自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你個仔仲細,佢未會知咩事

我唔會出口,但我會行埋去眼神交流望住佢,然後攞番個波囉...十歲已經唔細,會知咩事...然後攞個波同個仔玩囉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Marshmallowmomo 發表於 19-1-21 01:19
帶個仔走,因為一來唔想人恰我個仔,二來也唔想幫人教仔

X2

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

dingkulababy 發表於 19-1-21 01:24

佢會問點解要走?

既然小孩子心裡都唔當一回事,又何必自尋煩惱?
有時,小孩子可以比大人更豁達。我地做大人都要向佢地學習。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Ma12345 發表於 19-1-21 01:22
俾我會忍唔住過去鬧爆對姐弟

其實好聲好氣同嗰兩個小朋友講已經可以, 唔使下下爆,咁勞氣嘅。

侯爵府

陪月勳章

我會扮晒o野幫手﹐
或講:『你地咁好玩我又參加。』﹐
然後我勁搶走個波俾自己小朋友﹐
俾佢地感受下咩叫無癮﹐
當然中間會俾佢地掂下。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

一般來講等小朋友自己解決,不過我通常忍唔住會出手,再講你小朋友咁細,對住個十歲的未必處理到喎

男爵府

我仔三歲半,有時候都會遇到呢d情況,我會望住睇下佢咩反應,佢如果開心就由得佢,佢如果唔開心,自然會揾媽媽,到時我先會幫手。
小朋友世界好簡單,多d比佢自己處理,係佢需要幫忙時先再出手,除非佢地玩到郁手郁腳,否則我一般係望住佢地就算。

大宅

回覆樓主:

我會睇佢自己解決。下下亞媽出手咪變溫室小花。
只要係無傷到身體同無喊晒我都唔會插手。

子爵府

我愛Corina 發表於 19-1-21 01:45
我大仔8歲,細仔3歲幾,其實大仔好錫個細佬,但都經常咁玩個細佬

如果街外人,我會睇多陣,或者加 ...

我就咁睇樓主字面形容個情況,我同意你看法。
我有三個,大嗰兩個成日蝦最細嗰個,特別係physically 同埋智力上。但其實佢三個好錫大家。
所以我覺得小朋友世界好簡單直接,佢地可能真係“玩”。
最緊要係玩得安全。
但當然,如果情況真係好似唔係幾對路就睇情況介入或叫停或者走人。

男爵府

我會由佢地繼續玩,除非我仔喊晒要我幫忙,或者佢地傷害我小朋友....
有jm講得岩,小朋友世界好簡單,3歲仔仔真係以為哥哥姐姐真心同佢玩緊 。
同埋有時比小朋友少少蝕低,亦係成長既一部分.....因為長大後,小學,中學,大學,點都有衰人....
要學習的。

男爵府

dingkulababy 發表於 19-1-21 01:24

佢會問點解要走?
咁亞仔玩得開心冇hard feeling,我唔會理住,但我會睇實,如果有出手推撞、拍打就一定會出聲,

如果亞仔有唔開心先帶佢走,同教佢下次相同情況可以點做

男爵府

dingkulababy 發表於 19-1-21 01:15
我仔3歲半。我地成日同佢落屋苑個公園玩。耐左我仔都識到幾個朋友仔。

不過今日有對姐弟。家姐9,10歲。細 ...

仲問?呢 d 情況,即刻走。

大宅

smiletigger 發表於 19-1-21 02:42
呢d情況,亞仔只係3歲的話,我會搵個借口,如媽咪肚餓要去食下午茶,自自然然咁同亞仔走,唔會同亞仔解釋咁 ...

你個方法值得參考。thx

珍珠宮

dingkulababy 發表於 19-1-21 01:15
我仔3歲半。我地成日同佢落屋苑個公園玩。耐左都識到朋友仔。

不過今日有對姐弟。家姐9,10歲。細佬4,5歲 ...

睇下幾高嘅位置,我會落塲敎我仔點拎到,簡單如請媽媽幫佢都得。

因為呢個情況我試過,我有問過個細路佢認為我個仔咁矮點去攞?佢嘅答案係揾石仔打動佢落嚟,仲即示範,可惜佢打低咗撞牆,個石仔差些打返佢。一下即已敎訓咗佢“會隨時打親人”!當然佢講嘅其他方法都俾我駁倒。

原來佢剛學緊籃球,成日想充大個“敎訓”其他細路,但方式不對不合理。佢有道歉,咁我又算數。

我唔同意咩“幫人教仔”, 件事已經影響緊自己孩子,不正面應對,只會逃走,其實又敎咗自己仔女咩處事方式?我會指出對方行為不當的地方。小孩的行為偏差,本來就是家長責無旁貸。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

會埋去拎返走個波,認真咁同兩個細路講咁樣唔岩,唔係share,所以我地去另一邊玩了
正常如果小朋友唔係太頑劣,都會識收

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢會問點解要走?
咁佢暫時細個未覺得比人蝦, 冇唔開心就ok嘅, 不過我小朋友通常同差不多年紀玩, 又好少同大好多嘅玩

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

佢地放了高處, 我會自己埋去幫個仔拎返。
唔會鬧個對姊弟, 但會笑笑口同佢地講, 你放到咁高, 佢點拎到呢? 大家一齊玩, 但唔好整蠱佢嘛! 你地大個D, 盡量就住佢玩啦~
如果佢地唔改善, 依然KEEP住用「玩我個仔」既態度, 我唔會再俾仔仔同佢玩。會拎返個波同仔仔講, 不如媽咪同你玩。

Childhood is journey, not a race.

大宅

2018復活節勳章

呢個情況我一定會開聲, 會叫對姊弟俾番個波我。

若個波唔係自己, 我都會插手, 引個仔玩其他嘢

水晶宮

Fishqqma 發表於 19-1-21 08:19
其實好聲好氣同嗰兩個小朋友講已經可以, 唔使下下爆,咁勞氣嘅。
...

首頁

尾頁

跳至