婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

講講背景:我係一個護士,我男朋友係海關 識左5年,上年求婚我地一共拍左3年拖,年尾結婚
我本身讀設計,讀左一半去左讀護士

講真 人辦喜事 我辦喜事 點解一d開心都無,相反日日唔開心,仲要比人侮辱我,侮辱我屋企人唔識教女:!

!自問 由讀設計至到讀護士, 我都無叫過父母幫我比學費 ,我自己向銀行借生活費,書薄費 (所有都自給自足,我有手有腳唔要父母辛苦,擔心)

畢業到呢一刻,我無叫過我屋企幫我還,所有野我都係自己打點,安排,自己還!!!

到而家,識左個男仔,我都係所有我要買既貴野(化妝品,護膚品,什至係普通一個袋,我都無叫過佢買,(我更加無諗過要求佢幫我還學費,一切一切,我一仙一毫子我都無拎過佢。

佢屋企人,唔舒服,我買藥買血壓機,話呼吸不順我買血氧機,佢地無左個覆診期做檢查,miss左1年,幫佢book 番去處理(係呀,你地無叫架,係我擔心你身體,我自己做……講真唔關我事架,我可以唔做架!你地成日都話當我係自己人,我好開心,愛屋及鳥麻,我愛你地就等如愛我既男人)

但係佢地,一而再,再而三咁鬧我,話我點解係屋企唔食你地既飯,點解唔用你地洗衣機,點解你個仔唔番黎食飯,點解個仔會番大陸按摩,什至用我欠學費既理由刁難我地,叫我屋企幫我清左我學費先再講結婚??

係你提出雙方家長見面,諗住傾結婚野果陣,你同我爸爸媽媽講話我因為學費所以欠銀行錢,話我隱瞞你同我爸媽,(我自己都比得起跟本唔洗叫你地比)我由開始拍拖都已經同我男朋友講我要教學費!

當我媽咪講話我地都係正直既人既時候,你仲要話我爸媽係正直…、但唔知點解出左個咁古惑既女??你點解要侮辱我屋企人,點解?我一仙一個毫都無拎你,什至層樓我都無要求寫我名,我未嫁我都幫手交屋企既費用!點解你地講野要咁刻薄?點解呀?你仲要講我地拎左你既生日日期去擇日,話我係想你死?點解你講說話咁衰?

各位絲打巴打,我究竟做錯左咩 ,我好辛苦,我番工做做下野都無啦啦流眼淚同埋喊。。。。

子爵府

回覆樓主:

你男友點講?

如果結咗婚唔使再見,否則早分早著,怕結咗婚仲多無理要求,我睇佢哋想要埋你份糧。

子爵府

回覆樓主:

樓主,這個時間看看你男友到底怎樣處理和夠不夠硬淨?如果他只是個媽寶,講甚麼都是男家好,亦沒有在家裡排難解紛,我想你自己要想想這個男人是否真的愛你

複式洋房

我男朋友撐我,話說見四大掌佬果陣,我爹地都傾到扯晒火,佢同佢老豆講,呢d野根本就唔關你事既,係我地後生仔女既事,話你個仔話得就得,根本唔洗你理咁多,之後爹地問我男朋友,我而家個女咁你o 唔ok ,我男朋友話ok ge, 之後佢老豆就發脾氣

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

説實的...你係我個女的話我會即場反面,
1) 自己個女讀書,生活都靠自己,欠銀行錢都係自己還,没有要求父母代還,有責任感,有骨氣。

2)個女結婚自己搅掂,没有要男家一分一豪,
憑什么唔比

3)對親家咁冇禮貌...冇家教的是誰

男爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-20 20:38
講講背景:我係一個護士,我男朋友係海關 識左5年,上年求婚我地一共拍左3年拖,年尾結婚
我本身讀設計,讀 ...

你無錯,唔好唔開心。你話晒都讀護士一啲都唔失禮佢地男家,仲好有市場唔洗驚。
哩種人結左婚都同佢地少來往,最緊要娘家同男朋友都撐你,個啲未來62 99 唔洗再咁上心,性格好難改變。
最緊要最緊要係你男朋友想婚後點處理,如果佢處理唔到住居之類既問題就唔好嫁住,每曰扮到自己靚靚等佢緊張過你

男爵府

分手啦,下一個更好,你係好女仔,尼家人配唔起你,結婚……真係唔係兩個人既事,

ingrid000    發表於 19-1-21 09:32
做人,5好難为自己

男爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-20 21:02
我男朋友撐我,話說見四大掌佬果陣,我爹地都傾到扯晒火,佢同佢老豆講,呢d野根本就唔關你事既,係我地後 ...

