自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實姐姐湊得我小朋友幾好,好有愛心
不過我小朋友返學
所以我地都冇需要工人了
炒姐姐基本手續我都大概知
不過其實有點擔心她會難再搵工
因為見好多post都話唔請斷約姐姐?
而且當初佢係海外菲過來
係咪可能仲要還佣金呢?
有點擔心她,想盡量幫下佢
始終佢冇做錯,仲幾好
都想好來好去

珊瑚宮

盡量做到完约吧。或真係吾用。预早2個月通知等她去找工。
既然工人咁好。去外傭版。大把JM争住請
玩具萬歲!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

既然咁樣,我會用到完約先唔用佢

wcpcelia    發表於 19-1-21 11:36

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hp666 發表於 19-1-20 22:05
其實姐姐湊得我小朋友幾好,好有愛心
不過我小朋友返學
所以我地都冇需要工人了

如果佢真係做得好,介紹朋友甚至貼上來BK大把人立刻接收~

如果立刻走,準備一封解僱信,內容寫明以補番一個月及機票回菲律賓,通知移民局及通知你agent~

如果她做得好可以同她商量一下怎樣安排, 女傭市場現在求過於供,(做得好唔好)都係好容易搵到工的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

用戶要求終止服務

既然講到咁想幫佢,咪做到完約

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

廷廷媽 發表於 19-1-20 22:09
既然咁樣,我會用到完約先唔用佢

仲有幾多個月約滿?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但學校好多假期喎, 有時小朋友唔舒服要請病假, 或者好似呢排流感高峰期可能學校要停課
父母要返工既話無可能請咁多假, 真係唔再需要工人嗎?
炒工人就要等其他jm教你了

男爵府

回覆樓主:

做得好,用到完約,再介紹比朋友。

大宅

fitfish 發表於 19-1-20 22:08
盡量做到完约吧。或真係吾用。预早2個月通知等她去找工。
既然工人咁好。去外傭版。大把JM争住請 ...

都仲有成年約,如果每個月人工計都要支出多幾萬,有左小朋友就一濶三大,如果可以都想慳d
其實我只是想知道有咩方法可以幫到佢,係咪可以寫reference letter果d,又或者我補多少少錢之類
至於下任僱主就佢自己搵好d,始終佢自己先知點先適合,而且萬一僱主唔好,又好似害左佢咁,我仲內疚

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係,好工人,上fb一講大把人搵你要

大宅

瑤瑤~ 發表於 19-1-20 22:13
但學校好多假期喎, 有時小朋友唔舒服要請病假, 或者好似呢排流感高峰期可能學校要停課
父母要返工既話無可 ...

咁我地都仲有長老backup,而且我同老公都ok多假,上年d假都未放完要帶假

大宅

大力大力 發表於 19-1-20 22:10
如果佢真係做得好,介紹朋友甚至貼上來BK大把人立刻接收~

如果立刻走,準備一封解僱信,內容寫明以補番一 ...

商量一下點安排即係點
我同佢都新手
可能佢都冇乜idea?

用戶要求終止服務

姐姐好,介紹俾自己朋友,係自己fb講,肯定有人要

現時好工人難求

大宅

南丁媽咪 發表於 19-1-20 22:30
姐姐好,介紹俾自己朋友,係自己fb講,肯定有人要

現時好工人難求

唔考慮介紹了,每個人要求唔同,有咩唔開心都唔好

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

好工人介紹俾人

子爵府

hp666 發表於 19-1-20 22:18
都仲有成年約,如果每個月人工計都要支出多幾萬,有左小朋友就一濶三大,如果可以都想慳d
其實我只是想知 ...

其實如果真係覺得而家唔需要,直接同工人講,叫佢早D搵顧主就得啦,你可以俾長D兩個月通知期佢。唔好唸甘多

用戶要求終止服務

hp666 發表於 19-1-20 22:32
唔考慮介紹了,每個人要求唔同,有咩唔開心都唔好

如果工人好,一定幫佢搵住好人家
我估遅d可能有人會pm你

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

入境處download ID407E, 填好就copy 多份比姐姐,你自己就fax 去入境處終止合約。

出信通知佢,幾時炒佢。即炒就補一個月,唔即炒佢咪做多個月,之後準備計好所有薪金大假計返錢,當天交通費$100。準備好收據要佢簽收所有錢,對清楚。準備機票,佢又要簽收。之後你又要copy一份比佢。大致上係咁
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

hkitty09 發表於 19-1-20 22:33
其實如果真係覺得而家唔需要,直接同工人講,叫佢早D搵顧主就得啦,你可以俾長D兩個月通知期佢。唔好唸甘 ...

咁請問,佢本身係海外菲,佢初來時有講過要比一筆幾貴既agent fee,咁依家轉僱主洗唔洗再比agent fee架?

大宅

南丁媽咪 發表於 19-1-20 22:38
如果工人好,一定幫佢搵住好人家
我估遅d可能有人會pm你

你咁醒既,真係有pm呀,不過又唔識,唔介紹啦,謝謝

首頁

尾頁

跳至