自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日啊CEO都話我:同部門某同事做事不斷射博兼無腰骨系因為你同距關系唔好(射博都可以成為系我既錯),我心諗:啊CEO啊,你要知道射博個位同事唔只系射博俾我,系直頭會射埋俾老板同老板娘,全公司都中過招,唔通全公司既人都同呢位同事“關系唔好”?仲叫我同距搞好關系,啊CEO,聽講你同距關系都唔多好,你甘撐距,不如你同距過人世了。。。。。轉頭我已經穩工去其他公司同同事搞好關系

wcpcelia    發表於 19-1-22 10:08

伯爵府

2024年龍年勳章

出黎打工,最緊要錢
唔通同佢過人世咩,唔岩做就走
千其唔好同工作談戀愛

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實只係話唔夠親和力,冇必要喊
其他野都比中上你,證明呀頭都算係以事論事既人,人冇完美,唔洗比咁大壓力要求自己一定要滿分

大宅

回覆樓主:

第一年appraisal 唔好太上心,因為上司對自己未好熟,好多時會問其他人對你的意見,從而有啲偏頗
如果自己係交足功課,做到嘢,日子耐咗,上司自然會對你有中肯啲的評價
利申:過來人,第一年appraisal 比個衰同事唱衰,除此之後咁多年apprasial 都好好

子爵府

appraisal 不用上心啦, 有時真係冇野講搵野講.
好似我, 上年年尾做appraisal, 佢叫我act 大老闆的秘書時唔好推其他同事野做, 我已答佢我冇推, 就算真係忙緊, 我都會講得好清楚. 我話我跟左你差不多10 年, act 大秘書都唔係今日先要act, 你咁多年冇出聲今年先搵黎講?

大宅

老闆通常會搵啲理由,合理化唔加人工,or只可以加少少人工。如果話你表現完美,公司唔升職加薪,咪驚你唔服氣。我老闆就係咁壓價!

公爵府

回覆樓主:

做PA 同老闆唔夾好大鑊,如果跟得唔開心就要考慮騎牛搵馬了。
曾經响間本地公司做老闆(女人)PA。自問工作冇問題,但個老闆經常提住以前個PA點好點好(但人地都頂佢唔順resign),成日攞我同佢比。以前個PA係世界女,交接期間見到佢真係好識氹老闆開心,成日讚佢靚(我做唔出!)
自問真係融入唔到佢地既擦鞋文化,所以冇耐就走左。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

甘道夫 發表於 19-1-20 22:07
自己係度未做夠一年,基本上老闆對我的工作評分係中上的,但跟與人合作的關係,佢不合格我,話我欠缺冇親和 ...

得分會唔會影響bonus同加人工先?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇返你舊帖
我有d覺得,其實你老闆係一份人工請PA+OA ,總之就係阿四。話就話跟老闆,實際serve全世界(應該話讓全世界將唔想做嘅pat晒俾你做)
可能同你當初雄心壯志想轉行學野嘅願望有好大距離

唔同公司/老闆對PA有唔同要求,正如有老闆請admin連電話都要聽埋郵局都要親自去。有人無所謂覺得反正逗份糧仲可出街鬆下,有人覺得好侮辱好無尊嚴

點去接受/調節/轉工/忍住儲經驗轉工,你要唸清楚。要儲籌碼,先要頂硬上。儲夠經驗同佢say goodbye啦

男爵府

今日無啦啦又叫左我入房,又重提我啲物物乜乜 (大致都係佢覺得我性格吾溶入呢度),我解釋左理由,但佢認定了我係甘。

好激氣,好傷心,原來比心機工作之外,仲有好多好多技巧!

子爵府

似乎你吾係做開PA,睇怕你吾係咁啱做。

男爵府

sauNG 發表於 19-1-22 08:40
無架,有時人夾人緣,啱就做,唔啱就走喇,無謂自己心傷
因我自己都系咁,明知上司偏心,我做錯嘢,系小錯, ...

你EQ 好高

男爵府

我以前都係做呢行,有親和力就可以做老細嘅眼同耳。
你領會到就升lev,唔好只係著重幾努力但俾人批評。
因為佢批評你呢一方面係作為PA都重要嘅。
但我唔認同要幫同事買嘢食之類,仲有,有啲同事係衰嘅真係唔關你有冇親和力事。
加油!

公爵府

Apple_Orange_T 發表於 19-1-23 15:27
你EQ 好高

無架,人工低,唔包激氣,只想輕鬆返工就算

水晶宮

milk323 發表於 19-1-22 11:47
做PA 同老闆唔夾好大鑊,如果跟得唔開心就要考慮騎牛搵馬了。
曾經响間本地公司做老闆(女人)PA。自問工作 ...

我公司d擦鞋同事都好鍾意讚人靚(但擺明被讚的不是靚),我自己都想嘔!
我自問做唔到亦唔會做,因為做左無人工加,多餘的

公爵府

cyyiu 發表於 19-1-23 16:52
我公司d擦鞋同事都好鍾意讚人靚(但擺明被讚的不是靚),我自己都想嘔!
我自問做唔到亦唔會做,因為做左 ...

點止要讚佢靚,仲要讚佢有taste,著衫靚、畫畫靚 - 話說佢當時搞左個放工油畫班,叫埋啲同事一齊上(福利喎),畫完佢攞幅畫周圍問人靚唔靚。當然幅畫好一般啦,但我都讚佢「幾靚喎」
點知亞老細話:「吓?幾咋? 」面都黑埋
而其他同事係「嘩!好靚呀!你好勁呀xx (老細個名)」當然同事係好醒目地全部hea 畫(連個designer 都hea 畫)去突顯老細既「才華」。

水晶宮

回覆 甘道夫 的帖子

我諗我明你老闆諗咩, 因為我公司其中一個老闆個PA做嘢真係唔得架, 一般到不得了, 其他PA都怕咗佢, 但耐何佢真係好利害, 個個dept關係都好好, 佢老闆有咩要揾其他唔係佢管既DEPT做嘢, 佢一嘢就搞得掂, 唔知係咪咁親和呢?跟老闆唔係只係做嘢好就得, 好多嘢要顧及, 所以你都唔好唔開心, 佢又唔係話你一面倒係咪?

水晶宮

milk323 發表於 19-1-23 17:24
點止要讚佢靚,仲要讚佢有taste,著衫靚、畫畫靚 - 話說佢當時搞左個放工油畫班,叫埋啲同事一齊上(福利 ...

証明你唔係呢類人,走得啱
我舊老細都係咁,又肥又老,但同事會讚佢靚,衣著有taste .... 我企喺隔離,完全搭唔到嗲! 好彩,佢已經退休了!

首頁

尾頁

跳至