自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

真心講,一份appraisal有唔合格地方,我會選擇離職。因為啲人做得唔開心。
芭芭拉

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

甘道夫 發表於 19-1-20 22:07
自己係度未做夠一年,基本上老闆對我的工作評分係中上的,但跟與人合作的關係,佢不合格我,話我欠缺冇親和 ...

我都係啱啱收到份唔合格嘅appraisal,我覺得佢地都預咗我地收到會辭職

wcpcelia    發表於 19-1-21 11:12
日本の平安を祈ります

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

走得啦。pa 系要講人際關係,但佢話埋你個名,呢樣好難令佢改觀,如繼續做可能大家合作不來。
你見工時唔講,依家先揾嚟講。有機會走叫佢開埋命盤,問埋聖杯,夾埋生肖時辰先好請人。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

連你個名都話埋,俾我就當場打辭職信啦,咁同侮辱你有乜分別呀?

珍珠宮

回覆樓主:

apparaisal
通常有彈無讚
又唔會對做野用心用功咗
d公司搞呢d唔知為乜
唔想員工越做越hae就加多d人工最實際
我對工人姐姐就係咁
你彈人 人地屈係個心到一世
無意思
大家都係打分工
太上心既反而on車

大宅

陪月勳章

回覆樓主:

我都剛做appraisal.
我老細俾低 grade我
我自問上年做足我要做嘅嘢。長期OT。但都咁嘅result. 所以我今年識做~~

子爵府

Appraisal 既野,邊使認真

我老闆經常fail我even用心做,依家我決定hea做算

男爵府

未夠一年,你都話老闆評你中上,只差少少,咁你要睇佢夠境係難相處,定想你配合到佢而畀嘅評語喇!好多時退一步睇,成件事就唔同咗。加油啦
無聊閒在家

子爵府

chillimom 發表於 19-1-20 22:23
湊老闆嘅工,講磁場個性夾唔夾,多過實際有幾做到嘢。唔夾唔係你嘅問題。唔夾就走吧。
...

非常同意。
基本上如果老闆唔buy, 佢俾咩理由/解釋只係門面上搵野講下。。。

男爵府

mizuho 發表於 19-1-21 08:14
其實做PA最重要同老闆合得來,你要了解老闆的性格和自己的性格&能力。
親和力其實很簡單,就是人家覺唔覺 ...

升職同吃虧可以有關係,又可以完全無關系。

我前大佬(上司)係個好享受吃虧既人,佢當然步步高升啦。

我宜家大佬係個唔吃虧既人,但一樣步步高升。

重點係老細覺得你點,buy唔buy 你。

wcpcelia    發表於 19-1-21 11:12

琥珀宮

自己係度未做夠一年,基本上老闆對我的工作評分係中上的,但跟與人合作的關係,佢不合格我,話我欠缺冇親和 ...

所以你對上嗰位未走人囉,照顧老細就算啦,仲要照顧埋其他
批評人個名就真係好唔尊重
但公道d講佢有冇親口講清楚想你點先,如果佢好坦白咁講過想你照顧埋其他人而你唔認同亦冇做到,咁大家要求唔同,就無謂勉強落去

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

只係一份工....咁上一手點解要走呢咁有親和力....
唔好咁上心

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 19-1-21 08:39
apparaisal
通常有彈無讚
又唔會對做野用心用功咗

升職加薪係個雙刃刀
如果升/加一個做事一般,甚至不堪的員工,非常可能會升/加一個,走掉3個,對管理人員來說是個災難
個人經驗覺得一般加薪帶給員工的motivation只可以保持2-3個月,就算升職,員工很快發現職能和要求都高了,3-6個月後一樣會熱情下降。
沒有一間公司願意出高價養個低價值的人,所以appraisal後面一直都有stack ranking,有些公司是連續2次bottom 10%就冇得留低。競爭性大,但公司會做出業績,名氣做大福利自然好,招聘就沒有難度,走一個,來10個申請。要明白沒有人是non-replaceable的,合則來不合則去,只要有能力,那裡都是一片天

珍珠宮

mizuho 發表於 19-1-22 06:50
升職加薪係個雙刃刀
如果升/加一個做事一般,甚至不堪的員工,非常可能會升/加一個,走掉3個,對管理人員 ...

不過我公司一向都難請人
又唔肯俾高價請人呢
咁佢想要咩質素呢
仲走去評頭品足d員工
無意思

男爵府

mei524 發表於 19-1-21 05:35
我會檢討是否自己還未做得好,
如係的話就俾個機會自己去改善,
撘一步出去改善自己對現在、將來一定有益處 ...

侯爵府

siu-mai 發表於 19-1-20 22:22
親和力會唔會都係妳工作要求嘅其中一部分?
老闆可能都要靠一個sociable嘅助手同其他工作伙伴保持良好關係 ...

認同。我覺得湊老細係要包埋依d。
仲要上手有做開,即時比下去啦。

水晶宮

BK Milk勳章

你話我工作不達標,工作能力有問題,我都知衰啲乜?! 但冇親和力⋯⋯我真係吾知點做好!!

大家覺得我應 ...

返工姐
認錢吾認人
返工吾開心轉工

公爵府

回覆樓主:

無架,有時人夾人緣,啱就做,唔啱就走喇,無謂自己心傷
因我自己都系咁,明知上司偏心,我做錯嘢,系小錯,話到你好似做錯大事咁,唔做得嘢既同事做錯嘢就話小問題,下次留意下喇,我都系一樣無聲出,人工又系差唔多,不過我唔在意,總之自己仲做得開心就繼續做
樓主加油喇

伯爵府

這裹不適合你, 走啦, 出面大把工作
你老細似我舊老細, 有可能d 人覺得駛你唔信盡唔抵, 所以事非你

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我對appraisal 無感覺,好同唔好我自己心知!有d野我弱我係知道,改唔改到或者想唔想改都係睇自己!親和力都幾重要,老闆指出黎而你又認同,咪嘗試去改!但性格有時候難改的....總之工作唔好影響自己情緒大多,唔值得。

首頁

尾頁

跳至