婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主, 我覺得你好叻,靠自己努力完成學業, 護士是一份好有義意的工作。你現時情況,都要考慮吓日後點同男家相處, 嫁了之後老公仲會唔會好似現在咁撐你。你是一位自力更生嘅人, 應該得到尊重和欣賞的。

公爵府

你有市場,分分鐘嫁醫生、PT, OT, 仲有Lab man, 洗鬼彩佢家人,女人經濟獨立好緊要。

男爵府

當年我同您好似

同老公當初係同事,我係文職佢係professional grade.

我奶奶當年死慳爛慳,草根都要供個兩個細路讀私小。一心想兩個細路可以出人頭地。

老公生性跳級仲拎埋first hon畢業,但細個個資質有限年年都拉牛上樹,最後夾硬讀到H Dip畢業。所以那些年個媽來都係偏心個大仔
。一心一意諗住個媽寶仔可以出人頭地,改善佢生活同等佢有得威。

點個個仔一讀完書就識到我。拍咗幾年拖佢就想同我註冊抽屋,點知臨簽紙前幾個星期因緣際遇老公突然買咗樓,for 我地兩小口住。

違規簽名-超版代刪

男爵府

hihicathk 發表於 19-2-20 11:37
當年我同您好似

同老公當初係同事,我係文職佢係professional grade.

佢媽竟然同佢講,要全家搬入去新樓住,佢媽仲皇恩浩蕩地話批准我地註冊,但我唔高興的話就唔好搬過黎住,佢地一家打算賣咗住開層私樓,換另一層新樓,到時就會搬走。但。。。佢地打算換樓呢單野,當時都係第一次聽,會唔會成真當時係無人知嘅!

點知我竟然打爛佢個如意算盤,臨門一腳唔肯簽字。反之佢一早叫晒班豬朋狗友黎觀禮。我估佢當日九成九實周圍同人講我家有白事所要結唔成婚。

幸好媽寶最終都有反擊!搬屋後大部分時間都只當屋企係酒店,加上佢媽見我地竟然經歷此事都未散,心中已不是味兒。但因怕媽寶冷漠對待,佢媽唯有堅守誠諾,買咗樓花再賣咗舊居換樓。

男爵府

hihicathk 發表於 19-2-20 11:47

佢媽竟然同佢講,要全家搬入去新樓住,佢媽仲皇恩浩蕩地話 ...

到差不多收樓時,媽寶同佢媽重提要結婚,佢老母竟敢同佢講,邊個批准你兩個結婚。

媽寶竟然答佢:今次婚我一定結,你唔高興可以唔駛黎!

今次真係一句到尾

家陣你未婚夫父母就係持住層樓佢地有比錢,但你未過門就搬入去。覺得你痴佢地金礦。

所以可以做嘅就係馬上執返晒所有野搬返自己屋企住。同你個媽寶講,要結咗婚先會搬返一齊住。

一來塞住兩老把口,二來媽寶今次一定腳仔都軟晒,會挺起胸膛做返個好男人。

珍珠宮

回覆樓主

分手。

大宅

樓主,
點解你會咁坦白講你爭銀行錢呢 ?
你借錢時銀行單據用你男朋友家地址嗎?
他們不是你父母, 為何會講咁多私人事比佢地聽呢?
你地結婚后係咪要同2 老一齊住 ?
你男友做海關應該有房屋津貼, 你地搬出去應該唔成問題, 婚后不要一齊住, 仲要小D 見面。

我覺得你先搬走, 不要同他們多說話, 由其係真心話。之前要交的水電煤完全不用理會了, 等你男朋友自己同佢父母攪

就算你冇爭銀行錢佢都唔鍾意佢個仔同你一齊, 因2老覺得個仔做海關係政府工好巴閉, 佢個仔係要揾番D 都係做政府工的另一半先以襯番佢個仔。

如你男朋友真係撐你, 你地可以繼續攪結婚, 但不要大攪, 只係簽字去旅行結婚算, 就算你地大攪, 你未來6299都未必會到。到時你地會唔開心。

仲要千萬千萬不要告訴他們你父母做生意, 到時乜都要你父母比錢。

珍珠宮

回覆樓主

再補充:
千萬、千萬、千萬唔好期望婚後有人會改變。
包括你先生,或佢家人。
未結婚已經唔識愛護你(你男友同佢父母)
結婚後更加唔會!

