家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家意見,本人成幅身家得200萬,請問有咩可以穩陣,我諗過多幾年都未必有工作做。
因為公司有機會摺埋。

1) 買煤氣,佢每年十送一,利息2.2% 是否十年後我啲股票多一倍?價錢會否有$400萬?夠唔夠每月退休收息$10,000?

2) 英國買層細價樓收租

3) 基金/保險?? 但自己唔識,驚乜都無晒。

有冇叻投資的朋友可以比意見我呀?

媒氣現價$16.7 偏貴,是否應該月供買入?定等大跌市先買入呢?

請指教!謝謝大家

大宅

年紀? 點解過多幾年都未必有工作?

男爵府

HkGoodMan 發表於 19-1-20 16:18

40 歲,55歲有每月有大約一萬退休金。

男爵府

HkGoodMan 發表於 19-1-20 16:18

我間公司應該做多一兩年就無了!因為賣盤

大宅

40歲, 唔想再打其他工?

1) 買煤氣,佢每年十送一,利息2.2% 是否十年後我啲股票多一倍?價錢會否有$400萬?夠唔夠每月退休收息$10,000?
。。我不熟該股, 但要十年翻倍, 應沒那麼容易吧?

2) 英國買層細價樓收租。。。隔山買牛。。。英國前景。。。

3) 基金/保險, 乜都無晒? 無咁容易!

可利用銀行的理才服務, 參考一下專人意見

大宅

asd456 發表於 19-1-20 14:37
請問大家意見,本人成幅身家得200萬,請問有咩可以穩陣,我諗過多幾年都未必有工作做。
因為公司有機會摺埋 ...

其實可以利用一啲依家市場上嘅理財方案,做一啲保証有咁多錢嘅計劃。因為你確定咗呢10年唔會用到呢200萬嘅。咁其實係有1啲計劃可以做到。

不過記住記住要揀保証有咁多錢俾返你嘅計劃,唔好揀非保証成份高嘅計劃。可以揀啲每年派錢派到你100歲,仲要係派保証部份嘅。咁加埋自己手上每月1萬退休金就肯定夠用啦。

禁止訪問

用戶要求終止服務

ar_mak 發表於 19-1-21 12:11
1. 要攪清楚一件事,煤氣10送1息率2.2%,呢D係過去所謂約定俗成既做落規矩,係冇法例保障股東一定有呢個權益, ...

Ar mak,請問未來樓市點睇?而家買港樓收租係咪冇數圍?

珍珠宮

ar_mak 發表於 19-1-21 12:11
1. 要攪清楚一件事,煤氣10送1息率2.2%,呢D係過去所謂約定俗成既做落規矩,係冇法例保障股東一定有呢個權益, ...

好中意睇你reply posts, 覺得你寫野好有智慧

子爵府

回覆 HkGoodMan 的帖子

真係可利用銀行的理才服務, 專人意見 ? 我相信問下中信泰富前主席榮智健個女,會比到你好精準既意見

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

ar_mak 發表於 19-1-21 23:43
你係問有冇數圍,唔係問仲有冇得升,所以個答案係冇. 原因係,買樓收租唔係良心事業,大家係想同銀行借盡,再由 ...

你寫野真係好深
高人!請受小妹一拜

複式洋房

如果咩都唔識最好買儲蓄計劃,按自己需要選擇長期同短期,買左唔洗煩等收息,但要睇清楚保證同唔保證既部分。我自己最近做左短期既放6年,每年3.5厘,不過不失,最緊要唔會蝕錢,依家個市甘波動,試過買股票訓唔著就無玩了。

用戶要求終止服務

你係問有冇數圍,唔係問仲有冇得升,所以個答案係冇. 原因係,買樓收租唔係良心事業,大家係想同銀行借盡,再由 ...

謝ar mak提點+詳細回覆最尾嗰句真係重中之重

男爵府

講得好!我國的政治經濟最難預計。

大宅

回覆 kittykwok385 的帖子

可利用銀行的理才服務, “參考” 一下專人意見

!!

男爵府

HkGoodMan 發表於 19-1-22 11:30
回覆 kittykwok385 的帖子

可利用銀行的理才服務, “參考” 一下專人意見

去銀行專人會叫你買佢啲基金產品。。。

我都係覺得買媒氣ok

https://www.edigest.hk/538/%e5%b0%88%e6%ac%84/%e7%85%a4%e6%b0%a310%e9%80%811%e7%b4%85%e8%82%a1%e5%8f%aa%e6%98%af%e5%81%87%e8%b1%a1%ef%bc%9f/

你有時間幫我入去睇下個分析報導

http://www.aastocks.com/tc/stocks/quote/stocktrend.aspx?symbol=00003

大宅

回覆 asd456 的帖子

去銀行專人會叫你買佢啲基金產品。。。牛唔飲水就得!!

我都係覺得買媒氣ok ---保守投資, 無壞, 各適其式!

你有時間幫我入去睇下個分析報導---無意見, 也不信專家, 圖表。 股場如賭場, 大戶舞高弄低, 跟中邊便賺, 反之便虧。

我準備買1169 海爾, 和它識於微時, 現在要家電下鄉, 贏面好大!!

都係果句: 自己決定!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至