婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Hoyu妹妹 發表於 19-1-24 23:43
頭先,我男朋友又同我講,佢老豆食飯果陣話接受唔到我爭既學費,又問點解會爭咁多錢,當年無學生資助咩,等 ...

你男朋友父母好明顯完全唔知香港 grant loan 嘅制度!通常無 grant ,一借借3年,當4或5萬一年。都12至15萬啦!好多都係畢業後10年先還完!佢兩老唔識,你男朋友無解釋咩?呢d又唔係銀行借,係政府借。有咩問題?

你男朋友無讀過大學咩?當時點交學費?

珍珠宮

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 00:49
唔係
當年讀設計,我係用學生loan ,之後讀護士 我問左銀行,最後將兩條數夾埋一齊的

低能!政府貸款,淋咩油呀?就算銀行,都係唔還先淋啫!佢倆老好萌塞吓喎!

複式洋房

多謝 咁多位既絲打回應,事情處理好了,感謝

回應某層絲打,5萬,係少,電腦顯示2個字,如果50000,咁睇價值又如何,我唔止要罸息,手續費果d都要比,都係果句,我自己比錢處理自己既野,我會知點處理問題,如果我要盲目去 遷就人,我係罸梗自己,況且我男朋友都叫我唔好咁做,我覺得佢明白我

層樓我地根本唔想要遲下我地都會賣左去將錢還比佢屋企人。

侯爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-26 00:58
回覆 orangutan 的帖子

我講白d 佢買呢層樓,我男朋友叫唔好,我都有叫佢地唔好比,係佢地一開波自己私下 ...

你男友屈服買咗層樓,證明佢都會心軟順服父母。日後你6299一定百般對你挑剔,你要有面對既心理準備。touchwood講句,第日6299話要你地離婚唔係就跳樓咁你點?要玩你大把方法。

翡翠宮

Hoyu妹妹 發表於 19-1-26 13:41

回應某層絲打,5萬,係少,電腦顯示2個字,如果50000,咁睇價 ...

我絕對吾會比人罰息
更加吾會因為呢D無知既人改自己既 planning
樓主,以後千萬吾好講咁多野比人聽。100%保持距離,見面打聲招呼死都吾好再開口
只要你兩個同一陣線,兩老做乜都無用。

複式洋房

再一次感謝你地支持我既絲巴打,男朋友無讀過專業,佢讀完書就去考政府,屋企個細佬都係中五畢業,所以佢爸媽不個洞外有天

未來既事,我唔知點,或者如絲打所講,路難行吃力,我會。加油!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主冇做錯,如果男朋友撐你,只要佢對佢父母企硬,根本唔需要你煩惱,除非佢係媽寶或者猶豫冇擔當嘅人。

伯爵府

其實你清唔清條數洗乜同佢父母交代?最主要係你男朋友態度。之後佢父母問你,你迷話屋企人幫你還左囉……唔洗下下乜都同人講嘅……

子爵府

睇咗樓主舊鋪,如果係同一個男朋友的話,就知世伯伯母點解唔鍾意佢,睇小佢
再睇呢個鋪,會知佢男朋友只會被父母牽住走,唔會夠膽為咗佢反佢父母

複式洋房

所以你就覺得我應該比人睇小?係咪?
上論壇都係想宣洩 唔係宣戰

要屈服比人睇小 我唔會,我好人好姐無做錯is ok , 更加之我行得正企得正

如就你所講因為咁而應該比人睇小,都。想。問。下。你,係咪平時你睇粵劇多??????

唔好諗住我會因為你果幾句比你打沉我!1d 都無

我迷惘+困惑上網呻,我好多謝支持我既絲巴打 , 不過 你!收起你既用詞,唔好令人誤會你

珍珠宮

回覆樓主:

不如講個大話話還清咗咪得

洗鬼向佢地交代咁多咩
不過咁麻煩既6299
有得揀不如搵過件
免得影響你一生

我朋友個99有精神病
間中就見佢為99而煩惱
又怕佢99自剎
佢老公都頂99唔住

話哂係老公媽咪
仲有幾十年煩落去

複式洋房

Hoyu妹妹 發表於 19-1-20 22:59
各位 其實我好自責,究竟係咪我既問題,佢成日話佢仔份工好緊要 ,成日踩低我職業,真心好嬲 ...

你做nurse 好好,不要自卑

複式洋房

Hoyu妹妹 發表於 19-1-26 13:41

回應某層絲打,5萬,係少,電腦顯示2個字,如果50000,咁睇價 ...

如果結婚,搬遠啲,佢住新界,你地住西環,最好轉3次車以上。
不過婚後6299,老公都會現型。男人一定幫阿媽

伯爵府

想生BB熱投

男人吾識保護你
得把口up下
係無用架

重要住緊奶奶有夾錢的屋
你將來過左門無地位

大宅

佢老豆憑咩白鴿眼 睇吾起人 護士係一個好好既職業啊 未結婚已經咁 入左門你一定仲慘

大宅

畀面勳章

你男朋友老豆真係好無知好井底,俾個首期以為自己富豪呀?
我都係借錢讀大學,條數大極有限,以你做護士收入還錢無難度,香港地大把大學生要借錢讀書。我都識人放數,佢諗嘅情況唔會出現喺佢身上,放數嘅無咁得閒

樓主,你係好叻嘅女仔,唔好俾佢地影響,睇清楚你男朋友點處理先好嫁,佢家庭背景十分一般,佢職業都唔係咩厚職,唔好睇小自己

子爵府

回覆樓主:

如果我係你,我一定唔會結婚。未嫁都已經咁樣,嫁咗仲得了。

大宅

回覆樓主

其實我唔明點解你個態度要擺得咁低,咁低聲下氣,驚嫁唔到入門。你書又讀多過人地個仔,入境做散仔個max pt仲少過你做護士起薪啦,人地屋企見識少睇唔起你又洗唔洗咁驚青?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Hoyu妹妹 發表於 19-1-26 21:35

所以你就覺得我應該比人睇小?係咪?

你唔好諗住點做先可以令6299尊重你個啲啦
佢地一開始就已經唔妥你,你以後呼吸都係錯
你嫁你老公又唔係嫁6299
你自己行得正企得正,洗鬼同佢地交待咁多咩
咪隔一兩星期同佢地講還完啦咪算囉
佢地唔通可以去查你家底咩
係睇你男友撐唔撐你啫
不過講真,末結婚都已經搞到咁
日後幾十年,問題一定陸續有來
我建議你唔好plan結婚住睇定啲先

侯爵府

你係護士