請問炒姐姐要點做

hp666
|
其實姐姐湊得我小朋友幾好,好有愛心
不過我小朋友返學
所以我地都冇需要工人了
炒姐姐基本手續我都大概知
不過其實有點擔心她會難再搵工
因為見好多post都話唔請斷約姐姐?
而且當初佢係海外菲過來
係咪可能仲要還佣金呢?
有點擔心她,想盡量幫下佢
始終佢冇做錯,仲幾好
都想好來好去
fitfish
|
盡量做到完约吧。或真係吾用。预早2個月通知等她去找工。
既然工人咁好。去外傭版。大把JM争住請
廷廷媽
|
既然咁樣,我會用到完約先唔用佢
wcpcelia    發表於 19-1-21 11:36
大力大力
|
hp666 發表於 19-1-20 22:05
其實姐姐湊得我小朋友幾好,好有愛心
不過我小朋友返學
所以我地都冇需要工人了

如果佢真係做得好,介紹朋友甚至貼上來BK大把人立刻接收~

如果立刻走,準備一封解僱信,內容寫明以補番一個月及機票回菲律賓,通知移民局及通知你agent~

如果她做得好可以同她商量一下怎樣安排, 女傭市場現在求過於供,(做得好唔好)都係好容易搵到工的~
流星花丸
|
既然講到咁想幫佢,咪做到完約
大力大力
|
廷廷媽 發表於 19-1-20 22:09
既然咁樣,我會用到完約先唔用佢

仲有幾多個月約滿?
瑤瑤~
|
但學校好多假期喎, 有時小朋友唔舒服要請病假, 或者好似呢排流感高峰期可能學校要停課
父母要返工既話無可能請咁多假, 真係唔再需要工人嗎?
炒工人就要等其他jm教你了
yiuki
|
做得好,用到完約,再介紹比朋友。
hp666
|
fitfish 發表於 19-1-20 22:08
盡量做到完约吧。或真係吾用。预早2個月通知等她去找工。
既然工人咁好。去外傭版。大把JM争住請 ...

都仲有成年約,如果每個月人工計都要支出多幾萬,有左小朋友就一濶三大,如果可以都想慳d
其實我只是想知道有咩方法可以幫到佢,係咪可以寫reference letter果d,又或者我補多少少錢之類
至於下任僱主就佢自己搵好d,始終佢自己先知點先適合,而且萬一僱主唔好,又好似害左佢咁,我仲內疚
Charlotte_mom
|
係,好工人,上fb一講大把人搵你要

hp666
|
瑤瑤~ 發表於 19-1-20 22:13
但學校好多假期喎, 有時小朋友唔舒服要請病假, 或者好似呢排流感高峰期可能學校要停課
父母要返工既話無可 ...

咁我地都仲有長老backup,而且我同老公都ok多假,上年d假都未放完要帶假
hp666
|
大力大力 發表於 19-1-20 22:10
如果佢真係做得好,介紹朋友甚至貼上來BK大把人立刻接收~

如果立刻走,準備一封解僱信,內容寫明以補番一 ...

商量一下點安排即係點
我同佢都新手
可能佢都冇乜idea?
南丁媽咪
|
姐姐好,介紹俾自己朋友,係自己fb講,肯定有人要

現時好工人難求
hp666
|
南丁媽咪 發表於 19-1-20 22:30
姐姐好,介紹俾自己朋友,係自己fb講,肯定有人要

現時好工人難求

唔考慮介紹了,每個人要求唔同,有咩唔開心都唔好
Poyau
|

好工人介紹俾人
hkitty09
|
hp666 發表於 19-1-20 22:18
都仲有成年約,如果每個月人工計都要支出多幾萬,有左小朋友就一濶三大,如果可以都想慳d
其實我只是想知 ...

其實如果真係覺得而家唔需要,直接同工人講,叫佢早D搵顧主就得啦,你可以俾長D兩個月通知期佢。唔好唸甘多
南丁媽咪
|
hp666 發表於 19-1-20 22:32
唔考慮介紹了,每個人要求唔同,有咩唔開心都唔好

如果工人好,一定幫佢搵住好人家
我估遅d可能有人會pm你
alicialee1210
|
入境處download ID407E, 填好就copy 多份比姐姐,你自己就fax 去入境處終止合約。

出信通知佢,幾時炒佢。即炒就補一個月,唔即炒佢咪做多個月,之後準備計好所有薪金大假計返錢,當天交通費$100。準備好收據要佢簽收所有錢,對清楚。準備機票,佢又要簽收。之後你又要copy一份比佢。大致上係咁
hp666
|
hkitty09 發表於 19-1-20 22:33
其實如果真係覺得而家唔需要,直接同工人講,叫佢早D搵顧主就得啦,你可以俾長D兩個月通知期佢。唔好唸甘 ...

咁請問,佢本身係海外菲,佢初來時有講過要比一筆幾貴既agent fee,咁依家轉僱主洗唔洗再比agent fee架?
hp666
|
南丁媽咪 發表於 19-1-20 22:38
如果工人好,一定幫佢搵住好人家
我估遅d可能有人會pm你

你咁醒既,真係有pm呀,不過又唔識,唔介紹啦,謝謝