自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

julieko 發表於 19-1-19 23:54
大家都6歲三個男仔
A叫B去一個角落,仲要特登擰B個肚向出,之後捉B肩膀,叫C打佢

尼d死仔,住我個邊大把,而加d细路成日欺凌人,5歲已經識話打死人啦

禁止訪問

水晶宮

hfl2000 發表於 19-1-20 13:41
其實依家d細路越來越早熟,真係想問吓可否修例降低兒童刑事責任既年齡不過有好多家長未親眼見識過既 ...

x2。

子爵府

IloveJJ 發表於 19-1-20 14:26
嘩,你咁大件事?係小學?中學?

小學仲要唔係短時間,最恐怖係我親耳聽到個家長點教個小朋友先揭發然後佢喺老師面前扮嘢,仲話感謝主比佢個小朋友入到依間學校好癲
所以我都費事同佢講咁多,直接出條件比佢,順便暗示叫佢唔使扮嘢

禁止訪問

子爵府

大家都6歲三個男仔
A叫B去一個角落,仲要特登擰B個肚向出,之後捉B肩膀,叫C打佢

同學?點都要報警備案再話比學校知。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

油麥麥 發表於 19-1-20 09:25
妳位六歲公子超級過份單純得令人驚訝驚訝,俾人打幾次仲同人玩 !?

人本善,但現實生活睇環境 ...

你都講得好啱
不過我一d都唔懦弱,如果有人咁對我我一定會出拳打返佢,只不過今次係我死穴......

可能我地太錫佢太保護佢,佢連最機本既野都唔識,比人當玩具玩佢都唔識分

男爵府

healtheworld 發表於 19-1-20 10:44
請問一下是哪一間小學?咁細個咁惡

k3...唔係小學

子爵府

大家都6歲三個男仔

6歲已經係咁,好恐怖

男爵府

20162016 發表於 19-1-20 13:27

唔好以牙還牙,係要叫個仔記得發生過咩事、同避開同佢玩, ...

其實佢有小小言語遲緩,有做言語治療
所以一搬6歲講到既佢未必....

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

你唔好介意我咁講,每個小朋友响媽媽心中都係好寶寶,又單純又怕事,但點解個個唔蝦,淨係蝦你個仔?你都話你個仔唔識講,咁你就要正視下點解佢唔敢講?會唔會佢做咗啲咩,有痛腳比人捉住?欺凌唔一定只係單向,你一嚟就話想告人,阿仔會唔會又係用呢種態度對同學仔?不如你了解下先啦

珍珠宮

hokabb 發表於 19-1-20 13:26
你啱 我領教過香港啲中產先恐佈,自以為有幾個臭錢又讀過幾年爛書,教到啲仔囡超級恐佈 ...

呢D玩手段仲叻過大人嘅細路,我都見識過,都係中產家庭

水晶宮

jollyma 發表於 19-1-20 15:35
你唔好介意我咁講,每個小朋友响媽媽心中都係好寶寶,又單純又怕事,但點解個個唔蝦,淨係蝦你個仔?你都話你個 ...

6歲小朋友要找對象洽, 係唔會找曵仔或惡霸, 因為有機會輸!!! 洽人的只會找形勢比自己弱的做對象, 每次都 sure win.

樓主留言指個仔6歲有語言遲緩, 又唔曉分辨同學是善意還是蝦佢, 絶對是欺凌的好對象!!

d 細路人仔細細陰陰濕濕, 人前人後兩個樣, 係最難防. 樓主唯有係叫個仔遠離呢個細路, 即使細路示好都不要接受, 因為唔知佢下分鐘會出咩古惑整個仔。

水晶宮

julieko 發表於 19-1-20 01:57
有冇d咩故事書介紹,或者有咩問題可以引導佢講
我依架個腦空白一片咩都諗唔都
...

你比幾個公仔你小朋友, 叫佢用公仔表達番發生過嘅事, 咁樣都幫到佢訓練口語表達。

九月上小一喇, 小朋友在校園時間會更長, 校園比幼稚園大, 同學又多咗 (即係衰人都会多咗)。你小朋友唔可以再唔識睇人眉頭眼额, 活在自己的世界之中。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

做父母無可能24小時保護仔女,只能要教佢地分辯是非,對或錯,欺凌一般係揀人嚟蝦架,卡通片都有得做,上到小學,又係另一個小社會,小朋友已經六歲開始大,適當地要話比佢知社會另一面...遇到問題要點處理解決反抗,這些人避無可避,要點強大自己內心先緊要。

子爵府

wan_sosin 發表於 19-1-20 15:50
呢D玩手段仲叻過大人嘅細路,我都見識過,都係中產家庭

我寧願佢哋明刀明槍打一場,之後做返朋友,都好過陰陰濕濕
自以為好巴閉,其實我見好多嗰個小朋友啲衰嘢,佢蝦我仔我實同佢死過,所以當個(emoji)仔一見到同知道我喺我仔家長,佢塊面青到鬼咁,個心應該超驚,一事還一事,我費事揭穿佢幫人教仔,咪等佢父母一直以爲個仔好乖囉,可見嘅將來有排佢哋受btw依啲都係佢哋教嘅,天作孽猶可違 ,自作孽不可活

子爵府

IloveJJ 發表於 19-1-20 15:01
真係恐怖

依啲人,我連望都費事望佢,整污糟我對眼完全唔同層次
不過,多得佢哋,我仔學識點保護自己,同點玩學校個生存遊戲,仲充滿正義感,依家佢去乜地方都可以好快適應,心理質素超強,連外國嘅老師都盛讃,可以話因禍得福

大宅

六歲殺左人也告不入

珍珠宮

hokabb 發表於 19-1-20 16:42
我寧願佢哋明刀明槍打一場,之後做返朋友,都好過陰陰濕濕
自以為好巴閉,其實我見好多嗰 ...

呢類小朋友同家長都係好麻煩。
我見過嗰個細路,佢好多招數,有同學投訴佢,識同老師講,老師你信我會做呢啲野咩?你唔信你問我呀媽!
當然佢平時都已好識扮乖扮可愛,扮弱者。

子爵府

wan_sosin 發表於 19-1-20 18:23

呢類小朋友同家長都係好麻煩。

我平時笑笑口,以為我流嘅,我仔比佢哋欺凌咗成年,我仲成日唔佢做乜變成咁,攪到搵心理醫生,好彩天有眼比我親耳聽到同親眼見到嬲到我真係想打佢兩巴掌
依啲人遲早要受返

首頁

尾頁

跳至