自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

julieko 發表於 19-1-20 00:21

就係唔係學校發生先知

6歲都唔識講?引導下佢得嗎?

大宅

IloveJJ 發表於 19-1-20 10:55
我以前教名幼稚園,都見過有中產既細路好攻心計,仲恐怖,見住佢屈唔識出聲嗰個,得5歲喳!所以唔好一睇到 ...

5歲咁犀利

大宅

個媽媽就惡人先告狀,爸爸亦可能只係係你面前表面扮下野,個小朋友唔受過教訓,下次可能更加欺凌你仔仔。唔係要潑婦駡街,不過用堅定既態度保護仔仔免受d欺善怕惡既人傷害係做媽媽既責任,為母則強,加油!

大宅

我以前教名幼稚園,都見過有中產既細路好攻心計,仲恐怖,見住佢屈唔識出聲嗰個,得5歲喳!所以唔好一睇到 ...

介意講多d,等大家媽媽知道遇事時應該點處理嗎?

男爵府

6歳好似無刑事責任,告唔入

珍珠宮

julieko 發表於 19-1-19 23:54
大家都6歲三個男仔
A叫B去一個角落,仲要特登擰B個肚向出,之後捉B肩膀,叫C打佢

同學?同學校講,約佢地家長見面

大宅

唔怪得我上星期晚,去一間私家醫院睇門診,見到有個六歲小男孩由家長陪同來驗傷,佢話佢個仔在學校俾同學打,而家個胃好痛,兩公婆都似有米,有學識同有禮貌。

我仲以為自己聽錯,原來而家學校欺凌咁嚴重。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 19-1-20 12:24
件事响課室發生。
幼稚園課室會分唔同角落,例如:圖書角、家庭角咁,每個角有限人數,無位就要排隊。
當時 ...

好有手段

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章

julieko 發表於 19-1-20 00:37
我及時叫住冇打到落去,但我仔比打前仲笑笑口依謂同佢玩,佢聽到我大叫停先開開驚.....

我見到咁真係好忐 ...

即係小朋友玩緊而你當真?

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

IloveJJ 發表於 19-1-20 12:42
係,唔係親眼見,我都唔會諗到有咁細個既小朋友識咁既野。咁當然只係個別小朋友。
不過,見人哋蝦人,又貪 ...

死啦 睇完你咁打出黎
我女語言遲緩 咁可以點?
佢只識跟人講嘢 唔識講咩事 咁咪好易被人屈

禁止訪問

琥珀宮

大家都6歲三個男仔
A叫B去一個角落,仲要特登擰B個肚向出,之後捉B肩膀,叫C打佢

告俾老師知都未必告得入,警察更唔使講,法例6歲冇犯罪意圖。

水晶宮

大家都6歲三個男仔

唔係咁離譜呀

子爵府

你啱 我領教過香港啲中產先恐佈,自以為有幾個臭錢又讀過幾年爛書,教到啲仔囡超級恐佈,先攻心計扮可憐無辜,老師面前扮乖扮單純,背後自己蝦人都算,叫埋其他人一齊都算,小息蝦完人,上堂喺老師面前竟然係咁幫個小朋友,攪到老師以為小朋友衰格,人哋幫你仲要唔比好面色人哋,到件事穿咗,家長仲要反話返被欺凌嘅小朋友,又會扮哂講道理咁
不過咁,遇著我佢唔好彩,律師信,平機會、私家偵探,再加記者上報紙,我直接叫老師問佢哋揀全餐定停止欺淩,講到明錢我冇乜,書讀得又少,但攞幾百萬出嚟攪大件事,仲比得起,佢小朋友喺學校蝦人,我就直接用大人方法整冶佢哋

水晶宮

julieko 發表於 19-1-20 01:24
我仔已經學緊跆拳道,但冇用,佢又高又重,我諗重我仔30磅都有,除非識忍身術
...

唔好以牙還牙,係要叫個仔記得發生過咩事、同避開同佢玩,走唔甩就大叫,講清楚比個仔知,邊d叫玩,邊d叫欺凌

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實依家d細路越來越早熟,真係想問吓可否修例降低兒童刑事責任既年齡不過有好多家長未親眼見識過既,都仍然係相信d細路天真爛漫,唔曳得去邊,亦都唔會信我地講嘢,只會質疑我地誇大咗

首頁

尾頁

跳至