全球流感爆發, 日本150萬人感染!

ANNAFRIEND
|
Mm233 發表於 19-1-20 15:13
日本係口罩大國..香港係SARS起先多人戴
係羅,我喺日本真係見好多人戴口罩,所以有人話佢地唔帶,真係好奇怪,佢地衛生意識極强。不過學某姊妹話太乾淨反而令身體抗體弱左,呢樣我都相信
ckfamily
|
我都係農曆新年去北海道,而家就擔心出發前會病,一家人一出門口就帶口罩,直到返屋企,睇怕去日本,搭飛機搭車都要帶口罩
tired
|
前年我帶我媽去日本,有個日本男人打乞嗤吾暗鼻噴到我媽成手都係
007~sa
|
ANNAFRIEND 發表於 19-1-20 18:54
係羅,我喺日本真係見好多人戴口罩,所以有人話佢地唔帶,真係好奇怪,佢地衛生意識極强 ...

佢地係因為花粉症同素顏 2回事
luckybaby2011
|
mercurycc 發表於 19-1-20 12:33
佢未返來,醫生唔比佢試機,
無問咁多,佢只話好慘,
好彩佢有親戚識人係果邊幫手照顧。

咁耐都未好返
|
lypoon 發表於 19-1-20 18:00
係呀,鬼佬都係一樣香港人真係經歷過sars先提升左衛生意識,不過好多人都係唔識驚。我真係好介意 ...

鬼佬又係、可能地方大、又流行自然療法、發燒仲出去玩
Mm233
|
ANNAFRIEND 發表於 19-1-20 18:54
係羅,我喺日本真係見好多人戴口罩,所以有人話佢地唔帶,真係好奇怪,佢地衛生意識極强 ...
我都覺得好奇怪,係咪唔係日本人呢
jack5163
|
oran04 發表於 19-1-20 14:29
其實是香港先興戴口罩 ,呢樣大家應該自豪

係!我以前d日本人老細有病都唔帶。 結果係我地怕左佢,自己帶口罩, 佢仲好搞笑以為我地同佢一樣都病哂。
狐朦
|
青青河邊草 發表於 19-1-20 12:48
啲人早已講, 日本太講乾淨, 乜都消毒, 結果自體無左自行製造抗體嘅機會, 下下靠外在力量去幫, 久而久之就流 ...

唔多覺,果邊表面乾淨,個個咳唔帶口罩
mercurycc
|
luckybaby2011 發表於 19-1-20 20:00
咁耐都未好返
都唔知呀!一齊要等佢返來先知,
佢話韓國d醫院真係呢!今次醫療費都好金下。
CrazyCatB
|
日本人戴口罩是防花粉,春季佢地好多人會戴。
sweetcandychan
|
koala904 發表於 19-1-20 15:34
香港係無病果d先戴,有病果d唔戴

全中
|
mercurycc 發表於 19-1-20 20:42
都唔知呀!一齊要等佢返來先知,
佢話韓國d醫院真係呢!今次醫療費都好金下。
...

所以一定要旅遊保險
香港返工都煩
tingtingalex
|
我女病了,不個只咳,冇燒已經好好
piglet0909
|
LokYauYau 發表於 19-1-20 16:18
Yes, 扭曲哂。咳打乞嚏唔帶口罩,大大力又唔掩口鼻,離哂譜。

真係好多人都咳得好豪邁,完全唔掩口,好似想同人開心share咁
小虎與點點
|
小mama 發表於 19-1-19 16:50
我仲好記得2016 年11 月,我帶同我爸媽去東京,當時有少雪
個陣地鐵車廂開暖氣,有個師奶坐我媽旁邊狂咳唔 ...

D病菌好勁,你們都好無辜
qq媽媽咪
|
oran04 發表於 19-1-20 14:29
其實是香港先興戴口罩 ,呢樣大家應該自豪

都因為經過沙士至戴
andyan324
|
小mama 發表於 19-1-20 12:50
我仲好記得2016 年11 月,我帶同我爸媽去東京,當時有少雪
個陣地鐵車廂開暖氣,有個師奶坐我媽旁邊狂咳唔 ...

其實本身都怕冬天同小朋友出門
又怕佢地病語言溝通唔到
BKsquare
|
lypoon 發表於 19-1-20 13:02
邊係,佢地D人男男女女咳同打噴嚏完全唔掩口鼻,我月頭喺日本已同老公講,佢地唔識驚,遲早出事
...

日本喎?
去親都見好多人戴口罩
多嘅程度係有戴多過無戴

我仲成日都話 有無咁多人病啊
小mama
|
BKsquare 發表於 19-1-20 23:05
日本喎?
去親都見好多人戴口罩
多嘅程度係有戴多過無戴

係真,其實好多日本人好唔合衛生