親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

新年兩家共7人去由成田落機直接租車去白馬滑雪,同行4個大人都識揸車,租咗架8人車加雪呔自駕,行李唔夠放就宅急便送去。想問吓沿途難唔難揸呢?會唔會有好多8人車上唔到嘅山路呢?
中途有無邊度適合停一停食個簡單嘅晚餐?
謝謝!

禁止訪問

大宅

blueboy 發表於 19-1-20 23:05
新年兩家共7人去由成田落機直接租車去白馬滑雪,同行4個大人都識揸車,租咗架8人車加雪呔自駕,行李唔夠放 ...

借位一問:有什麼雪場+酒店介紹呢?謝謝你!

珍珠宮

ramj 發表於 19-1-20 23:47

栂池高原 Chikuniotsu, Otari-mura, Kitaazumi-gun, Nagano-ken 399-9422

呢幾個吧,晚上開好似只有五龍。食炭火燒記住要預約

blueboy    發表於 19-1-21 11:42
blueboy    發表於 19-1-21 11:42

珍珠宮

條路基本冇乜雪,進入白馬就會有d 雪,唔太多。

安全計租雪呔好。

去雪場唔會有大斜路,8人車絕冇問題,小心駕駛就ok

如前輩所講, highway 有 pa sa 可小休,關咗門可以食杯麵

blueboy    發表於 19-1-21 11:51

大宅

youhello507 發表於 19-1-21 08:45
栂池高原 Chikuniotsu, Otari-mura, Kitaazumi-gun, Nagano-ken 399-9422

呢幾個吧,晚上開好似只有五龍 ...

Thanks

wcpcelia    發表於 19-1-21 09:25

公爵府

blueboy 發表於 19-1-20 23:05
新年兩家共7人去由成田落機直接租車去白馬滑雪,同行4個大人都識揸車,租咗架8人車加雪呔自駕,行李唔夠放 ...

沿路唔難揸,基本上都係 highway,但入到白馬後,尤其接近滑雪場,會有一 d 斜路,如果路面結冰,要小心,我哋試過好多雪地狀況,而家去滑雪一定揸 4WD SUV + 雪呔,其中一個原因就係曾經有一年揸 7 人車去白馬,在轉上八方尾根嘅斜路上線呔,當時係夜晚,路面結晒冰,雖然已經有雪呔,但架車都一路行一路線,好吃力先上到嗰條斜路,好彩當時已經夜冇咩車,否則都幾驚險

成田往白馬途中,比較大嘅熱鬧 d 嘅地方係輕井澤,嗰度有個 outlet mall,都頗有幾間餐廳,但輕井澤離開白馬尚有大約 2 個鐘頭車程,如果你食完晚飯再揸入去會唔會太夜?你哋幾點從成田出發?或者考慮直接入到白馬先食晚飯?

公爵府

ramj 發表於 19-1-20 23:47

白馬幾個滑雪場之中,最大嘅應該係八方尾根,village 也最熱鬧,住宿也比較多選擇,我哋去過 3 次白馬,兩次都係住呢度,附近幾個滑雪場都唔遠,Hakuba47 在隔離,再過少少係五龍,不過呢個比較細,另一邊有岩岳(都係唔太大),栂池高原同 Cortina(呢個比較多上級雪道),揸過去都係 20 分鐘之內車程,如果唔揸車,也有 shuttle bus

至於酒店,我哋住過 3 間,各有千秋:
[size=16.799999237060547px]https://www.koharuresorthotel.com/?lang=jp
[size=16.799999237060547px]呢間係 apartment,近八方尾根,行過去就係滑雪場,屋內有廚房有洗衣乾衣機,一家大細住,我覺得舒服

[size=16.799999237060547px]https://www.tokyuhotels.co.jp/hakuba-h/index.html?utm_source=google&utm_medium=maps
[size=16.799999237060547px]呢間係酒店,都係近八方尾根,行得到去滑雪場(5 分鐘左右),但冇廚房,煮唔到嘢食,一定要出街食

[size=16.799999237060547px]http://sierrahakuba.jp
[size=16.799999237060547px]呢間都係酒店,近拇池滑雪場,但行唔到過去,如果自己唔揸車,可以坐 shuttle bus 去各滑雪場。呢間酒店冇東急咁 formal,似度假酒店多 d,溫泉正過東急,又有好多免費嘢,大堂外面日日都有免費嘅關東煮,咖喱飯,麵豉湯同紅豆沙,大堂內又有免費爆谷,紅酒白酒清酒同咖啡茶任飲,唔係咩好靚好貴嘅嘢,但 tum 得客人幾開心

大宅

mugtaitai 發表於 19-1-21 10:12
白馬幾個滑雪場之中,最大嘅應該係八方尾根,village 也最熱鬧,住宿也比較多選擇,我哋去過 3 次白馬,兩 ...

