夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔知幾時開始,我好唔想同佢講野,講唔夠兩句,一係嗌交,一係都意見不合,佢成日話我一湊二個個都係咁,辛苦唔只得我一個,我知丫,咁我都想佢關心下我,小朋友仲細,放工返黎小不免要幫下手姐,佢成日返到黎,咩都唔理,只係會做自己野咁,我忟唔係呻辛苦,係嬲點解佢啲野可以視而不見,踢一踢,陏一陏,佢都同我講番同類說話,話我唔關心佢,佢呻返工辛苦,我都答佢剩係你最辛苦咩~我知佢返工辛苦,但我湊兩個,一個4,一個歲半,我都冇事停,4歲果個有時話唔聽,好激心,日日咁激,我堅頭痛囉,宜家同c6冇計傾架,或者我唔想傾囉,由佢大家都唔好講野,睇下會忍到幾時

tansyneko    發表於 19-1-22 14:28

大宅

sumpo 發表於 19-1-21 00:22
唔知幾時開始,我好唔想同佢講野,講唔夠兩句,一係嗌交,一係都意見不合,佢成日話我一湊二個個都係咁,辛 ...

男人的通病,踢一踢先會郁一郁
你要識得放開下自己,搵岩傾的人申下,咁你就會舒服好多,你仔女仲咁細,點頂漫漫長路呢

男爵府

唔知幾時開始,我好唔想同佢講野,講唔夠兩句,一係嗌交,一係都意見不合,佢成日話我一湊二個個都係咁,辛 ...

起碼佢踼完肯郁。
咁你咪踼多幾踼。
老公換片丫唔該, 老公同個b沖涼丫唔該, 老公同個細既玩一陣丫。(命令式直接了當叫佢做乜做物)
唔好期望有一日男人會自動幫, 佢地係自我中心到一個地步。你每一次都要出聲 (除左少數男人, 但你嫁果個唔係)。

同埋咩叫一湊二個個都係咁? 我最憎聽到呢句, 一句 "個個都係咁"你可以對我既辛苦視而不見? 大把人一湊二有工人幫, "個個都係咁", 例如學校乜太同乜太有工人使, 我呢? 你唔請番個比我?
咁爸爸放工番黎幫手湊仔, 而家啲爸爸 "個個都係咁", 你唔幫下手???
"個個都係咁", 以後仲講呢句你鬧到佢無地自容得啦。

ingrid000    發表於 19-1-21 14:12

洋房

回覆 Solarflare 的帖子

講得好,個個是咁,都要幫手架...

珍珠宮

咁樣落去,會唔會惡性循環,關係越來越差?
大家各有各辛苦,亦希望對方欣賞
不如試試承認同讚賞對方嘅辛勞?

子爵府

回覆樓主:

有無工人呀? 生第二個無講掂數? 生第一個有無幫手?
男人都係懶既喎

大宅

好明白一湊二既辛勞,我自己一湊一都覺得吃力。我老公會幫手做家務會湊女,但最近都發現佢有同女仔whatsapp傾計,我就同佢傾到底問題出係邊,其實都唔知,不過我回想當日拍拖既時光,的確有左個女後我都無咁少女心啦,唯有擺低小朋友,兩個人單獨相處下慢慢重拾戀愛感覺啦。
最緊要兩人坦誠溝通,意見不合唔緊要,慢慢傾到岩,最緊要係傾,加油

子爵府

畀面勳章

嗌交係因為大家都認為自己才是付出最多果位,所以就一出口就嘈。。
你要令佢明白,大家都有付出,但仔女是雙方都有份,請佢分擔一下。。

男爵府

jeremylui83 發表於 19-1-21 09:51
嗌交係因為大家都認為自己才是付出最多果位,所以就一出口就嘈。。
你要令佢明白,大家都有付出,但仔女是 ...

讚同。
我覺得係樓主老公心目中, 頭家係分左工, 老婆理家務 + 仔女, 自已出去打工搵錢, 其他一律不理。有時湊下仔女係 "幫老婆手" 唔係佢作為老豆應份做既。
佢一句"個個都係咁"真係聽到心都寒。"個個都係咁"即係老婆做既/辛苦既全部係應份, 因為"個個都係咁"。而佢辛苦就要休息, 要抖下, 咁老婆唔使休息?
幾多女人打工+趕返屋企湊仔+家務。唔明點解男人永遠覺得打份工已經大晒可以乜都唔理。

珍珠宮

BK Milk勳章

雖然話大家都辛苦, 但佢呻嘅時候唔好駁番佢, 聽佢講, 或者幫佢按摩, 男人都係受軟唔受硬

佢肯做都好, 有D叫佢做都唔幫手

瑪瑙宮

冰封三尺, 你好似之前有 post 話你唔想比姑奶帶囡出街, 我諗好多野積積埋埋.

公爵府

Jcheung1215 發表於 19-1-21 03:23
男人的通病,踢一踢先會郁一郁
你要識得放開下自己,搵岩傾的人申下,咁你就會舒服好多,你仔女仲咁細,點 ...

做女人真係要識得減壓,唔係真麻煩,成日咁激,容易病

公爵府

回覆樓主:

其實是夫妻各有各辛苦
生活逼人

男爵府

回覆樓主:

宜家我唔會再係佢面前嗌咩辛苦囉,唔會開口叫佢幫手呀,各自各囉

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實經濟許唔許可, 將家務外判俾人做(請鐘點/姐姐)
你就主力湊小朋友, 咁應該會無咁辛苦
c6肯做固然好, 但佢唔肯做, 你嘈到拆天夾硬逼佢都無用, 錢解決到既問題就用錢解決啦

大宅

唉,你地咁樣唔係辦法喎,小朋友仲咁細,你真係諗住一路咁落去?你想最後離婚嗎?
大家互相欣賞唔得咩,佢唔識,你咪做主動嗰個。佢同你呻工作辛苦,你又話個個都係咁,又唔聽佢傾訴,咁佢都一樣唔識體諒你的辛苦

珍珠宮

回覆樓主:

其實佢應該有第一個時,已經唔理架~
咁都仲生第二個?
有時坑係自己挖俾自己踩!

大宅

做個靚太 發表於 19-1-24 05:56
其實佢應該有第一個時,已經唔理架~
咁都仲生第二個?
有時坑係自己挖俾自己踩!

冇錯講得啱不過好多姊妹?就是生仔姑娘醉酒佬?情到濃時又乜意外唉!我自己三年抱兩未又是意外,又吾夠胆走去落未咬實牙齒捱過去!回想做女須然窮但是開心好多!

男爵府

回覆樓主

我總覺得再講道理都無用,佢唔會明,最好係睇下有無機會要佢自己一條友湊返一兩日

子爵府

Solarflare 發表於 19-1-21 10:31
讚同。
我覺得係樓主老公心目中, 頭家係分左工, 老婆理家務 + 仔女, 自已出去打工搵錢, 其他一律不理。有 ...

D男人真係以為責任只係搵錢,仔女各方面好似佢冇責任,我都好後悔同佢生咗兩件

首頁

尾頁

跳至