自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你要對自己有d信心,佢咁話你,但你自問同其他同事夾唔夾得來? 係咪真係唔夠親和力? 工一份,人夾人,你係覺得佢無的放矢又好委屈既,我係你我會走囉,再搵一份適合自己的

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我會檢討是否自己還未做得好,
如係的話就俾個機會自己去改善,
撘一步出去改善自己對現在、將來一定有益處,
其實最後受益係自己,
但如覺得自己已經做到+O一,
祇是老闆在挑骨頭,
咁就找過份工作啦!
但如果自己有問題而不改善,
去到邊都是有問題的

翡翠宮

畀面勳章

拎你個名黎話你,你老細一係冇料搵野黎講,一係好唔中意你,評估下客觀環境再決定下一步。
無論是否轉工,反思下自己到底係咪獨家村,少同人溝通,如果真係,改變下自己冇壞,但如果自問已經好sociable,咪當你老細唱歌囉。
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

其實用得人哋個名嚟批評人嘅老闆根本已經唔係一個客觀,理性嘅人嘅做法,除咗話你個名之外,平時多唔多話你? 如果多,證明佢唔係咁鍾意你,過咗年搵過份,如果唔多,可能都係一時口衰,睇下你自己仲忍唔忍到落去。

水晶宮

甘道夫 發表於 19-1-20 22:07
自己係度未做夠一年,基本上老闆對我的工作評分係中上的,但跟與人合作的關係,佢不合格我,話我欠缺冇親和 ...

係咪純粹想有個名堂唔加咁多人工比你咋?

唔需要咁上心, 可能其他人都唔多好呢?

最重要, 加人工你覺得滿唔滿意, 想唔想繼續做呢份工先? 平時老闆又對你點先? 好唔好湊?
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

自己係度未做夠一年,基本上老闆對我的工作評分係中上的,但跟與人合作的關係,佢不合格我,話我欠缺冇親和 ...

过完年轉工!

水晶宮

雖然做appraisal 係認真你就輸,而且每個人都有弱點,不會十全十美。但既然佢對你的評語如此難過,留下來你也不會做得開心。

不過我個人最接受不了他用名字去評價我,這都算人身攻擊

大宅

做到面面俱圓梗係好啦! 做個搞得掂老闆嘅pa,又搞得掂同事嘅pr

但人冇十全十美㗎! 人夾人緣,可能你下一個老闆就係鍾意你有獨立性, 唔會同公司啲人bili bala

大宅

人夾人緣唔岩就走啦

大宅

回覆樓主

搵過份。
要我貼錢請人食野先叫有親和力,咁唔好叫其他人對我有親和力

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

挑剔你個名, 都已經覺得佢講既野可信性好低! 如果其他野ok就繼續做, 唔得就搵工
放下自在

珍珠宮

連你個名都挑剔你,你老闆根本吾鍾意你,可能有好多同事响老闆面前投訴你都吾出奇,工作上要夾得黎真系好難,你會吾會得罪左同事或其他老闆而自己吾知

珊瑚宮

回覆樓主:

唔啱就轉, 都讚成。
不過自我檢視吓, 是否真如老闆所講, 欠親和力。
就算唔做PA, 同同事之間相處好重要, 無職位係唔需要同同事接觸/合作。
親和力唔係一定要飲飲食食的。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

連名都可以用黎講, 咁佢係咪其實唔滿意你?

伯爵府

想生BB熱投

可必太認真, 受佢二分四,放工之後話知佢。
I am Agent P

伯爵府

你打算繼續喺呢行發展?如果你出來工作無幾年 咪騎牛搵馬囉 記住一句 喺地獄出來後 去到邊度都係天堂 又唔係要打佢一世工 係咪先 我舊時都曾經有個衰老細 幾乎日日挑剔我 人身攻擊 最後半年我個個星期都比佢鬧到喊 我捱左兩年頂唔順 自此以後嘅老細/上司就算有時發下顛 喺我眼中只係小毛見大毛

珍珠宮

你話我工作不達標,工作能力有問題,我都知衰啲乜?! 但冇親和力⋯⋯我真係吾知點做好!!

大家覺得我應 ...

其實做PA最重要同老闆合得來,你要了解老闆的性格和自己的性格&能力。
親和力其實很簡單,就是人家覺唔覺得你好,會俾面你幫你做一啲額外的事情。作為PA,有自己喺公司內、外的關係網係非常重要。你好努力只是一個過程,但老闆需要的是一個結果。
我99講一句話我覺得終身受用「你想人覺得你好,其實好簡單,你懂得吃虧,而且享受吃虧」,如果你工作下下都把工作範圍守得緊緊,多啲都唔願意做,就算換了崗位、公司,你一樣會見到「身邊人升職,為何不是我」的情況。
從自己的價值觀先調整吧!

伯爵府

畀面勳章

咁惡頂?連個名都要被挑剔?Btw,如果講「親和力」,可能覺得你唔夠friendly啩?無同其他人打好關係咁囉!

琥珀宮

你話我工作不達標,工作能力有問題,我都知衰啲乜?! 但冇親和力⋯⋯我真係吾知點做好!!

大家覺得我應 ...

親和力都係能力既一種,你可能以前唔知老闆有呢個要求,而家知道,可以試下做多d去改善!

不過你老闆用你名字批評你性格,呢樣就比較衰了

珍珠宮

做PA好講你同老闆嘅緣份。每個人性格唔同,無絕對啱定錯。既然你用心做而你boss睇唔到,唯有揾過份,反正未做夠一年。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

首頁

尾頁

跳至