佢撐你要比d實際行動,佢點攪掂佢父母,佢點令你嫁左後唔洗受委屈,唔係只係嗰餐佢反駁就得。你趁未嫁,冷靜d睇清楚佢點處理,同佢父母態度對你改唔改善到,否則你嫁左仲有排傷心。

複式洋房

各位 其實我好自責,究竟係咪我既問題,佢成日話佢仔份工好緊要 ,成日踩低我職業,真心好嬲

男爵府

係我唔會嫁呢個男仔。佢父母太麻煩。

珍珠宮

Hoyu妹妹 發表於 19-1-20 22:59
各位 其實我好自責,究竟係咪我既問題,佢成日話佢仔份工好緊要 ,成日踩低我職業,真心好嬲 ...

Jm,你要趁呢個機會好好睇清楚男朋友會點處理佢父母
未來老爺奶奶好可能當正自己係上家揀新抱
要揀一個事業上幫到個仔既

我朋友曾經好似你咁
當年好痛苦自責
後來發現原來對方父母非常老土
希望個仔娶返同一職業既女人
仲要已有人選,可以在工作上幫到手
所以先對我朋友彈三彈四
最後我朋友都係分手,而佢男友冇挽留

公爵府

各位 其實我好自責,究竟係咪我既問題,佢成日話佢仔份工好緊要 ,成日踩低我職業,真心好嬲 ...

你唯一的錯是搶左99的兒子(但99忘記左她自己當年也是搶左別人的兒子呀?)你的職業很偉大,佢地憑什麼要踩低你 ? 老實說護士的收入及頂薪點完全不比海關少,(如果升到護士長的薪水還要比海關高很多的)反而做海關只能做到50歲左右就必須退休(紀律部隊比一般職業提早退休很多年)之後也只能做保安而己(認識人由紀律部隊退下來做保安)6299有什麼資格睇低人 ? 狗眼看人低 ! 你6299原本是做什麼工作呀 ? 很高貴嗎 ? 做港督 ?

男爵府

首先,我覺得你唔使自責,護士假假地都係專業人士,海關只係一個職業!你極有可能搵錢多過佢!根本人地父母唔鍾意你,可以有千萬個理由為難你!你不如諗清楚仲係咪揀呢個男人啦!

男爵府

我的育兒心得勳章

如果你係RN,我覺得你份工好過佢仔份工

你rn要移民都唔怕無工開,佢個仔係香港做海關,難道又可以去其他地方做海關?

侯爵府

回覆樓主:

我厚多士,想問點解auntie 會因為佢仔去大陸按摩都同你問責,你男友成日去大陸按摩乎?

公爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-20 21:02
我男朋友撐我,話說見四大掌佬果陣,我爹地都傾到扯晒火,佢同佢老豆講,呢d野根本就唔關你事既,係我地後 ...

如果你男朋友真心愛你就一於搬走(以你們倆人的收入,在外面租屋住應該是無問題的)然後旅行結婚,不要告訴6299你們的新地址,以免有人上門挑起事端)

男爵府

我當年搞結婚,都係搞到好唔開心,你要明白6299唔鍾意你,就有千萬種理由唔鍾意,你唔需要去理佢地講咩,唔需要去在乎。
而家你最重要睇你老公態度,佢會支持你嗎?婚後要同住嗎?

公爵府

魚毛媽2008 發表於 19-1-21 00:31
我厚多士,想問點解auntie 會因為佢仔去大陸按摩都同你問責,你男友成日去大陸按摩乎?
...

99不中意你可以有千萬個借口姓賴的,當年我老公去我屋企食晚飯,第二天的晚上放工回來之後表示肚餓,於是99惡狠狠的問我 "昨晚你們食左咩 ? " 我告訴她"昨晚食左餃子"99說"唔怪得佢咁肚餓啦? " 我告訴99....不管昨晚食乜野? 但今朝佢有食早餐及午餐的呀? 今晚的肚餓與昨晚食乜......有什麼直接的關係呀 ? 這就可以證明野蠻人是可以不用講理由的。

琥珀宮

同你男友講明,佢父母無理取鬧,每次無理話你,你會唔見佢地一段時間(例如一個月/三個月)。

問你男友是否接受,係得先結婚,否則分手算啦!

大宅

樓主, 三思呀! 你嫁左之後仲更加有排你受架。未嫁已經甘, 嫁左仲得了?! 你男友屋企好無家教, 唔尊重你同你屋企人, 為你自己又好, 為你屋企人之後唔使再受氣都好, 你趁乜都未俾訂/大訂, 就要叫停, 再考慮清楚先。 記住, 你父母待你如掌上明珠, 佢地想你嫁得幸福, 長長久久。 佢地唔想見到你受任何委屈的。 你要愛自己及家人呀。 祝福你。

首頁
12345...8

尾頁

跳至