自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自己係度未做夠一年,基本上老闆對我的工作評分係中上的,但跟與人合作的關係,佢不合格我,話我欠缺冇親和力。,

我是一個PA,專責佢的身邊所有事情,但因為上手同事服侍埋其他人的飲飲食食,而我冇做,所以老闆覺得我不夠親和力!

還有,老闆用我的名字來批判我的性格,嗰一刻好委屈又好不服氣,流下眼淚!每個人的姓名均由父母改,佢竟然用來挑剔我的性格!

做個 PA ,理應湊掂老闆,而且我已經抱有善意對待其他人,但回來説我冇親和力,我已經卜心卜命去做,但換來的評價竟是這樣⋯⋯

男爵府

甘道夫 發表於 19-1-20 22:07
自己係度未做夠一年,基本上老闆對我的工作評分係中上的,但跟與人合作的關係,佢不合格我,話我欠缺冇親和 ...

你話我工作不達標,工作能力有問題,我都知衰啲乜?! 但冇親和力⋯⋯我真係吾知點做好!!

大家覺得我應否勉強自己繼續下去?

男爵府

我個心好痛⋯⋯好痛!

男爵府

咁認真做咩?唔ok 過年找過份工

子爵府

回覆樓主:

東家唔打打西家,有實力嘅唔怕搵唔到工!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

東家唔打打西家

Poyau    發表於 19-1-20 22:29

水晶宮

你話我工作不達標,工作能力有問題,我都知衰啲乜?! 但冇親和力⋯⋯我真係吾知點做好!!

大家覺得我應 ...

親和力的狹義概念是指一個人或一個組織在所在群體心目中的親近感,其廣義概念則是指一個人或一個組織能夠對所在群體施加的影響力。

親和力源於人對人的認同和尊重,很多時候,親和力所表達的不是人與人之間的物理距離的遠近,而是心靈上的通達與投合,是一種基於平等待人的相互利益轉換的基礎。真實的親和力,以善良的情懷和博愛的心胸為依托,是一種發自內心的特殊秉賦和素養。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係撈呢行(PA/EA果味)
遇著個唔識感恩嘅老闆,我會明白你有幾hurt。
轉啦,希望你好快遇上你嘅伯樂

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

自己係度未做夠一年,基本上老闆對我的工作評分係中上的,但跟與人合作的關係,佢不合格我,話我欠缺冇親和 ...

其中一part唔合格啫,咁你地有冇傾過有咩可以做好d?
湊老闆係咁架,完全睇老闆喜好,佢可能好睇重呢一部份。
問題係你想唔想做?有冇信心去做?
如果冇,咪放棄囉,呢個世界好多好老闆
如果有進步空間,咪試下做好d囉。

大宅

親和力會唔會都係妳工作要求嘅其中一部分?
老闆可能都要靠一個sociable嘅助手同其他工作伙伴保持良好關係
知自己做得唔好咪試下改變,唔想改變就走人

男爵府

回覆樓主

湊老闆嘅工,講磁場個性夾唔夾,多過實際有幾做到嘢。唔夾唔係你嘅問題。唔夾就走吧。

大宅

東瓜唔打打西瓜
既然佢唔感恩
如果其他條件又一般般
就揾下個伯樂吧

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

騎牛揾馬

男爵府

你上司同你唔夾 , 有啲人係咁 , 如果你性格唔夠玩得、圓滑, 比較內向 、拘謹 ,有啲老細會好唔鍾意你 ,我 出嚟做嘢嘅時候 ,有啲老細都係唔鍾意我, 有啲 就係我覺得呢個老細本身自己都係卸膊 、懶、唔做嘢 、乜嘢都係我做曬 ,竟然仲喺度挑剔我, 真係叫佢食shit啦 , 後來又換咗另外一啲老細,比較和善一點 ,日子先比較好過,又先升到職 , 但都畀人慢咗一大截 ,我先至知道 其實係人夾人緣, 亦都好睇你係咪遇到一個好老細

男爵府

繼續講 ... 我唔會 隨便叫人辭職, 你要客觀評估一下 跟呢個老細有冇 jetso ? 例如佢本身有冇料 , 你會唔會再可以喺佢身上學到嘢, 或者佢 受唔受公司重視, 本身有冇江湖地位, 佢係咪一個high-flyer , 即係如果佢 高升嘅話 ,你都步步高陞 ,或者佢喺人哋面前 寫你一份好嘅report , 美言你一句,好過人哋講十句 , 咁呢啲 上司嘅credibility就高, 簡單一句 : 就係佢有冇料,你有冇嘢學 , 佢嘅江湖地位 , 佢喺上上司嘅地位, 你公司嘅規模,仲有冇得上位 , 你公司喺行內嘅朵( 方便第時有靚嘅C V轉工),你要一藍子評估, 呢啖氣忍唔忍落去

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

明白你難受。

哭過之後, 是否想一想, 做 PA 是否需要親和力? 還是老闆擺明純粹針對你?

如果老闆針對你,轉工。 如果覺得自己有不足, 其實老闆是教你做野。

勤力雖好, 但無謂吃力不討好。要醒目d

翡翠宮

有些boss 會prefer PA cool cool 地,專(只)負責佢的。 Cool 費事其他人8 boss 的野。 只負責Boss 的野,要招呼咁多人。即PA好得閒啦。 PA好得閒Boss都唔荒好忙。
唔夾搵過份。唔好太受委屈,加油

男爵府

人夾人,啱key 好做,吾夾點做也得不到老細歡心⋯⋯加油,過年後開始多機會

男爵府

出來做事要強捍d,硬淨d。

珍珠宮

回覆樓主:

加油
萬物皆空,因果不空

首頁

尾頁

跳至