自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

羊絨係未勁柔軟架?大牌先有架嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

唔一定大牌
我見uniqlo都有cashmere
但最靚既當然係克什米爾既

男爵府

更紗 發表於 19-1-20 20:54
唔一定大牌
我見uniqlo都有cashmere
但最靚既當然係克什米爾既

大約幾錢?

公爵府

cindy618 發表於 19-1-20 20:20

uniqlo, 無印都有. 吾貴500元以下.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

dndoomostt 發表於 19-1-20 21:04
大約幾錢?

你講uniqlo 定克什米爾?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lilysun123 發表於 19-1-20 21:05
uniqlo, 無印都有. 吾貴500元以下.

Uniqlo未試過,無印垃圾級別,用唔過一季毛粒多到.....核突到要丟

男爵府

更紗 發表於 19-1-20 21:05
你講uniqlo 定克什米爾?

克什幾錢?

子爵府

dndoomostt 發表於 19-1-20 21:06
克什幾錢?

千幾至過萬都有

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我有兩條羊絨圍巾,
係⋯⋯柔軟滑溜⋯⋯又薄又暖⋯⋯不刺激頸肉!

圍巾可以輕鬆穿過女人戒指的。
放在手袋,非常 輕。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

豐儉由人

琥珀宮

去永安,一田,先施買

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

caryfox 發表於 19-1-20 21:12
我有兩條羊絨圍巾,

瑪瑙宮

mandy952 發表於 19-1-20 23:31
去永安,一田,先施買

去睇下

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-20 21:06
Uniqlo未試過,無印垃圾級別,用唔過一季毛粒多到.....核突到要丟

無印太薄可能會易起毛粒d

我有幾條老過我既(媽子後生時買落),算厚身少少,洗左超過30年都冇起毛頭,係條邊有少少變型,我冇理照戴

wcpcelia    發表於 19-1-21 11:11

瑪瑙宮

caryfox 發表於 19-1-20 21:12
我有兩條羊絨圍巾,

羊絨係咪柔軟過羊毛?

瑪瑙宮

回覆樓主:

羊絨就係cashmere?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

siuying705 發表於 19-1-21 00:08
無印太薄可能會易起毛粒d

我有幾條老過我既(媽子後生時買落),算厚身少少,洗左超過30年都冇起毛頭,係 ...

有做製衣嘅朋友同我講,幾十年前嘅cashmere同而家已無得比
即好似養雞咁,以前走地食蟲,而家養籠食雞料。根本已唔同果種野
除此之外,亦多左商舖為求出cashmere,溝呀混下用cheap料咩都有,比起以前cashmere咁矜貴,今日已cheap左好多

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

cindy618 發表於 19-1-21 01:06
羊絨係咪柔軟過羊毛?

一定係!

100%羊絨 絕對可以同 100%真絲 比較,你試吓去Sogo搵,

我嗰兩條圍巾以前係sogo買,唔知道現在仲有沒有!

用咁耐都冇起毛粒,
唔係樓上有人提過「起毛粒」,我都唔知會起毛粒㗎!

王國長老

caryfox 發表於 19-1-21 07:43
一定係!

100%羊絨 絕對可以同 100%真絲 比較,你試吓去Sogo搵,

我屋企d披肩(cashmere加非cashmere) 廿條都有,買到上癮(我唔用薄,絲巾我都唔用,鐘意暖暖的,我用又厚又大,單人床咁大)

黑啡果條,我用左十幾年,粗用,擺公司日日用,都新嘅一樣
上年我借過俾細妹,佢好鐘意,問我邊間買,同一店同一樣野,不出一年起晒毛粒。佢都好失望,因為千幾蚊,唔平,佢唸住用好多年

紫灰果條就新買,開倉$900,少用,未知捱到幾耐

瑪瑙宮

caryfox 發表於 19-1-21 07:43
一定係!

我見有仿羊絨,即係咩嚟架?

首頁

尾頁

跳至