(如圖),入到屋內會唔會好熱, ...

夏天去?

大宅

個人認為,圓領配頸巾較好。

珍珠宮

最好能夠開頸,否則商場20幾度,係咁標汗又除唔到,太辛苦啦

侯爵府

manu42l1963 發表於 19-1-19 22:38
這件衫的所謂高領, 不算太高.
問題係過頭笠, 不是開胸衫, 脫衣不方便.

所以呢件我預左唔除,小朋友著打底+加呢件抓毛+抓毛外套+羽絨,外面兩件入到室內就會除,所以問下如果打底+呢件薄抓毛衫,响室內會唔會熱?

侯爵府

claudialuk2011 發表於 19-1-19 22:51
夏天去?

農曆新年

伯爵府

ckfamily 發表於 19-1-20 09:03
所以呢件我預左唔除,小朋友著打底+加呢件抓毛+抓毛外套+羽絨,外面兩件入到室內就會除,所以問下如果打底 ...

我芬蘭,首爾,北海道冬天的穿法
上身(內至外):
打底+ 衞衣+
羽絨(減少體溫流失)+
抓毛+外套(防風防水減少凍風入身)

下身: legging 加雪褲

手套,帽(包耳仔),口罩(布 ),頸巾!

大宅

所以呢件我預左唔除,小朋友著打底+加呢件抓毛+抓毛外套+羽絨,外面兩件入到室內就會除,所以問下如果打底 ...

剛過去嘅聖誕北海道之旅,我個女都係咁著,佢係室內無嗌過熱。不過人人感受唔同,純粹分享。

用戶要求終止服務

牛年勳章

圓領衛衣較好,我會熱,因為唔同地方暖氣溫度唔一樣,人多坐車更熱。外面兩件戶外夠嘅話,室內唔使咁厚。小朋友體感一般較成人高!
未經許可,請勿轉載

公爵府

ckfamily 發表於 19-1-19 20:16
好多網都教洋蔥式著法,我想問下,小朋友保暖衣外面果件衫,如果著高領薄抓毛(如圖),入到屋內會唔會好熱, ...

據說而家去好凍嘅地方,唔興洋蔥式著法,反而提倡粟米式著法:即係裡面著一件薄衫,例如長袖棉 T 之類,然後外面一件超厚超保暖嘅長羽絨(有需要就再加頸巾),因為呢 d 地方通常室內都有暖氣,好多仲開到好暖,洋蔥式著法,要一件一件除,出去又要一件一件著返,仲容易凍親,不如一件超暖外套,入屋就除,出去就即刻著返,仲方便

我今年聖誕去東京,第一次嘗試呢種著法,又真係幾好,室內室外都舒服,又方便快捷

子爵府

mugtaitai 發表於 19-1-20 15:07
據說而家去好凍嘅地方,唔興洋蔥式著法,反而提倡粟米式著法:即係裡面著一件薄衫,例如長袖棉 T 之類,然 ...

其實都可以,不過如果去北海道,-1x度嘅情況之下,又唔係咁講,我剛剛聖誕就係去北海道,點都會着三至四件衫,連打底同羽絨,不過入到室內就真係好熱,我諗30度都有,最緊要入邊打底嗰件係普通短袖T恤,如果係Super warm 嗰啲底衫,真係熱到癲,我要走去洗手間除咗佢

珍珠宮

princessally 發表於 19-1-20 17:08
其實都可以,不過如果去北海道,-1x度嘅情況之下,又唔係咁講,我剛剛聖誕就係去北海道,點都會着三至四件 ...

我係北海道都係3件衫

一件底,一件面,一件外套就ok

我最怕 super warm 果d , 成30度 super warm 我頂唔順

wcpcelia    發表於 19-1-21 09:35

珍珠宮

據說而家去好凍嘅地方,唔興洋蔥式著法,反而提倡粟米式著法:即係裡面著一件薄衫,例如長袖棉 T 之類,然 ...

我係咁,但外套不是什麼超級保暖,只是夾綿滑雪衫,或者是普通厚羽絨服啫

侯爵府

我哋第一次去咁凍地方,小朋友响香港10度都叫凍,所以唔敢試粟米式,最多入室內就除外套,聽完大家意見,裡面果兩件都係著薄d 好

珍珠宮

ckfamily 發表於 19-1-20 18:32
我哋第一次去咁凍地方,小朋友响香港10度都叫凍,所以唔敢試粟米式,最多入室內就除外套,聽完大家意見, ...

hk 係凍好多,冇暖氣

係北海道,入室內暖氣25 度,有時熱到想換短袖衫

首頁

尾頁

跳至