自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

forgive?forget? 發表於 19-1-21 17:21
8歲不需姐姐幫沖涼啦掛應該係先生在廁所出面敲門
工人在旁邊先生叫唔好敲門
...

係,在廳搭嗲,C6先覺得佢有心挑釁佢。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實等你老公心情好D既時候,再tum下你老公喇

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

前夫都冇手尾,但相比乾淨老公好多。同前夫分開最艱難日子都係工人幫我照顧頭家,俾我放心返工。而家同C6都有工作,佢俾家用我揸數,但冇同工人講得咁詳細,糧咁多年都係我親自俾佢,應該冇覺得係前夫出糧。除左請唔番個咁醒,同工人共過患難,有感情,要炒都唔捨得。今晚返去會再兩邊氹吓,睇吓有冇彎轉。工人好錫大仔,如果我再生,呢個係考慮因素,俾陌生人湊初生點放心,當然老公火遮眼,佢昨晚話唔啱換到啱,嬲到唔太理智。

珍珠宮

kittykit622 發表於 19-1-21 12:59
C6經常去完廁所唔沖廁,我見到就幫佢沖,工人見得多就黑面。當然仲有其他污糟野,例如煮完野食個廚房打完 ...

呢樣喺個人衛生問題,一次都唔可以容忍,老咗更加奉旨,疴到周圍喺
樓主你有無揀錯老公?

水晶宮

BK2002 發表於 19-1-21 10:19
工人要照顧小朋友? 如果工人做得好, 我唔會因為C6啖氣炒工人...

我亦是

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

兩個都都寵壞,一個冇手尾,一個俾面色老世睇仲出言不謙(提前夫)。冇手尾係自小寵壞,冇得改。如你工人肯低低地認錯同以後唔好咁吋,你唯有炒佢。

可俾個冷静期大家,如再起衝突,兩個只可留一個,咁一定係留老公。

男爵府

99要求多, 成日投訴工人,
但在我來講, 人地打工仔, 沒有可能做事十全十美.

工人事實幫得手, 所以我私下同工人傾,
99有時要求多, 有唔合理可以同我講,
但當時盡量依依俄俄應左佢先,
絕對唔可以俾面色佢睇, 更加唔可以頂佢,
就算我99真係唔好, 阿sir唔會為左工人唔要阿媽.
你得罪佢我都留唔住你.

另一方面, 一有機會就講下, 出面d工人點衰,
換工人又幾貴, 等99又收歛下.

所以依家都雙安無事.

p.s 每人習慣唔同, 你c6習慣唔好, 家務量多幾多?
呢樣家務多左, 咪其他方面做少d, 有幾難搞?
反而去批評個阿sir, 會唔會本末倒置?

男爵府

小倩 發表於 19-1-21 17:12
姐姐跟得樓主10年,咁仔仔應該至少都有8歲呀
新婚好少會請工人,一般都係有小朋友先會請姐姐 ...

你點理解?唔係個姐姐同小朋友沖涼喎

子爵府

回覆樓主:

邊個換得炒邊個
我個人覺得老公唔換得
會炒工人最多請過

不過可能會有人覺得老公換得工人唔得?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

呢啲情況你一定要同工人傾,要佢知道你請佢返黎係幫你手,而唔係令你帶來煩惱。我個工人係非常好,但個仔升中之後就轉左比我父母用,我工人又係唔係好聽我阿媽話,之後我同個工人講:I am your boss and my mum is my boss, if she is not happy I’ll be in trouble! 之後工人就改善咗好多。

大宅

kittykit622 發表於 19-1-21 12:59
C6經常去完廁所唔沖廁,我見到就幫佢沖,工人見得多就黑面。當然仲有其他污糟野,例如煮完野食個廚房打完 ...

去完廁所沖廁咁基本既常識都唔做,咁又離譜啲嘅

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

幫你工人搵頭好人家先,好來好去,將來你有需要、你老公又明白好工人難求嘅時候,再考慮請唔請佢返來
請勿打招呼~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

chillimom 發表於 19-1-21 18:02
你點理解?唔係個姐姐同小朋友沖涼喎

之前未講係搭咀

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

kittykit622 發表於 19-1-21 10:48
工人做左十年,好幫到手,生活上所以事都辦好,對我態度好好,但唔知點解係睇C6唔順眼。前夫都冇手尾,但冇 ...

明顯你工人覺得你身邊既男人可以換,但佢你唔會換,係佢眼中,你才是佢雇主,你老公唔係所以唔尊重佢

你可以問老公可不可以比多一次機會,再同工人講清楚,如果佢同 sir 之間再有不和,你會毫不猶豫既炒佢,等佢都明白絕對需要尊重你現任老公

子爵府

虎到金來勳章

kittykit622 發表於 19-1-21 17:32
前夫都冇手尾,但相比乾淨老公好多。同前夫分開最艱難日子都係工人幫我照顧頭家,俾我放心返工。而家同C6都 ...

同工人傾,點都唔應該比面色阿sir睇,如果再係甘,大家相處唔到,問佢係未要考慮一下轉換工作環境。可能佢清楚自己係呢頭家地位,太太同小朋友依賴佢,又有10年感情,但要比佢知道,阿sir先係伴你到老個個。佢見個你離婚時既不快,如真心幫你,佢要改變佢既態度。

老公個度唔駛氹,有甘既background (前夫)+比面色自己睇既工人,唔鍾意係一定,無可能包容到。

工人唔改唯有轉工人,轉到啱為止

tester5    發表於 19-1-21 20:14

大宅

回覆樓主:

暫時風平浪靜,兩個又好似冇野咁。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kittykit622 發表於 19-1-21 20:12

大家都係意氣用事,嘈完咗冷靜返便沒事~

但兩方面,都要做思想教育~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章

kittykit622 發表於 19-1-21 20:12

唔開火都好,搵個合適時機,同工人放下風...你旨意佢揍第二個B,睇佢咩反應...可能佢未必想留低。如果佢唔抗拒揍初生B,咁你真係要氹佢,解釋比佢知你夾係中間好難做,一個老公一個心腹...
如果佢抗拒揍初生B, 你要搵新工人,但唔好預一定好,好睇彩數。

子爵府

一定要二選一,必定揀老公。無論工人有冇錯,都唔會為左個工人影響家人感情;工人唔啱換到啱,老公得一個。
人夾人,我又唔覺得樓主老公唔沖厠有幾難頂到可以當面黑面,工人都係襟個制沖返,何必咁大反應?整亂厨房工人就要黑面,更冇道理。
除非真係話老公對工人毛手毛腳果種,或者打人,咁就真係老公錯,呢種情況真係留工人換老公。
生命中有些人,come and go,註定係過客。工人幾好幾幫手都好,你同而家老公結得婚,老公一定係重要過工人。就算你當埋工人係你十年好友,朋友同老公之間要揀,都係要揀老公。

首頁

尾頁

跳至