親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

blueboy 發表於 19-1-21 11:50
多謝提醒!
我哋要5點左右先出發,所以應該去唔到輕井澤慢慢食,只可沿途快食,不過我怕唔熟路會miss咗呢d ...

成田去白馬,有兩條路可行,一條係行上越自動車道,呢條就係會行經輕井澤嗰條,另一條係行中央自動車道,如果你用 Google Map 導航,佢會因應唔同路況帶你行快 d 嗰條,GPS 就唔知佢 setting 係點,會帶你行邊一條路,所以好難講中間 exactly 邊個位停,但呢兩條都係大 highway,中間會有大嘅休息站,通常早幾公里已經會有路牌指示,你行嘅時候留意下 “xx 道の駅” 嘅路牌,呢 d 道の駅都大嘅,應該唔容易 miss

如果仍然好擔心,幫你搵到呢個道の駅:
http://www.laranfujioka.com

如果你行上越自動車道,呢個喺離開關越自動車道剛轉上上越自動車道,藤岡市附近,就在 highway 邊,大約係成田到白馬一半嘅路程,如果你五點幾成田出車,去到大約 7 點幾,食晚飯啱時間,不過你留意一下各食店嘅收鋪時間,有 d 5 點就收,有 d 做到 9 點,同埋留意餐廳嘅定休日,如果開得夜嗰間啱啱你去嗰日休息,你少個選擇。

如果你五點幾離開成田,會唔會考慮喺機場或者附近吃個 early dinner 先?機場多選擇而且年終無休

公爵府

youhello507 發表於 19-1-21 11:56
如果日本,唔亂走,很低機會被困。主要道路清雪都很理想

我試過一次被困富良野都係自己衰,貪快行小路, ...

我哋嗰次係泊車,見到有位就拿拿林對入去,冇留意地下有一大舊積雪,一鏟過舊積雪我哋已經知道出事,但已經太遲,stuck 左

公爵府

ahmama 發表於 19-1-21 12:15
搭單問下....4wd 或 2wd有無得另外後加?東京租私家車通常無4wd 或2wd!

東京租車有時連雪呔都冇,如果你有呢 d 需要,訂車嘅時候一定要問清楚租車公司。有一次我租 Toyota,要求 4WD + 雪呔,佢地幫我搵勻成個東京都同千葉縣都冇,我話我要揸入長野滑雪,冇 4WD 同雪呔危險喎,佢地都同意,建議我租其他公司,我最後問到日產有,租左日產

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-1-21 12:59
東京租車有時連雪呔都冇,如果你有呢 d 需要,訂車嘅時候一定要問清楚租車公司。有一次我租 Toyota,要求 ...

我係名古屋遇過相信情況,搞乜鬼搵個雪呔都咁難

未試過冇雪呔駕雪地,驚驚

公爵府

youhello507 發表於 19-1-21 13:07
我係名古屋遇過相信情況,搞乜鬼搵個雪呔都咁難

未試過冇雪呔駕雪地,驚驚

係呀,雪地揸車本來就要萬分小心,架車安全配備不足,真係危險

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mugtaitai 發表於 19-1-21 12:59
東京租車有時連雪呔都冇,如果你有呢 d 需要,訂車嘅時候一定要問清楚租車公司。有一次我租 Toyota,要求 ...

已加左雪軑,但4wd 唔知有無得後加。

公爵府

ahmama 發表於 19-1-21 13:38
已加左雪軑,但4wd 唔知有無得後加。

4WD 冇得後加,架車係點就係點,但有 d 型號嘅車本身就已經一定係 4WD,咁呢 d 就唔使特別再要求

禁止訪問

大宅

youhello507 發表於 19-1-21 12:01
350km 唔駛加油掛

高速休息室 sa pa, 到時睇路牌啦,四處有,隨意d

唔係真係加油嘅..hehe... 四處都有休息咁就放心啦,喺日本我只係去過冲繩呢d地方自駕,佢哋嘅高速公路都無去過
順便請問D咩卡咩plan又要唔要呢?
麻煩晒

大宅

kojusan 發表於 19-1-21 14:21
光線不足下長時間開車, 在夜晚的雪地行山路, 全部都係外地自駕大忌, 事到如今, 只有盡量小心

你第一次在日 ...

日本只係去沖繩同北海道試過自駕,不過北海道嗰次只係雪場附近開車,去機場嗰段無自駕嘅,我哋四個大人係香港同美國英國都有揸車,四個會輪住開車,所以我覺得會ok嘅,我哋全部都係好小心嘅人,所以會做足功課,多謝提醒

我都預咗要咁夜先到酒店,之後一日早上無活動,休息夠先開始上滑雪堂

珍珠宮

kojusan 發表於 19-1-21 14:21
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

其實佢衰咩啫?咁快又玩完嘅

珍珠宮

blueboy 發表於 19-1-21 15:42
唔係真係加油嘅..hehe... 四處都有休息咁就放心啦,喺日本我只係去過冲繩呢d地方自駕,佢哋嘅高速公路都無 ...

乜卡乜plan 先?

data 定 highway ?

沖繩咁細,完全不同啦,最長1/3 不到

珍珠宮

blueboy 發表於 19-1-21 15:52
日本只係去沖繩同北海道試過自駕,不過北海道嗰次只係雪場附近開車,去機場嗰段無自駕嘅,我哋四個大人係 ...

你們都是有經驗就好很多了,我相信最大問題係最尾一段路,不是 highway,又晚上,會難d. 其他沒大問題

北海道揸邊道呢?

小心一d, 問題應該不大

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-21 09:44
沿路唔難揸,基本上都係 highway,但入到白馬後,尤其接近滑雪場,會有一 d 斜路,如果路面結冰,要小心, ...

同意,最緊要係4WD

大宅

youhello507 發表於 19-1-21 16:56

乜卡乜plan 先?

Highway card 向租車公司租嗰D,未開始睇所以未有idea

大宅

youhello507 發表於 19-1-21 17:01
你們都是有經驗就好很多了,我相信最大問題係最尾一段路,不是 highway,又晚上,會難d. 其他沒大問題

北 ...

二世古 Lower hirafu ,最長揸去hanazono 送小朋友去上堂,因為遲到Miss 咗shuttle 😅

大宅

youhello507 發表於 19-1-21 16:55
其實佢衰咩啫?咁快又玩完嘅

我都未讀到佢留言就俾人封鎖啦

珍珠宮

blueboy 發表於 19-1-21 18:11
我都未讀到佢留言就俾人封鎖啦

同前輩嘅緣分,可遇不可求,請珍惜

珍珠宮

blueboy 發表於 19-1-21 18:10
二世古 Lower hirafu ,最長揸去hanazono 送小朋友去上堂,因為遲到Miss 咗shuttle 😅
...

2世古 hirafu 除了主路,其他又斜又多冰,你都 handle 到,相信已ok, 只係怕晚上看不清楚路面啫

大宅

youhello507 發表於 19-1-21 18:59
2世古 hirafu 除了主路,其他又斜又多冰,你都 handle 到,相信已ok, 只係怕晚上看不清楚路面啫
...

Thank you. 你咁講我放心晒

首頁

尾頁

跳至