想問下幾多個月加固好?

yukiubb1001
|
bb就黎4個月,見依家有啲媽媽4個半月就開始加固,有啲就6個月先加,咁其實係咪自己睇下bb適唔適應到就加得?4個半月未必係bb厭奶都加得?
freshrose
|
yukiubb1001 發表於 19-1-19 23:37
bb就黎4個月,見依家有啲媽媽4個半月就開始加固,有啲就6個月先加,咁其實係咪自己睇下bb適唔適應到就加得 ...

其實bb4個月就可以加固,愈早加固對bb係愈好,因為4個月後bb好需要鐵質,而係奶(無論人奶定奶粉)都提供唔到足夠鐵質俾佢,仲有未計其他營養

我自己身邊有廿幾個同我bb 同月份出世的bb , 無一個bb係等到6個月先加固,咁加唔加固當然仲要睇下bb ready ,我bb 就係4個半月加固,而家6個月已經每日兩餐固體+兩種水果+半碗瓜菜蓉,我只可以講bb加固之後所有野都好過淨係食奶果時
-Athena-
|
坐得好就比d米糊佢試,開頭食好少,比佢試下吞
yukiubb1001
|
freshrose 發表於 19-1-20 02:33

其實bb4個月就可以加固,愈早加固對bb係愈好,因為4個月 ...

咁你bb加固加得好好啵 咁快食到咁多野咁想問下邊隻米糊會比較多鐵質?

yukiubb1001
|
-Athena- 發表於 19-1-20 08:27
坐得好就比d米糊佢試,開頭食好少,比佢試下吞

咁佢都坐得幾好 我試下先thankyou
freshrose
|
yukiubb1001 發表於 19-1-20 08:46

咁你bb加固加得好好啵 咁快食到咁多野咁想問下邊 ...

應該大部份米糊都有鐵質,反而應該concern 隻米糊bb鍾唔鍾意同埋會唔會敏感

我仔試過食一隻米糊食完敏感
邱優
|

你個bb坐得好,拎到玩具,見到野食好想放入口,咁就可以比佢試下食糊仔,我個仔差唔多5個月先開始比佢食幾啖試水溫當小食,因為我個中醫朋友講bb太早食糊仔會好傷胃,因為個胃都未原全發育得好。。直到6個月我先比佢食一餐固。

GCHK
|
我地就係六個月先加固
haha748494
|
回覆 GCHK 的帖子

me too。覺得都系6個月好D,慢D加固穩陣。
熱帖搜查員
|
bb就黎4個月,見依家有啲媽媽4個半月就開始加固,有啲就6個月先加,咁其實係咪自己睇下bb適唔適應到就加得 ...
親愛的 yukiubb1001:

請查閱私人訊息 (PM),謝謝!

熱帖搜查

yukiubb1001
|
熱帖搜查員 發表於 19-1-21 12:27
親愛的 yukiubb1001:

請查閱私人訊息 (PM),謝謝!

OK
wing21chan
|

我都諗緊 而家我呀b 四個幾月 我諗住新年 我放假先慢慢試下
到時五個月 我又有時間 咁就慢慢試
我要做媽媽
|
冇錯,其實實際情況既話,就要睇你bb消唔消化到喇
GCHK
|
haha748494 發表於 19-1-20 21:58
回覆 GCHK 的帖子

me too。覺得都系6個月好D,慢D加固穩陣。

係亞,我睇書同網上都話六個月
bonnieonlyone
|
問過醫生,食奶食得好的話6個月加固係最好。
每個bb唔同既我諗,睇返佢食奶點。
puppydingo
|
兒科醫生比我4m28d開始加固,因為嚴重厭奶。

iron deficiency 係人奶餵左大概6個月就會。要補iron。

加固後多variety 。
而家嘅study係1歲前試多d 易敏感食物,敏感chances will lower
8poj
|

https://www.facebook.com/892940630777018/posts/2501044169966648/

其實depends on你bb 現時飲奶狀況,如果飲得好,我覺得可以keep住唔使急。我就按健康院指引6個月先加固,到8個月可加固兩餐,而家9個用,開始唔like milk milk...但早晚都盡飲咁啦。

你可以參考上面like link的comment, 再根據自己bb情況決定(emoji)
發達喇
|
大概6個月之後都可以慢慢加固,但都要睇番bb本身,唔係個個都一樣