自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今年兩個嚴重個案都係有打流感針,政府免費打得既係預防針,流感針用處係減低併發症,何況去區議員度打都係百幾蚊,真係驚中唔會心痛嗰百幾蚊啦

男爵府

414928 發表於 19-1-19 23:22
首先要搞清楚唔打果尐人係無錢打定唔想打?如果只係單純無錢打你的方法就行得通,如果只係唔想打咁你的方法 ...

原來不是錢的問題,那其實是否驚有副作用?還是有其他原因唔打?

大宅

從來都不錢的問題,我仔年年打完都燒...雖然都照打

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

其實好多醫護人員都唔打

大宅

回覆樓主

其實政府support嘅已經唔少,除咗大力宣傳外,前排我去醫院覆診,有護士周圍問有冇合資格長者想打針可以馬上打

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

咁香港咁多人,七百萬疫苗,疫苗到期要銷毀,造成浪費。七百萬人都去打,咁醫療人手咪又係不足?咁外地人黎香港,畀錢打,你畀唔畀佢地打?咁預算到會有幾多外地人打?咁即係要預幾多疫苗?冇人咁保證疫苗 100% 安全/批次冇問題,萬一有問題要銷毀,咁大批次,藥廠整唔整得切?更何況唔係個個受惠嘅都願意打。

我一家都唔打,託賴身子強壯冇中過招。疫苗留返畀老幼病弱優先打。萬一好似之前咁,內地因為疫苗短缺,黎曬香港捱貴價都要打疫苗,導致疫苗短缺,真正有需要嘅人打唔到。臺灣都試過疫苗出事要銷毀,搞到全臺疫苗短缺。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

12歲以下,50歲以上都系免費啦,覆蓋率仲唔够多?你睇下幾多幼童系無打嘅?

子爵府

gwash 發表於 19-1-20 00:16
原來不是錢的問題,那其實是否驚有副作用?還是有其他原因唔打?

樓主,你自己有冇打?

根本唔係資唔資助問題,就算政府完全資助唔代表唔會有流感。

叫D人唔好有病仲要周圍播毒,提高衛生意識好過啦。

男爵府

sinohk33 發表於 19-1-20 07:04
樓主,你自己有冇打?

根本唔係資唔資助問題,就算政府完全資助唔代表唔會有流感。

有打

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大肉兒 發表於 19-1-19 22:19

純問

咁又係。

睇急症免費果班,應該都免費打。

睇急症要錢果班,有錢睇急症,

點解唔肯比錢打針 ?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我屋企人上至80+, 下至歳幾,不同年齡層,打完都病,仲要係病得辛苦,3幾個星期。 所以佢哋都話之後唔想打。

珍珠宮

回覆樓主:

提高市民衛生意識更加重要,如果唔係因為中咗流感嘅人都四圍走,傳染其他人,唔會爆發得咁緊要。
啲人有病又唔帶口罩,唔注意衛生,遲早累埋自己家人。

子爵府

gwash 發表於 19-1-19 22:04
明天護士協會遊行,表達對工作量的不滿,病房迫爆,因流感(emoji)出現,令情況更嚴重,我就諗,為何不能在 ...

唔係免唔免費嘅問題
係個人衛生同抵抗力嘅問題
我入行10幾年都冇打過針

最老土嗰句
夠瞓、健康飲食
去運動
病咗要帶口罩
空間要流通

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

gwash 發表於 19-1-20 00:16

有的是怕副作用,有的是唔信有用,有的是醫護人員都唔打,我做咩要打?等等。

子爵府

我公司有得免費打,診所派姑娘上公司打,幾好唔使特登出街排隊。

或者咁啦,政府考慮吓推成本價(或補助一部分)俾本港市民打,要俾錢預約預約,咁咪唔會浪費疫苗。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好彩我細女幼稚園有安排打流感針,今年暫時沒有流感個案,唔駛停課
舊年我同細女中左甲流,大家1齊飲食,大女每年打流感針,只有佢無事 我信會有幫助
想認識多啲屯門友

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

打咗唔中嗰隻菌都會病,但可能冇咁重但快D好。

子爵府

2018復活節勳章

木土土 發表於 19-1-19 23:08
而家無打疫苗的,相信大部分不是因為要比錢而唔打

覺得需要打的,就算要俾錢都會打。唔想打的,免費送上門都唔會打。只能尊重每個人的個人感覺,冇得勉強!

大宅

回覆樓主:

免費唔一定要打,唔關要唔要錢事!連我家庭醫生都唔suggest打, 佢地成個診所都冇人打,係政府想減低醫療負擔,洗叫人打流感針! 當時打針原意係為年老,有長期病患的人打底兼併發症! 但每年支針都估唔中邊隻病毒所以冇咩效!
最緊要係有病的人唔好番學野人,帶口罩,注重個人清潔先最有用!

首頁

尾頁

跳至