幾愛你男友都好,
有呢D父母,同你男友又冇努力保護你,
呢D婚姻只會遺憾同傷害收場。

伯爵府

我覺得你未來男家懶巴閉咁。
如果男友唔撐你,俾我就即散。
否則日後,有排你受。

複式洋房

Hoyu妹妹 發表於 19-1-22 11:17
佢地唔知我屋企開小店
我男朋友有為我講說話
男朋友係長子滴孫

其實樓主吾使諗,俾我就吾會嫁入
個咁嘅家庭,住公屋,做份普通工,
普通人家,憑乜嘢對妳咁冇禮貌,
同男友傾吓,如果結婚,一定要搬出
去住,同埋,盡量吾去同佢家人接觸,
可以嘅,就一齊,否則分手,
吾可以一面倒,自己受委屈,
父母知妳咁,都心痛,
勿心軟,嫁入咁嘅家庭,
冇幸福,太過份了。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我當年6299都唔中意我嫁
不過我老公夠硬淨 佢話婚我就結硬 你地唔中意可以唔駛黎 無人有必要睇你地面色

我老公直頭一個男家都無通知 激到佢媽想死咁濟
我都唔需面對佢地
佢屋企人講錯一句說話我未有反應我老公就已經嘈左先
就算後來我心軟同佢地住 我受委屈 未夠一年我老公同我搬出去
只要佢屋企人說話唔好聽又幾個月都唔番去

好似好不孝 但好多野係迫出黎

可以唔理個男家 但一定要睇你個男人夠唔夠硬淨

男爵府

回覆樓主:

其實係佢父母睇唔起你,定你嘅職業?但總之佢哋就係唔鍾意你嘅任何事。結婚唔係兩個人嘅事,唔係話唔理佢哋就得,係咪真係可以永遠唔見面唔聯絡?唔係咁簡單

子爵府

Hk Student loan 邊度會欠到3x 萬呀,樓主係咪有d野冇講

子爵府

回覆樓主:

未嫁已經見到咁嘅情況 日後仲辛苦

大宅

回覆樓主:

樓主,我個人認為結婚條件除左有咩學歷、搵幾多錢,邊個出d咩錢之外,人格水平都係一個好重要既條件,你嫁唔只嫁比一個人,係嫁比佢一家做新抱。所以如果佢家人既水準低,心地唔好,亦係條件差的一種,甚至比經濟條件來得重要。所以你要衡量清楚,唔係淨係睇老公,6299都好緊要,唔係一世受苦。唔好以為你付出左就ok,大家價值觀唔同

洋房

回覆 Hoyu妹妹 的帖子

其實,你護士份工比海關仲好,出面巿場好需要護士。海關都係政府工一份,福利又冇以前好。護士俾海關更專業,出面好多私家醫院,眼科,婦產科,內窺鏡,外科手術診所,都好需要護士。
你男友當時有沒有立即停止佢爸媽講嘅說話?
如果沒有,又成日踩低你份工作,結左婚,你會好辛苦。讀護士都辛苦嫁,你應該捱到。你要想清楚。

複式洋房

多謝各位回覆
呢段日子我都照顧梗我。男朋友 因為佢比玻璃介到大脾 入左急症聯針,我就陪佢 幫佢約覆診,洗傷口

佢呀爸呀媽無再發顛 , 新年果陣佢老豆叫我過去食團年飯,佢呀媽又有時叫我男朋友拎湯拎涼茶比我飲

我唔知呢d代表咩,我無理佢地 我媽咪爹地叫我唔好理佢地 , 當然我都無上去佢地到食飯 ,只有我男朋友去 ,我唔想令到自己唔開心

複式洋房

回覆 kendomimi 的帖子

你自己睇post ,無咩野無講 亦無咩好隱瞞,香港讀書and 生活就係咁貴

複式洋房

回覆 Josephmon 的帖子

岩 我都有同我男朋友講

大宅

2023年兔年勳章

Hoyu妹妹 發表於 19-1-20 21:02
我男朋友撐我,話說見四大掌佬果陣,我爹地都傾到扯晒火,佢同佢老豆講,呢d野根本就唔關你事既,係我地後 ...

你男朋友只係答「ok ge」。。?點解好似答得咁勉強。。?

我係擔心就算你哋結咗婚,你都唔會有好日子過。。。

首頁

尾頁

跳至