全球流感爆發, 日本150萬人感染!

LokYauYau
|
koala904 發表於 19-1-20 15:34
香港係無病果d先戴,有病果d唔戴

Yes, 扭曲哂。咳打乞嚏唔帶口罩,大大力又唔掩口鼻,離哂譜。
吉蒂0603
|
其實舊年(2018)年頭,至中國農曆年期間,日本同樣爆流感,冬季各地區都是流感高峰期,身在何處都要小心保重。
ivycwl
|
日本一向愛用口罩。
由其係花粉季節,周街都用口罩。
但佢地冇介口這回事,病都照食雪榚汽水炸雞。
同埋唔睇醫生,只會買成葯食。

Lindytiger
|
mercurycc 發表於 19-1-20 15:08
都去過好多次日本,搭車好多人都會帶口罩,
見佢地打乞嚏都口罩打,又真係小見日本人,
係咁咳唔帶,不過總 ...

我啱啱去完,遇個男人狂咳而冇帶口罩
cakii
|

bikat
|
唔好以為日本人好衞生,佢哋打乞嗤同咳係唔會掩口,流鼻水唔會用紙巾抹,每朝逼電車點會唔極速擴散
she007
|
我記得以前冇嚴重流感迫爆醫院呢樣野,係咪因為細菌變種定點?
歐買尬
|
mercurycc 發表於 19-1-20 15:08
都去過好多次日本,搭車好多人都會帶口罩,
見佢地打乞嚏都口罩打,又真係小見日本人,
係咁咳唔帶,不過總 ...

Me,too
TJ040
|
佢地淨係識飲凍水, 又嗜甜唔介口,有病都難好返
無話可說
|
朋友去完北海道,真係好多人咳,但都好多人帶口罩
BorntobeFree
|
lypoon 發表於 19-1-20 13:02
邊係,佢地D人男男女女咳同打噴嚏完全唔掩口鼻,我月頭喺日本已同老公講,佢地唔識驚,遲早出事
...

我都覺佢地衛生意識好差,上次去東京搭JR啲人又係狂咳唔掩口,打乞痴又係老又係咁,後生又係咁
SandyKL
|
lypoon 發表於 19-1-20 13:22
男女老幼都係一樣,對住人都係咁咳好討厭。夏天去時無呢D情況,冬季多人傷風感冒現晒形 ...

全世界似乎都一樣,係北京跟當地團一天遊上長城,坐前面老洋人係旅遊巴又係咁咳。
lypoon
|
SandyKL 發表於 19-1-20 17:54
全世界似乎都一樣,係北京跟當地團一天遊上長城,坐前面老洋人係旅遊巴又係咁咳。
...

係呀,鬼佬都係一樣香港人真係經歷過sars先提升左衛生意識,不過好多人都係唔識驚。我真係好介意呢樣野,所以特別留意,就算無菌,咳同打噴嚏D口水噴出嚟都核突
Bubi97
|
koala904 發表於 19-1-20 15:34
香港係無病果d先戴,有病果d唔戴

係啦,好鬼討厭
SandyKL
|
lypoon 發表於 19-1-20 18:00
係呀,鬼佬都係一樣香港人真係經歷過sars先提升左衛生意識,不過好多人都係唔識驚。我真係好介意 ...

boboblublu
|
yucl_hk 發表於 19-1-20 12:00
全日本流感患者超過150萬人,下兩星期會係高鋒期,揰正新年假期。買咗直飛長崎都唔知去好唔去好。睇報告長 ...

Poyau
|

Gracenbb
|
1月頭大阪返港,12月尾去咁啱寒流得2,3度,好彩一家三口,小朋友6歲,冇病到返香港,我地仲要上埋雪山(-2度),其實著得夠暖幾多度都唔怕
傻豬仔
|

mercurycc
|
小mama 發表於 19-1-20 15:19
就係囉,出發前都話日本得1 度,叫佢帶羽絨,佢唔帶淨著薄衫,去到個邊落雪,佢叫凍話唔想出去
我真係比佢 ...
又真係好嬲喎!