懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生完第二胎,無剪下面,依家第7日,可以做咩運動呢?請指教

別墅

yisang 發表於 19-1-20 22:18
我生完第二胎,無剪下面,依家第7日,可以做咩運動呢?請指教

再休息下先啦
雖然冇剪
但内臟都冇咁快回歸原位

平時整親7日都冇咁快好,更何況生仔
唔好太心急住啦
坐月真係休息多啲
過多一、兩個星期再去公園散步還可以嘅
但7日太短啦

大宅

bunny_sze 發表於 19-1-21 00:51
再休息下先啦
雖然冇剪
但内臟都冇咁快回歸原位

知道,thx

別墅

無剪咁勁, 平時有做開運動架,
我今日係預產期, 之前有做大肚Yoga, 呢排有坐fit ball
驚緊

大宅

Qoo815 發表於 19-1-21 13:26
無剪咁勁, 平時有做開運動架,
我今日係預產期, 之前有做大肚Yoga, 呢排有坐fit ball
驚緊 ...

我係催生咖,平時無做運動呀,但日日都要接送大仔返學,一日行4轉,仲要買送煮飯。我11點4開始落催生藥,下午3點生左了,催生痛一百倍

回覆 yisang 的帖子

Hi yisang ,媽媽想做產後運動好好呀 ! 產後運動可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環、加速回復到產前體型,主要因應身體傷口復原情況黎做運動,一般產後2星期內以靜態及低運動量為主,如簡單伸展動作,通常產後6-8周子宮已經能夠恢復到懷孕前狀態,可以做收腰腹/平板運動,最緊要因應住身體狀態調節運動次數、時間,媽媽可參考以下產後運動資料: http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/15658.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

回覆 yisang 的帖子

我都盡量行多d先

首頁

尾頁

跳至