懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家懷孕初期產檢醫生會講咩架? 除左講BB size 仲會有咩資訊,第一胎咩都唔識,驚醫生冇講又唔識問? 謝謝

大宅

jm141026 發表於 19-1-20 16:01
想問下大家懷孕初期產檢醫生會講咩架? 除左講BB size 仲會有咩資訊,第一胎咩都唔識,驚醫生冇講又唔識問 ...

之前醫生有提我食咩營養補充品 葉酸 DHA 鈣片咁。我都吾知要問咩 淨係有問聽吾聽到BB心跳 咁醫生就播比我聽下咁

大宅

s_for_samantha 發表於 19-1-20 16:16
之前醫生有提我食咩營養補充品 葉酸 DHA 鈣片咁。我都吾知要問咩 淨係有問聽吾聽到BB心跳 咁醫 ...

除左BB 心跳聲? 仲有冇講BB 其他野,例如長度重量?

大宅

jm141026 發表於 19-1-20 16:17
除左BB 心跳聲? 仲有冇講BB 其他野,例如長度重量?

會啊 佢照超聲波 會度BB長度 再話你知size 正吾正常。我6W時候 BB 細左1W。上星期去照 有追返 照聲波 通常都會講下手仔腳仔係邊咁。我宜家都係12W 可能再大d 可以照得多d野。

珍珠宮

s_for_samantha 發表於 19-1-20 16:26
會啊 佢照超聲波 會度BB長度 再話你知size 正吾正常。我6W時候 BB 細左1W。上星期去照 有追返 ...

我記得都會講size正唔正常咁囉

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我唔識問,每次產檢都會問醫生BB是否正常?

大宅

haha748494 發表於 19-1-21 21:54
我唔識問,每次產檢都會問醫生BB是否正常?

係咪都係聽下心跳同講bb size , 仲有冇其他資料?謝謝

別墅

jm141026 發表於 19-1-21 22:32
係咪都係聽下心跳同講bb size , 仲有冇其他資料?謝謝

周數咁細 無乜野睇到
都係問下心跳幾多 size幾大 呢啲咖咋喎
去到12-13 先開始多野睇到
去到16左右 會度下頭圍 手手腳腳長度,
肚腩仔個肚圍,幾重啊,果類~
問下胎盤低唔低呢啲

大宅

想問下大家懷孕初期產檢醫生會講咩架? 除左講BB size 仲會有咩資訊,第一胎咩都唔識,驚醫生冇講又唔識問 ...

9w無乜野睇,都係醫生睇完話你知。
睇有無胎心心跳個d,度身長。
問下你有無唔舒服,無乜特別主要睇係味空心同3。
遲d啦,bb長大得好快,10-12w左右見到佢彈下彈下,手舞足蹈好得意架

珍珠宮

照超聲波時會講bb size,應該補充乜營養品。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 jm141026 的帖子

好似系,到懷孕中期就要睇胎位。

大宅

9w會講心跳 心跳一分鐘有幾多 同啊b有幾多cm 要食咩supplement
12w會講埋有鼻骨 睇手腳 同左右腦
15w之後有講胎水同胎盤

不過人人醫生不同 會因應啊b位置睇下見到咩就講咩

首頁

尾頁

跳至