婆媳關係

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 00:58
佢而家就係咁講 而家我住梗男朋友既屋,佢老豆同佢講,話3月前我還唔到我既學費,就要我走

但我男朋友鬧佢 ...

男友既屋,買定租?
錢邊個負責?

子爵府

佢而家就係咁講 而家我住梗男朋友既屋,佢老豆同佢講,話3月前我還唔到我既學費,就要我走

但我男朋友鬧佢 ...

你係護士,你有冇懷疑佢老豆有認知障礙,佢D諗法好奇怪,似係有病。

不過,你都係搬走,唔好一齊住。

複式洋房

有無人教下可以點做…………

複式洋房

佢老豆老母比首期,我男朋友供,我就而家交梗水電媒差餉,管理費,雜費

子爵府

樓主,你條數幾大?仲有幾耐先還晒?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 00:49
唔係
當年讀設計,我係用學生loan ,之後讀護士 我問左銀行,最後將兩條數夾埋一齊的

其實香港地讀書都唔算係好貴,就算你真係欠銀行錢,每月有準時還錢既話,銀環個file都唔會點花架啵!最多係話你仲有record咁!
因咩事講到佢老豆識放數既又咩淋紅油都唔會關你事架嘛

放數既買紅油淋人地門口唔洗本咩?(emoji)

再姐,我估你最多都係欠幾十万,唔會過百万卦?

有咩咁大件事呢?
唔鍾意你先搵呢個點黎抽抨你咋嘛?

子爵府

回覆樓主:

哦,明。唔關你還grant loan 事,係你男友靠父幹先買到樓,而你冇份供,就算你有俾雜費,甚至供埋,都只會覺得你黐金糠

靠父幹買樓呢個事實改變唔到,你嫁咗之後情況只會更差

別墅

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 01:57
佢老豆老母比首期,我男朋友供,我就而家交梗水電媒差餉,管理費,雜費

你未嫁過去做咩要同佢地交?有骨氣搬走啦!你都有媽生你媽見你咁樣比人恰好心痛架!呢d咁無知無家教既人唔洗見都得 你男友要同你繼續一齊就好好去處理佢老豆老母 記住呀 呢d係佢應該要做既野!未嫁都咁對你 嫁左仲得了? 我如果係你爸媽 我唔會捨得心痛比你嫁過去受委屈tim ! 愛情唔係盲目 點鍾意如果佢唔去好好處理 嫁左你實後悔!千嫁萬嫁唔好嫁禺孝仔呀!遲早離婚架!唔係叫你分開 係叫你硬淨d 首先即刻搬走 番自己屋企住 然後叫條仔想同你結婚既就自己去處理番佢老豆老母 唔係就唔需要搵你!又要娶人 又不負責任唔理未婚妻日後既感受 咁結黎受罪為乜?佢地就係恰你唔夠硬淨 !

hkgra    發表於 19-1-25 11:05

侯爵府

唔結就唔結啦,呢一刻男友幫你,結婚後你老公係咪都會幫你?下下幫你6299又會炸型,幫6299你又唔高興,努力了相處唔到就算啦
8-)

複式洋房

我唔係百幾萬啦,而家仲有3x,我每月自己找清條數架 重點 我無揾過人
我唔覺佢認知障礙,我覺得佢有被害妄想症,佢地佢以前見過人地林紅油,話屋企人試過被林紅油所以好驚

另外驚我影響到佢個仔份工,根本就唔關佢地既事

仲要話3月前我要清左畢錢,如果唔係要我走,又講到唔跟佢做又話當層樓無左,又又話無左個仔,我男朋友同佢嘈交,我都好唔開心

我問我男朋友係咪會結婚 ,佢話係,但我地唔知點做

我同佢講我叫媽咪幫 如果問。又要問銀行借 條數我要還到幾時,我仲有幾年炸
佢話唔好 唔好煩住佢地老人家

複式洋房

其實我地唔知點處理先好 我都好唔開心

子爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 10:39
我唔係百幾萬啦,而家仲有3x,我每月自己找清條數架 重點 我無揾過人
我唔覺佢認知障礙,我覺得佢有被害妄想 ...

