自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家香港個趨勢, 斷約工人都大把人請,你驚佢搵唔到工你咪準備一封雇主信俾佢囉!

大宅

hp666 發表於 19-1-20 22:05
其實姐姐湊得我小朋友幾好,好有愛心
不過我小朋友返學
所以我地都冇需要工人了

請問煮飯叻嗎? 我需要(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 謝謝

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

applemary9527 發表於 19-1-20 22:44
依家香港個趨勢, 斷約工人都大把人請,你驚佢搵唔到工你咪準備一封雇主信俾佢囉!
...

我呢排搵工人, 好多都係斷約的, 完約真係好少, 但我都盡量唔請斷約。

珊瑚宮

hp666 發表於 19-1-20 22:40
咁請問,佢本身係海外菲,佢初來時有講過要比一筆幾貴既agent fee,咁依家轉僱主洗唔洗再比agent fee架?
...
你從那间A準請。就带姐姐番A準去安排新工 工人要不要再付佣金 间间A準吾同。有的免费有的要收 要問

同姐姐開心見誠商量下吧

玩具萬歲!

伯爵府

話俾工人知可以叫potential僱主打俾你,話到時會讚吧.
一個電話勝過封信. 能親自聽到上任僱主話好係好有用的。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

hp666 發表於 19-1-20 22:43
你咁醒既,真係有pm呀,不過又唔識,唔介紹啦,謝謝
其實你介紹俾唔識的人, 咪當幫下工人姐姐, 日後各不相干。 你斷佢約, 佢一定會有空窗期, 無人工收, 手停口停。

我而家工人姐姐係佢ex僱主, 在屋苑貼廣告, 幫佢搵工。

如果係菲律賓工人仲慘, 佢一定要回菲律賓等新 visa, 無左2一3個月人工, 仲要俾幾千元菲律賓政府攪新 visa (除非新僱主肯幫佢俾)。

印傭好似去澳門就ok。

子爵府

hp666 發表於 19-1-20 22:40
咁請問,佢本身係海外菲,佢初來時有講過要比一筆幾貴既agent fee,咁依家轉僱主洗唔洗再比agent fee架?
...

通常還錢都係還3-4個月,正常還晒啦。如果佢而家未完約,而又會係番同一間agent 到搵工,正常agent 都係會收番佢幾百。不過間間agent做法唔同,你最好直接同工人講,跟住再問agent.

水晶宮

hp666 發表於 19-1-20 22:32
唔考慮介紹了,每個人要求唔同,有咩唔開心都唔好

唔係介紹。

而係當比多d機會, 外傭自己決定揀邊個僱主。
天空之城, 快樂之地

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實如果你用經濟能力嘅理由解約,入境處係會當佢完約,但係你以後再請工人會比較麻煩,要多啲文件去證明你有能力負擔出糧比工人,所以好少僱主咁做。

珍珠宮

好媽媽勳章

請問可以介紹比我嗎?甘好的工人你炒左佢斷左約好慘,你介紹比大家反而幫左佢,起碼佢有得選擇

大宅

今日同agent傾左,佢話如果我肯幫手做reference,就算斷約都唔難搵工,咁我都安心d。多謝大家既意見

首頁

尾頁

跳至