自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

julieko 發表於 19-1-20 08:37
所以我好驚好忐忑,係咪我一直教錯左阿仔,佢唔識分咩係好人咩係壞人
咩事要大叫唔好,咩事要反抗 ...

引導孩子善良係要的,但同時一定要加多一點,人心複雜,要識得保護自己。

大宅

hokabb 發表於 19-1-20 19:00
我平時笑笑口,以為我流嘅,我仔比佢哋欺凌咗成年,我仲成日唔佢做乜變成咁,攪到搵心理醫生,好彩天有眼 ...

我個仔k3,又係個D單純到暈個種人來的,翻到屋企話今日×××推我出去同老師講唔要排隊,好麻煩之類的(平時都好多小事)結果老師話我唔乖要我罰企~我話你可以拒絕架嘛,可以唔聽佢話架嘛?點解你要去講佢地唔自己去講呢?我仔話:佢話要做朋友要做兄弟嘅就唔可以講佢出嚟,就要幫助兄弟係要要推我出去講,我又唔想佢唔開心咪去講囉。宜家D小朋友好難講得佢地明白,小小事我都講兩句算了,由得佢地自己溝通

子爵府

我仔都係好純果種,比人打都唔出聲!到7、8歲都仲係咁!有時知佢唔開心,我要好似逼供咁,先肯講學校有人打佢(唔係好嚴重果種打,但都係打),但死都唔肯講邊個!激死!
有次坐校車比人欺淩,因為我日日送校車所以我估到係邊個蝦佢,我就第二日同果個學生講,唔準蝦我仔,唔係我就同佢媽佢老師講,我唔係惡但個樣好嚴肅聲音好firm,結果果個學生冇再搞我仔。
我仔好聽d 就叫乖,難聽就係怕事同唔夠打。

珍珠宮

點解你仔比人打以為人地同佢玩?6歲比人打同玩都分唔出以個都係一個大問題

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我由小孩4歲開始, 已經同佢睇新聞和警訊,解釋世界會有壞人, 如何應付。
因為小孩k2時, 有次佢話xx偷佢張貼紙, 我問佢如何應付, 佢答: 叫左xx俾返, 但xx唔肯,唔知點算。(之前我教佢動口不動手, 但唔夠深入)

而家仍然同 xx一班, 但佢學識保護財物, 避開 xx , 唔會再同 xx 做朋友。

禁止訪問

男爵府

StrawberryLove 發表於 19-1-21 12:07
可以將你仔件事用故事方式講番俾佢知,但主角唔係佢,然後問下佢聽完有咩感受,覺得點呀等等,咁你要稔好 ...

別墅

junjun2013 發表於 19-1-20 11:22
5歲咁犀利

宜家嘅小朋友都唔睇小得咖,我姪女5歲,又係好有心計

大宅

IloveJJ 發表於 19-1-20 12:24
件事响課室發生。
幼稚園課室會分唔同角落,例如:圖書角、家庭角咁,每個角有限人數,無位就要排隊。
當時 ...

好得人驚,咁細個已經咁攻心計⋯

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

ubadbad 發表於 19-1-22 17:43

點有心計法?好想聽下

別墅

wing_wing912 發表於 19-1-22 17:58
點有心計法?好想聽下

佢會叫我小朋友做d我唔鍾意嘅嘢,例如唔擦牙啊。咁我小朋友又聽佢話,最後我就會話我小朋友啦,我叫我小朋友入房再講,我姪女話要入嚟,跟住我話我同我小朋友講d嘢先,佢會係門口聽。然後佢會好開心咁同佢媽媽講返,妹妹俾人鬧啊

大宅

ubadbad 發表於 19-1-22 17:43

我仔系个種人地叫佢就會去做,明知道係錯俾人講兩下都會照做,有時佢做佐唔開心翻到屋企同我講時我都好激氣,但又唔敢下下話佢鬧佢,唯有慢慢解釋佢知道錯與對,邊樣該講邊樣唔應該講

首頁

尾頁

跳至