全球流感爆發, 日本150萬人感染!

yucl_hk
|
全日本流感患者超過150萬人,下兩星期會係高鋒期,揰正新年假期。買咗直飛長崎都唔知去好唔去好。睇報告長崎都有成3千幾人患病。打咗針都有啲驚,唔知對H1N1有冇效。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
維尼仔
|

mercurycc
|
帶口罩。
有朋友係韓國中流感反唔到香港,已經住左3個星期。
hellohelloruby    發表於 19-1-21 10:04
Jasmine-4711
|
mercurycc 發表於 19-1-20 12:08
帶口罩。

咁你朋友有冇戴口罩
小mama
|
mercurycc 發表於 19-1-20 12:08
帶口罩。

真係避過一劫,原本想買機票1 月中同爸爸去首爾

好在機票加左價,所以冇買
我爸都80 歲
wcpcelia    發表於 19-1-20 16:55
mercurycc
|
Jasmine-4711 發表於 19-1-20 12:20
咁你朋友有冇戴口罩
佢未返來,醫生唔比佢試機,
無問咁多,佢只話好慘,
好彩佢有親戚識人係果邊幫手照顧。
做個靚太
|
其實好多人輕視流感,點解世衞咁重視,就因為流感係某D地區,疫情係真係好嚴重!
接種疫苗,都係怕疫情擴散,大人就話加強抵抗力,小朋友嘅免疫系統都未成熟,唔係話加強就加強ga ma!
永遠一百分
|
嘩,仲勁過香港
青青河邊草
|
啲人早已講, 日本太講乾淨, 乜都消毒, 結果自體無左自行製造抗體嘅機會, 下下靠外在力量去幫, 久而久之就流感都搞成咁
小mama
|
做個靚太 發表於 19-1-20 12:35
其實好多人輕視流感,點解世衞咁重視,就因為流感係某D地區,疫情係真係好嚴重!
接種疫苗,都係怕疫情擴散 ...

我仲好記得2016 年11 月,我帶同我爸媽去東京,當時有少雪
個陣地鐵車廂開暖氣,有個師奶坐我媽旁邊狂咳唔帶口罩,野到我媽發高燒幾日
仲要野到我,返到香港野到我仔燒高燒返唔到學,比我老公鬧到我飛起

自此,我打死唔帶老帶少冬天去日本。
jimliu713
|
mercurycc 發表於 19-1-20 12:33
佢未返來,醫生唔比佢試機,
無問咁多,佢只話好慘,
好彩佢有親戚識人係果邊幫手照顧。

如果冇親戚響果邊仲慘。
alicialee1210
|
咁勁
Acaciacacia
|

祝你快樂
|
本身plan咗過年去日本玩,我都怕怕地,如果流感仲係好勁,我寧願唔去啦,我要帶住3個小朋友,都係小心d好。
C.Humphrey
|
新年會飛東京,有小朋友,係咪改地點好d?
lypoon
|
青青河邊草 發表於 19-1-20 12:48
啲人早已講, 日本太講乾淨, 乜都消毒, 結果自體無左自行製造抗體嘅機會, 下下靠外在力量去幫, 久而久之就流 ...

邊係,佢地D人男男女女咳同打噴嚏完全唔掩口鼻,我月頭喺日本已同老公講,佢地唔識驚,遲早出事
tsung
|

SandyKL
|
lypoon 發表於 19-1-20 13:02
邊係,佢地D人男男女女咳同打噴嚏完全唔掩口鼻,我月頭喺日本已同老公講,佢地唔識驚,遲早出事
...

嘜佢地唔係中招就戴口罩,好有公民意識咩? 新生代?
lypoon
|
SandyKL 發表於 19-1-20 13:16
嘜佢地唔係中招就戴口罩,好有公民意識咩? 新生代?

男女老幼都係一樣,對住人都係咁咳好討厭。夏天去時無呢D情況,冬季多人傷風感冒現晒形
MariaTsui
|
農曆年去大阪,有無jm知大阪情況如何?去旅行要帶口罩。