咁係有情緒病。

男爵府

1. 樓主第一個要做既事, 是調整心態先..
自覺無錯, 行得正企得正,
反而走黎內疚, 真你乜人都可以蝦死你.

2. 如果自己屋企有地方, 未結婚就唔好去男家住,
人地覺得俾你住, 你慳左屋租, 著數左,
你身份上亦都寄人籬下咁, 何必呢?

3. 好彩未結婚, 借依次機會睇清男友處理手法.
老實講, 婆媳關係好講個男人點處理,
男家點極品, 個男人都出面同你擋,
大不了拖住你行左去, 男家除非想同你男友反埋面,
否則都會收斂.

呢次依件事, 我會叫返男友去處理,
佢地男家講咩都好, 跟本我就唔會理,
佢地唔俾男友娶你, 你男友應該自己去說服自己父母,
真係傾唔掂, 唔娶就拉倒, 唔係你去求人俾你嫁.

真係嫁左入去都有排你受.

伯爵府

熱血勳章

但我男朋友鬧佢 ...

睇哂個post ,如果係欠學生資助嘅loan,點會比人淋紅油 呀男朋友老豆咁諗都有啲問題

不過又咁,以佢住公屋,比到個仔有首期
但而家有個*喺佢地心目中*爭人錢嘅女人進駐佢間屋,而且仲話要結婚,可能分佢個仔半層樓

可能係呢點令到佢地咁大反應!

如果我係你,(當年我同老公都係咁做),會plan好同男家講明,會自己兩公婆置業/租樓。
對方父母太著緊錢,寧願分的清清楚楚...
你地兩個都有穩定職業,租樓唔難,走咪走囉,佢都係睇低你未結婚就同居,住佢層樓!

加油~

大宅

樓主,唔好怪自己,你冇做錯
不過希望你認真考慮JM們俾你的建議: 就係盡快搬走
男家父母搵唔到咩錢,可能嗰層樓已經係佢地一生積蓄買返來,你搬左入去住佢地會覺得你佔左便宜,所以快快搬走,唔好俾位人入。你行得正企得正,有正當職業,個個月還錢,根本唔可能俾人追數。佢地無知佢地事,你唔好理佢地。
搬走之後,同男友講而家要分開住,如果仲想結婚,仲想以後都住返一齊,唔該佢承諾有咩計劃。
我知你見到男友同佢父母嘈交你都心痛,但冇辦法,佢大個仔要成家立室,就要負責任,自己去解決問題,唔係點令你放心交下半生俾佢?

公爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 01:57

你要暫停交任何費用,一來層樓無你名,咪傻傻地倒錢落海?二來你地未必結成婚(6299咁勢力,唔知仲要玩咩花款?而且你根本唔係佢對手)做女仔要學識保護自己先。

複式洋房

唔知點解,每每睇到你地既msg都不自覺流眼淚,你地明白我既委屈,明白我既處景
係真,我唔想男朋友同佢老豆嘈交,到呢刻為止我都好尊重呢位長輩

公爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 16:46
唔知點解,每每睇到你地既msg都不自覺流眼淚,你地明白我既委屈,明白我既處景
係真,我唔想男朋友同佢老豆 ...

話是話.....你6299咁霸道,會不會干涉你婚後俾娘家的家用數額?

子爵府

要諗下,男友可以點保護你唔受委屈先
佢夠唔夠薑/有冇本事賣咗層樓,俾返首期父母。再同你兩個人自己買樓?

如果否,咁呢世佢都會被「父母俾首期」牽住走,而你唔會有好日子過

子爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 16:46
係真,我唔想男朋友同佢老豆 ...

如果日後要一齊住,你真係唔好嫁。

首頁
23456...8

尾頁

跳至