自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我覺得80後或以前出世, 有好多嘢可以懷舊或者共同回憶, 例如: 遊樂場有攀繩網、“come”鋼架、搖搖板、兩米高不銹鋼瀡滑梯、好多唔同小食嘅小販車。

著名地點及娛樂方面: 啟德機場、歡樂天地(好似重有其它的)、機舖、釣蝦場

聽歌、電影劇集: Leslie、四大天王時代、周星馳系列、貞子、賭神系列、古惑仔系列、家有喜事系列

食: Hardees、旋轉餐廳、陽光一代、rain forest、Planet Hollywood

咁90後有d咩共同回憶或者懷舊?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Good old days

Poyau    發表於 19-1-20 22:41

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 19-1-20 21:18
我覺得80後或以前出世, 有好多嘢可以懷舊或者共同回憶, 例如: 七層大廈嘅生活(廚房係門口外, 好多家唔關門, ...

90後嘅共同回憶, 我覺得比起80後或以前少好多, 甚至好多大事佢哋都可能無乜深印象, 例如: 911。

90後的共同回憶可能係叮噹把聲、放學ICU、MSN, 爆旋陀螺仲有d咩?

珍珠宮

好媽媽勳章

KTKTKT5 發表於 19-1-20 21:18
我覺得80後或以前出世, 有好多嘢可以懷舊或者共同回憶, 例如: 七層大廈嘅生活(廚房係門口外, 好多家唔關門, ...

你講果d係60、70後既回憶黎嫁?我80後,都已經唔係住7層大廈,無飛機欖(我爸媽50、60後就有),聽話爸媽講過虎豹別墅同天奴,我兒時係見証荔園最尾既階段,已無乜動物同去左兩三次就已宣布結業,水上樂園都係差不多時期結業,所以你講既有d係60、70後既回憶,陳百強、家駒、林振強等等你講果堆都係60、70後既回憶,80後應該係四大天王最尾期+容祖兒、謝霆鋒、陳奕迅出道時期

珍珠宮

susi1024169 發表於 19-1-20 22:25
你講果d係60、70後既回憶黎嫁?我80後,都已經唔係住7層大廈,無飛機欖(我爸媽50、60後就有),聽話爸媽 ...

同意,好似講緊我家長年代所接觸嘅野~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 19-1-20 21:30
90後嘅共同回憶, 我覺得比起80後或以前少好多, 甚至好多大事佢哋都可能無乜深印象, 例如: 911。

90後的共 ...

……

wcpcelia    發表於 19-1-22 11:26
Poyau    發表於 19-1-20 22:42

複式洋房

KTKTKT5 發表於 19-1-20 21:30

90後的共 ...

我反而記得911,果時我讀五年班。

放學ICU,我讀小學果時係呀至叻小人類.

珍珠宮

終極熊貓 發表於 19-1-20 22:32
同意,好似講緊我家長年代所接觸嘅野~

我細個有好親嘅親戚住七層大廈, 我好細個就已經成日去, 所以我識。另外, 虎豹別墅同荔園我好細個就去, 青龍、荔園係199?年拆。

男爵府

90後 ,歡樂天地,馬利奧,美少女戰士

大宅

回覆樓主:

哈迪斯呀,好掛住呀

珍珠宮

好媽媽勳章

KTKTKT5 發表於 19-1-20 22:46
我細個有好親嘅親戚住七層大廈, 我好細個就已經成日去, 所以我識。另外, 虎豹別墅同荔園我好細個就去, 青 ...

但80後好多都已經係住新市鎮既公屋,最多仲見到有d臨時房屋最尾期,好快就已經安排埋佢地上樓,臨時房屋都空置曬⋯
我印象中荔園1997年拆,睇維基,天奴係1958年開始係荔園,1989年逝世,所以應該係60、70後既回憶,80後應該要80頭先有d記憶,我87就無喇,只記得荔園結業前專登去玩左轉,當年都得9歲,印象都唔太深⋯

珍珠宮

好媽媽勳章

hontari 發表於 19-1-20 22:52
哈迪斯呀,好掛住呀

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-20 22:35
90後唔會講叮噹,應該多啦a夢同埋冇咁快講爆旋陀螺

唔係喎! 我90後的大女同二仔都仲係講叮噹,千禧後的細女先講多啦A夢,但受家姐阿哥影響,係屋企佢都會講叮噹,返學校同同學先講多啦A夢

大女話90後有兒哥金曲頒獎典禮,以前年年暑假都等住睇

珍珠宮

susi1024169 發表於 19-1-20 22:56
但80後好多都已經係住新市鎮既公屋,最多仲見到有d臨時房屋最尾期,好快就已經安排埋佢地上樓,臨時房屋都 ...

可能係我好細個就去, 所以我記得, 咁我delete返d.

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 19-1-20 23:00
可能係我好細個就去, 所以我記得, 咁我delete返d.

係哋石硤尾?因為佢有幾座七層真係好遲先拆,93-94年,我日日搭車途經。

但如果住過七層,係50-60後居多。我70頭,一出世已經上20層廉租屋。

珍珠宮

YKU_123 發表於 19-1-20 22:48
90後 ,歡樂天地,馬利奧,美少女戰士

可能仲有邪留丸*^_^*

珍珠宮

susi1024169 發表於 19-1-20 22:25

你講果d係60、70後既回憶黎嫁?我80後,都已經唔係住7 ...
我係好後的80後,果時阿媽成日講大話,話帶我去荔園,講到執左都未帶過我去

珍珠宮

好媽媽勳章

Angel_Rose 發表於 19-1-20 23:17
我係好後的80後,果時阿媽成日講大話,話帶我去荔園,講到執左都未帶過我去

所以荔園都唔算係好多80後既共同回憶,因為80後去荔園時太細個,甚至未必有機會去,就已經執左,反而對60、70後感受會深d

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-20 22:35
90後唔會講叮噹,應該多啦a夢同埋冇咁快講爆旋陀螺

90後 我小學係講叮噹同玩爆旋陀螺喎

伯爵府

歡樂天地、gameboy、百變小櫻、小魔女do re mi 、邪留丸、婚紗小天使、四驅兄弟(btw宜家的卡通片唔好睇)、兒童周刊、兒童快報、仲有每逢星期日唔記得邊份報紙會有小朋友睇既一版

首頁

尾頁

跳至