在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢两日夜晩半夜醒左訓唔返。

我9月已轉左part time, 我知人工得一半(呢行係咁)但工作量係唔止一半。好多時放左工/weekend自己响屋企都要繼續做,係咁。不過我都想早D放工返屋企做下屋企野同睇下D细路,同weekend小D野做。基本上我係每日返上午,但因工司話arrange唔倒,我一星期有一日係要返全日。

男爵府

呢排發覺老板不斷加野俾我做。月頭已加左一個以前工司從未做過嘅新project俾我(其他同事個個都話係豬頭骨),而家因為我條team個head病左要医病,起馬4-5個月唔返倒,星期五老板就叫我做埋佢7成嘅野,佢(老板)話9月時以寫左on paper, 编左我都係條team嘅co-in charge. 又話之前個co-head(已走)比我而家要handle更多嘅野。仲有,佢話當日晚上有個programme係7pm開始,不過個clerk已攪左,叫我今次出唔出席都得。

我心諗,我pt格咋,洗唔洗用到我咁盡呀!8-9月時我已覺得好特然,冇人同我傾過之下,無啦啦擺左我做亜head. 雖然只是做co- 果個,但真非我意願囉。工司大把人想上位啦你咪俾佢做飽佢囉,呢D野唔係得我至識做嫁!我只不過係想準時放工嘅small potato咋。

男爵府

另外,我條team個clerk話隔離條team個clerk下星期走左之后老板叫佢做埋果個clerk D 野。我地呢條team D 野就俾返D senior做。都痴缐嫁!

我心諗,工司有特然變動我明白,短期内未可以settle人手問題可以同我傾,吓吓咁壓落來我好唔鐘囉。

老板星期五叫完我要 take up 亜head 7 成D野之后,我有D嬲,我覺得做咩要不繼攞我着数數。佢隔左陣再想返来講多D details, 我就同佢講,個clerk唔識做嘅野我會教佢,有external communication我會 handle, 但我只可以盡量幫,未必様様野我都幫倒嫁。佢面有難色。我心諗你唔好用個咁嘅面囗對我,唔好以為我老馮呀!

男爵府

申完舒服D。

但我知我都係仲要响度做格…

大宅

Belle_Piano 發表於 19-1-20 08:00
申完舒服D。

但我知我都係仲要响度做格…

pt人工少左,但責任多左?轉工啦……長遠不是你想要的工作模式

大宅

回覆樓主:

做 PT 都咁大壓力,想問系咪好好 pay ?

男爵府

evafung 發表於 19-1-21 19:40
pt人工少左,但責任多左?轉工啦……長遠不是你想要的工作模式
都有諗過
但已做左呢行十幾廿年
出去就唔知做乜好

之前都有諗過唔做
有諗過做D投资或創業……

男爵府

WING1004 發表於 19-1-21 22:11
做 PT 都咁大壓力,想問系咪好好 pay ?

你講得啱
真係壓力大
有時幾单緊急嘅事同時發生要handle
老板又坐响我附近…
人工就中上啦

男爵府

你做得兼職都係想準時收工,我覺得你公司兼職當全職用,已經影響到你睡眠狀態,除非人工好好,否則你再繼續簡直本沒倒置

男爵府

MoonT 發表於 19-1-22 00:08
你做得兼職都係想準時收工,我覺得你公司兼職當全職用,已經影響到你睡眠狀態,除非人工好好,否則你再繼續 ...

好一句本没倒置…

其實工司都有其他呢幾年由ft轉左pt嘅同事
佢地話早幾年做pt就真係pt
No stress
而家係多左workload
工司揾笨左
呢D同事(好似一黨人咁)教我路
D野唔知洗唔洗做就唔好做
老板話就回應話唔知要做

老公份工又越来越唔穩陣
如果唔係我都可以唔做喇

首頁