.

wannap
|

.
wannap
|
現況係,喺公司部電腦有前會計留低截至2015年年中嘅excel賬,我宜家唔知從何入手,老闆就叫我入住先呢兩年嘅賬先,到時阿女一做完2015-16嘅賬,就同我入嘅野合併埋 講到易過借火
我有好坦白同佢講,宜家係要做兩年嘅賬,兩個星期要我完成係應該冇可能。佢就覺得係做到,話啲野唔多。
我都知係唔多,因為當時公司出現困難都冇乜生意,但我返左兩日工,了解到文件嚴重唔齊,當時啲員工出糧嘅証明又唔齊(全部已離職,老闆宜家想重新起步,公司暫時得我一個員工),幾乎全部野都係現金代支,bank statements又話唔喺公司,喺阿女度。
wannap
|
所以我想問,如果會計師樓接到一單咁嘅Job,會從何入手?盤賬可以點做?
karenk
|
wannap 發表於 19-1-20 01:18
所以我想問,如果會計師樓接到一單咁嘅Job,會從何入手?盤賬可以點做?

邊個做都要有齊单據、月结单……呢D先有得攪㗎
無料,又或者有幾多料都唔知,點開波呀
wannap
|
karenk 發表於 19-1-20 01:33
邊個做都要有齊单據、月结单……呢D先有得攪㗎
無料,又或者有幾多料都唔知,點開波呀
...

係啦,我手頭上係有一啲單,佢就叫我見單就入,講到咁就得咁,都唔知點同佢解釋,一味淨係話咁少野兩個禮拜實做到。

咁如果係會計師樓,係咪會唔接呢單job?
starbuckscoffee
|
一般會計師應該就唔會接呢d冇頭冇尾既生意...莫論什麼做法
wannap
|
starbuckscoffee 發表於 19-1-20 01:39
一般會計師應該就唔會接呢d冇頭冇尾既生意...莫論什麼做法

因為佢有叫我如果有咩困難就問佢個女,或者問返幫佢地做2014-15年度audit嗰間firm

不過我諗我都係要做定辭職嘅準備喇
coolalalala
|
wannap 發表於 19-1-20 01:36

係啦,我手頭上係有一啲單,佢就叫我見單就入,講到咁就得咁 ...

無bank statement就好難做

一般普通trading 公司 無inventory 無petty cash要快的話就係跟住bank statement 做
bank有出入就跟bank statement日子book返條支出or收入 中間月份cutoff唔理 年結先執返啲ARAP (用下期bank statement去推返出黎)

如果唔係trading就複雜啲lu

我N年前做暑期工係咁做 兩個月瘋狂幫公司book數for audit做報稅
wannap
|
coolalalala 發表於 19-1-20 01:48

無bank statement就好難做

佢係工程公司,而佢當時情況困難到要拖糧同無供mpf, 所以如果就算有bank statement都唔掂,我冇足夠資料入返當時員工啲人工同mpf,accruals都book唔到

我又係試過,兩個月內搞返掂兩年嘅數去audit,但冇困難,夠料就搞得掂,只係不停入不停入。但今次呢間對我嚟講係不可能嘅任務,所以好想知有冇人係有辦法解決到,定係只係我自己冇料到。
miniyung
|
一般都係有齊銀行月結單,單據要對到月結單數,petty cash記錄,無都好難做
PCCW2319
|
wannap 發表於 19-1-20 01:17
以過往經驗,我發覺會計師樓幫d公司一次過入全年嘅賬都好快手,仲好快過埋audit,所以想請教下點樣可以入賬 ...

我唔係做 account , 但bank statement可唔可以比錢, 要求銀行提供副本比你公司。
cbeyond
|
問阿女攞bank statement先,用得excel做數, 複雜極有限。
ian723
|
wannap 發表於 19-1-20 01:55

佢係工程公司,而佢當時情況困難到要拖糧同無供mpf, 所以如 ...

我做過一間公司,開業了三年比稅局

追報稅先請我,當時係新手,剛學識

處理 Full set a/c,用咗半年時間同佢

執好盤數,期間都要成日煩著老世,問
佢單據來龍去脈,好多佢都唔記得邊份
打邊份,打電話比 AP 查詢。
後來佢當著我面問核數數我做成點,
我幾驚,好彩核數師都讚我。

幾年後我轉另一公司,呢間嘅數係搵
會計師樓做,我發覺果D公司都係亂
黎,掛帳係 purchase, 找數又係
Purchase, 我都花咗好多時間先同佢
執翻好盤數。

盤數做順咗,文件資料齊,都唔可能
二星期起二年嘅貨啦, 仲要冇會計
軟件 !

jannlly
|

係啦,我手頭上係有一啲單,佢就叫我見單就入,講到咁就得咁 ...

會。
會同個客傾啲數點處理
bobomia
|
難攤子,好難搞,聽到都覺得煩,你打算在這公司長做?
little_stars
|
wannap 發表於 19-1-20 01:55

佢係工程公司,而佢當時情況困難到要拖糧同無供mpf, 所以如 ...

你跟bank statement 暫時 book 哂 income 同 expenses 先,唔使做accrual 住,之後先再搵返相關既statement 先反book year end AR/AP/accrual. book 哂所以手頭有既資料先,老闆見到資料真係唔齊,先有動力搵返資料俾你。
工程公司你都要搵返工程 report 先book 到真正 income, 唔可以用 cash basis book, 又或者留返俾 auditor 攪,橫掂都係要慢慢同 auditor 傾。
tommyxsarah
|
我成日都做呢d
唔理咩software
對左audit report 個數 夾 software 個數
問埋上手 auditor 攞返個breakdown

入數要既野:
Bank statement
Sales invoice
Expense invoice
Salary &IR56B
Credit card statement if any

通常入完都有一大蘿unknown
問返老闆 如果佢自己都唔知咪放入佢current account

甘就搞掂
|

我估就算接,間公司出的錢都貴,因為會計師樓係按time cost 收費,佢文件愈唔齊,入數需時愈耐,佢要付的服務費就愈多
TMC3012
|
唔知你有幾多單
之前幫啲公司做過7年數, 頭兩年過百張單, 跟住幾年都係得好少單
都係入曬sales purchase, 跟bank statement 對數
有啲唔知既都係要問返乜黎, 基本上都係再比會計師佢執埋尾咁囉