謝謝你呀!等我研究下先

公爵府

ramj 發表於 19-1-21 10:27
謝謝你呀!等我研究下先

唔好客氣。plan 緊舊曆年去?

大宅

mugtaitai 發表於 19-1-21 10:42
唔好客氣。plan 緊舊曆年去?

訂左xmas東京機票,研究下近郊的滑雪酒店,但大部分未有得book。

公爵府

ramj 發表於 19-1-21 10:51
訂左xmas東京機票,研究下近郊的滑雪酒店,但大部分未有得book。

xmas 仲有好多時間,可以慢慢研究,四月左右開始睇緊 d,popular 嘅住宿可以好快 fully book

聖誕去有時雪量唔係好夠,尤其今年遇上一個暖冬,我哋 26 號第一日滑,八方尾根只開山頂嘅雪道,一日滑完後要坐 chair lift 落山,真係一世人第一次,好彩之後連續幾日都落大雪,有粉雪滑

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-1-21 10:12
白馬幾個滑雪場之中,最大嘅應該係八方尾根,village 也最熱鬧,住宿也比較多選擇,我哋去過 3 次白馬,兩 ...

上次我聖誕去,唔太夠雪,有點失望

上次我係揸呢架 hybird, 2wd, 都ok. 不過我住山上民宿,有條大斜路,有一次,對面有車,我停底就上唔返,要民宿主人幫手才搞掂

公爵府

youhello507 發表於 19-1-21 11:22
上次我聖誕去,唔太夠雪,有點失望

上次我係揸呢架 hybird, 2wd, 都ok. 不過我住山上民宿 ...

雪地出狀況我哋試過幾次,有一次在意大利,酒店門口有一條細細嘅斜路,夜晚結左冰,線到完全出唔到車,我哋清晨出車趕出機場,幾架車除左一架 Audi,冇一架上到,最後搵左幾塊地氈墊在車輪前,一尺一尺咁 tun 上去,自此我哋知道 4WD 嘅重要

然後有一次在日本,冇睇清楚鏟左上一堆雪度,然後就困住左,4WD 都冇用,好彩有大班朋友同行,後來向酒店借工具,大家一 d 一 d 鏟走車底嘅雪先至解到困,嗰次之後我哋知道行雪地架車要有高 ride height,4WD + 雪呔 + 高車底,只有中大型 SUV 符合條件,所以即使車租貴一大截,行雪地我哋都一路租 SUV

大宅

youhello507 發表於 19-1-21 08:49
條路基本冇乜雪,進入白馬就會有d 雪,唔太多。

安全計租雪呔好。

Thank you !

大宅

mugtaitai 發表於 19-1-21 09:44
沿路唔難揸,基本上都係 highway,但入到白馬後,尤其接近滑雪場,會有一 d 斜路,如果路面結冰,要小心, ...

多謝提醒!
我哋要5點左右先出發,所以應該去唔到輕井澤慢慢食,只可沿途快食,不過我怕唔熟路會miss咗呢d 加油位、食飯位和廁所位,所以想問吓中間exactly邊個位停,咁我到時識set GPS

我哋想大家坐埋一架車所以只好租8人車,去到白馬我哋唔會周圍去,只係住宿echoland同去Happo one and 47 兩邊滑,食完飯一早就返歸,應該ok掛

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-1-21 11:43
雪地出狀況我哋試過幾次,有一次在意大利,酒店門口有一條細細嘅斜路,夜晚結左冰,線到完全出唔到車,我 ...

如果日本,唔亂走,很低機會被困。主要道路清雪都很理想

我試過一次被困富良野都係自己衰,貪快行小路,衝咗入雪堆,眼看時平路,其實係積雪成米的路

冰真係最危險,要超級小心

珍珠宮

blueboy 發表於 19-1-21 11:50
多謝提醒!
我哋要5點左右先出發,所以應該去唔到輕井澤慢慢食,只可沿途快食,不過我怕唔熟路會miss咗呢d ...

350km 唔駛加油掛

高速休息室 sa pa, 到時睇路牌啦,四處有,隨意d

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

搭單問下....4wd 或 2wd有無得另外後加?東京租私家車通常無4wd 或2wd!

珍珠宮

ahmama 發表於 19-1-21 12:15
搭單問下....4wd 或 2wd有無得另外後加?東京租私家車通常無4wd 或2wd!

絕對冇,架車係乜就乜。

要4wd ,雪呔一定要問清楚租車公司

首頁

尾頁

跳至