自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我奶奶無咩讀過書,緊緊識下字,但好體諒後生嗰輩,我同老公同大伯一家返教會的,我老爺走嗰時,奶奶主動去問殯儀嘅人,返教會的家人點樣做。知道我哋唔會跟道教儀式。
佢會尊重每個家人,係個好奶奶!

珍珠宮

Nbs 發表於 19-1-20 16:39
係,所以我地兩邊兄弟姊妹感情好好,亦都連帶夫婦關係好,錫/孝順父母,兩邊家庭都好融洽的。
...

好難得,幾生收來嘅福氣

珍珠宮

回覆樓主:

唔關學識事~係人品問題!
我有個親戚,佢都無讀過書,挨大個仔,依加個仔結婚搬出去,佢日日笑到見牙唔見眼,話見到個仔成家立室好開心,佢個仔都幾勤力搵錢架,所以都少同我親戚食飯,但我親戚依然好覺得好幸福,有個仔好生性,又成日讚個新抱,話個新抱肯同佢個仔挨,總之睇到親戚個樣,都替佢幸福~咁佢個仔事實都係乖仔尼嘅,樣樣靠自己~

大宅

可能我較老,同埋冇主見
我奶奶阿媽果d年代唔係咁易有書讀喎⋯⋯
我奶奶幾好,大家姐全家都睇佢頭,好為人著想,係霸道d,但佢都好識做既,我覺得出發點係好既話,細節可以互相遷就
最勁係我覺得,如果我係佢,「有d野」我反左面十世,鬧爆晒(你地講既野蠻奶奶,但真係好離譜,一個累全家),佢仲可以有商有量,苦口婆心。唔想後生既難做.....

男爵府

回覆樓主:

我奶奶係唔識字既,但都好開明,肯聽人講,對新抱同親家好客氣,會幫手湊b但唔會爭湊b,我覺得佢係好識尊重仔女,唔會覺得自己啱晒。

大宅

莎拉公主 發表於 19-1-20 15:45
讀過書同無讀過既奶奶有無分別?
有錢同無錢奶奶有無分別?
純粹八卦

我6299都係有學識有d錢。以前係大機構做高層。我覺得佢地真係都算識做。
我地教仔佢地好少插手。有時係佢地面前訓話我地個仔。佢地會自己迴避。免得我個仔以為會有人撐腰。

我自問唔係一個好新抱。但佢地都冇係我老公面前投訴。仲都幾錫我。成日叫佢我老公幫下手做屋企野。又叫佢唔好嘈住我訓覺。因為佢地知我老公鐘意夜訓。

我媽媽已一早過身。但我99都會間中請我家姐姐夫一齊食飯。我知有d 99一定唔會。覺得我家姐係後輩。唔會紓尊降貴。

所以我都覺得自己幾好彩。

珍珠宮

醒目開學勳章

我奶奶本身性格超好,對人好,又大方,唔小氣,性格超樂觀,乜都冇所謂

男爵府

1)結婚八年,我奶奶黎我屋企一隻手數得曬,仲要係我地叫佢上黎我屋企食飯佢先會上黎,從來冇話要探孫呀買左d乜呀或用任何藉口上黎
2)一知道我有左,比左封五位數字嘅利是,到後期知道我陀孖胎,老爺又比利是。第一胎乜都唔識,個D產後補品買齊曬,足足有4個A4箱!到我生完出院,再比左封五位數利是,我用左黎請陪月。
3)我仔生日,佢搵人整左D好靚嘅macaroons 送比我D朋友
4)過年過節一定有糕卷月餅卷糉卷比我
5)永遠飲茶食飯一定爭比錢
我都覺得自己唔識做,咁多年黎我只係送過一條gucci披肩同銀包比佢。我奶奶老爺算好識做,從來唔會為難我地D後生

JD930    發表於 19-1-22 11:28

珍珠宮

我奶奶。
比我媽更有智慧更識做人,強項係幫人解決問題,為人又新潮不固執所以非常願意接受新事物,我大肚時有跟埋一齊聽湊b講座,相對於市面上的大部份奶奶黎講,係非常易相處
佢係我心目中好有腦,老公同姑仔升中時,佢吳識填表,請補習老師幫佢地填,自己只負責簽名,最終二人入左ek口中的神校。
我大肚時比公司搵藉口炒左,當時好驚,驚$的問題,奶奶叫我不如試下屋但樓下間補習社,反正佢都預左我做wm佢幫我湊女,搵吳到長工兼職都做住先,一做做到依加。
最勁果次,莫過於阿女百日宴,老公個衰舅父,自己食過的筷子夾舊肉想放落阿女個口度,奶奶行動快過我,搶返阿女,話:"細佬,你咁識講笑呀,阿b淨係識食奶,吳識欣賞你啲正野,你留返自己嘆啦."

至於學歷,奶奶讀到小三定小四,佢父母有打算繼續供佢讀,奶奶覺得讀書好悶好無聊又曬$,所以同父母講退學,之後去左親戚間公司度打工

珍珠宮

1314625 發表於 19-1-20 16:33
我99唔算讀好多書,不過佢係wm,都埋係大機構做。唔知有無關係,所以我覺得佢好識人情世故

相反我自己媽媽 ...
我媽都係ftm,吳識做人之餘仲要四出得罪人,最終埋單嘅係我囉......
T_T

男爵府

回覆樓主:

同老爺感情好既無咁煩
世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

大宅

純粹八卦

我奶奶冇讀咩書。
好奶奶

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我奶奶係高學歷,一般情況都算識做的,唔會太干涉你既選擇

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

純粹八卦

我奶奶超級好
佢唔係讀好多書,又唔係有錢,普通退休人士

大宅

我99學歷唔多..好似初中程度。 不過佢勝在唔會理你咁多。 好大自由度。大家互相尊重。所以做了12年佢新抱。都無乜事要煩到老公。有時聽到身邊朋友的極品99 都感到自己好幸運。

別墅

回覆樓主:

我奶奶算高學歷,碩士畢業.但生活上乜都唔識乜都要問我老公.好似好白痴咁.對我哋好好.但係好唔識做.成日都要黐住啲仔女.去旅行都話要一齊去, 仲話要住同一間酒店房, 痴線嘅,我寧願唔去啦。

大宅

我奶奶唔係傳統識做嗰種傳統女人,佢唔會或唔識點表達關心或禮節上既野,但佢唔會騷擾怪你你要求你做咩,過時過節一定留返正日俾我返娘家,返奶奶度食飯從來都唔俾我洗碗,我諗都算係好奶奶

男爵府

好正能量,平時大家視99為怪物架嘛

伯爵府

回覆樓主:

我媽係一個好識做嘅奶奶,但對自己人一係好,一係好偏激

翡翠宮

Nbs 發表於 19-1-20 16:03
我媽係有錢有學識的奶奶/外母。
我奶奶係無錢亦唔識字的奶奶。
兩個都好好,通氣,識做,唔會打搞d 仔女, ...

你非常好命。

首頁

尾頁

跳至