自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-1-21 08:16
先東區,後灣仔,中西南區男仔請迴避。

灣仔係好,但要好彩抽到軒小、St Joe 先得,不過如果你唔怕叩門、 ...

乙一揀愛官、培僑,不是十拿九穩呢。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

平安幸福 發表於 19-1-20 00:12
請問各位柴灣校網好嗎?

是否男仔比較合適東區校網? 比中西區還要好嗎?

柴灣校網不過不失。租定買?要搬的話要冼一大筆、我會搏盡揀灣仔12 (st joe )or 東區14 (搏華仁)、再考玫瑰崗、蘇浙、st Louis back up
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

wcandtt 發表於 19-1-21 08:43
明白,搬屋真係好大決定。

N年前,我為左個仔舉家搬入名校區,最後係抽唔到 ...

係,家人有話抽唔到咁點,而且抽到都未必代表讀到,又我之後一定係返返柴灣住,本身鍾意住柴灣。

所以有人會覺得咪搞咁多嘢。。。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 SaBB 的帖子

都話我有寫「幾乎」,唔係「一定」...

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-1-21 08:49
回覆 SaBB 的帖子

都話我有寫「幾乎」,唔係「一定」...

我覺得、41 網2 間聖家放乙一才算幾乎十拿九穩。這2 間有不少人乙一唔入、不算十拿九穩。

珍珠宮

molasses 發表於 19-1-21 08:22
愛官唔算十拿九穩㗎啦, 因為聯皇仁, 呢幾年都變到好熱門, 雖未及4小龍

愛官兔年龍年都識人乙一唔入

呢幾年乙部好難填,14/16 都係,正正因為平均,間間都有擁躉,乙一唔中可以碌到好後

舊基樓主唔係虎媽唔好諗挑戰啦!聽講 4 測 4 考,永遠你都要係作戰狀態 。仔 k 同學仔入左,小一未到聖誕已經周圍搵補習,仲要俾人話遲補 。高班就要求學生連常識課文都要背

柴米升中盤數 ek 有高手講過係有啲取巧。呢度有講少少:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3406698

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 SaBB 的帖子

聖家係長期「一定乙一入」,正如寶血乙一一定 sure win!8 成中獎我都當幾乎十拿九穩。

珍珠宮

小艾美 發表於 19-1-21 08:39
衛理好差。

我住杏花邨,衞理 d 細路其實乖同純,就算高班 d 都係

無奈 hk 派位制度係咁,喺入面考級頭要派去好好學校都唔易。 用家話其實佢想上位,現實係一啲都唔 happy

侯爵府

zitzai 發表於 19-1-21 08:59
我住杏花邨,衞理 d 細路其實乖同純,就算高班 d 都係

無奈 hk 派位制度係咁,喺入面考級頭要派去好好學 ...

係,我係舊生但都唔會選佢。

伯爵府

BK Milk勳章

我當年同你一樣想法。還逼我老公去灣仔買了層納米樓,自己還是住柴灣,親人都在這邊。一切準備好,點知自行入到可以接受的學校,近家,就接受了。或許你可以自行之後再決定

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-1-21 08:57
回覆 SaBB 的帖子

聖家係長期「一定乙一入」,正如寶血乙一一定 sure win!8 成中獎我都當幾乎十拿九穩。: ...

以往就長期、不過世事無絕對所以我同人講乙一聖家我只會話十拿九穩不過吾緊要、大家唸法有出入都正常

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-1-21 08:57
回覆 SaBB 的帖子

聖家係長期「一定乙一入」,正如寶血乙一一定 sure win!8 成中獎我都當幾乎十拿九穩。: ...

不過、討論下、乙一愛官呢幾年有無八成中?我唸6-7 成到炸

象牙宮

2024年龍年勳章

appledai 發表於 19-1-21 10:26
我當年同你一樣想法。還逼我老公去灣仔買了層納米樓,自己還是住柴灣,親人都在這邊。一切準備好,點知自行 ...

都好啊,層樓有賺。

象牙宮

2024年龍年勳章

請問各位柴灣校網好嗎?

港華小學係咪已搬入net14? 男仔又多個選擇。

公爵府

SaBB 發表於 19-1-21 10:42
不過、討論下、乙一愛官呢幾年有無八成中?我唸6-7 成到炸

一定冇八成, 當叩門都240個起碼, 當日坐喺度等面試, 連埋我自己嗰個再聽附近嘅, 好多都放乙一

侯爵府

molasses 發表於 19-1-21 13:01
一定冇八成, 當叩門都240個起碼, 當日坐喺度等面試, 連埋我自己嗰個再聽附近嘅, 好多都放乙一
...

應該唔係‘十拿九穩‘而是‘十拿六七穩’吧。我覺得乙一/ 過往派位結果只可作參考、就算十拿九穩都無sure win 呢件事、因為唔知邊一年會爆冷;就如有25 分都唔一定sure win 一樣。

珍珠宮

我唔會搬 因為夠b1位
我本身95網搬過黎

複式洋房

請問各位柴灣校網好嗎?

呀女而家N班,係灣仔返幼稚園,我地都會搬,黎緊小西灣搬灣仔

大宅

小艾美 發表於 19-1-21 08:39
衛理好差。

點差法?

侯爵府

lowa_ple 發表於 19-1-21 15:26
點差法?

派位

首頁

尾頁

跳至