6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb對牛奶粉有粉少少過敏,之前飲牛奶粉,皮膚摸落起粒粒,有少少鞋手同比較易發濕疹(唔算嚴重),轉左飲羊奶粉之後就好左好多,但衣家食開既羊奶粉嚴重缺貨,好難買到.
想問下各位有經驗既媽媽, Aptamil既白金裝低敏奶粉同雀巢既超級能恩奶粉,邊隻好啲?對於容易過敏bb,呢2款系咪對減輕濕疹/過敏都有啲幫助?

唔該哂各位媽媽

大宅

回覆 sarahfa 的帖子

我都想知..你最後轉左什麼奶粉?

大宅

我覺得能恩OK, 身邊都有唔少朋友既BB比較易敏感/有濕疹, 都係飲呢隻多.
~開開心心過每一天~

洋房

我嗰女狀況差唔多,原本已經食緊能恩就無諗過轉奶粉,但中西醫都睇曬,皮膚都係一直徘徊好少少又更差,搞左成個月未好過..琴日咁啱人奶多少少就全日冇飲能恩,再加上奶粉差唔多用曬,老公就話不如轉奶粉睇下,買左aptamil白金低敏呢款 夜晚有食,sofar一日落黎冇食能恩,唔知咁啱定天氣問題or真係同能恩唔夾⋯佢皮膚有好轉嘅情況暫時試一日
我要再觀察下

複式洋房

買奶粉都系選擇比較容易買到的奶粉比較好,避免扑奶粉。宜家我bb轉左飲美素佳兒金裝新版之後都無甘多皮膚上面的問題,無粒粒,同埋便便都靚。媽咪可以考慮一下。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 sarahfa 的帖子

初頭我個大女都係食能恩,但係食完就發覺塊面好似好多粒粒,後尾我轉左食美素佳兒,情況就冇咁嚴重,如果發現食緊嘅奶粉真係敏感,就可能要試吓轉其他奶粉

別墅

sarahfa 發表於 19-1-20 00:22
bb對牛奶粉有粉少少過敏,之前飲牛奶粉,皮膚摸落起粒粒,有少少鞋手同比較易發濕疹(唔算嚴重),轉左飲羊奶粉之 ...

我女都係

首頁

尾頁

跳至