自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

kittykit622 發表於 19-1-21 13:15
係,老patpat, 工作表現一流,煮飯叻,整齊清潔,錫大仔,手腳乾淨,但有點脾氣,有性格人士。
...
我都钟意老菲。人工貴都係咁話 吾使教吾使勞氣乜都識
可能亞菲对你先生有成見。吾識擦鞋兼黑面多口

試下对菲講下利弊。叫菲道歉兼以后低声下氣兼笑容

男人最怕女人(藝) 看看好点沒有

否则都係炒 再請個生番兼朱錦春番來

玩具萬歲!

珊瑚宮

如發生在我身上。我又怕煩。我会私人醒过工人。叫她忍忍忍兼做下戲。双赢

你地会話縱壞工人。但我吾係咁諗。最緊要全家生活愉快。免傷腦根。
咁都行吾通就無計了 炒得

異見者勿插
玩具萬歲!

男爵府

唔洗諗即炒,請佢返黎係打工唔係嘆世界呀,如果下下都咁有手尾請工人黎仲乜?仲要夠膽黑面鬧交?你今次幫得佢只會令你老公更加無地位,老公同工人唔洗諗啦,緊係要老公啦

伯爵府

kittykit622 發表於 19-1-21 11:20
呢個處理好好,可能我都冇企在老公角度出發。

這個工人做了十年你应該对她表現滿意。我有一個朋友也是這樣,時常說與這員工或工人不甲,叫老闆(家人) 炒。炒了很多次之後漸漸發覺根本有問題的人是我朋友。你应該给大家一次機會。

珊瑚宮

以前有個馬姐工人。假如見大少行出厕所。即入去。笑笑口話,:大少 等我幫你冲呀吓

玩具萬歲!

男爵府

唔換,下次你c6講嘢,叫工人唔好搭咀!等你c6 下咗啖氣先,另外題外話,你現任丈夫係後父?佢錫唔錫你個仔?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

侯爵府

工人並非冇錯. 就算她啱晒 有爭執都是唯一合logic選擇

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

yvonne818 發表於 19-1-21 10:19
正常就揀老公,但好工人又難求,兩難
如果冇辦法都要換工人

同感

珊瑚宮

要教工人。出来打工一定要講規舉。吾滿意可以吾做。不能鬧或黑面個老细

玩具萬歲!

大宅

LuckyGirl 發表於 19-1-21 15:33
唔換,下次你c6講嘢,叫工人唔好搭咀!等你c6 下咗啖氣先,另外題外話,你現任丈夫係後父?佢錫唔錫你個仔 ...

後父,兩個感情好,當然同親爸爸有分別,佢兩個似好朋友。

珍珠宮

畀面勳章

冇話幫邊個, 要睇邊個唔啱.
唔一定話邊個重要d, 唔關呢d事

侯爵府

昨日去agent 度同工人簽續約文件,見到個收費表,如請完約菲傭,手續費差唔多$11000, 印傭差唔多13000, 即時覺得自己好好彩!講真!炒咗屋企個工人,邊個敢擔保新嘅唔會頂咀,到頭來嘥錢嘥時間,最慘要嘥幾擔心機去教佢!

翡翠宮

kittykit622 發表於 19-1-21 12:59
C6經常去完廁所唔沖廁,我見到就幫佢沖,工人見得多就黑面。當然仲有其他污糟野,例如煮完野食個廚房打完 ...

咁污糟...

你都要出聲話佢啦, 將來無工人要我執佢手尾; 我一定要佢自己清潔好.

珍珠宮

chillimom 發表於 19-1-21 14:49
我覺得有另一個考慮!阿仔已經單親,工人都是阿仔一個心靈依靠。如果炒工人,阿仔會覺得個後父又從佢身邊拿 ...

的確,樓主好似無問仔意見,其實工人主要請來照顧個仔同幫輕家務,希望樓主唔好忽視個仔同工人之間嘅感情!

公爵府

回覆樓主:

你c6唔係小朋友,去廁所唔沖廁,工人黑面其實都唔係錯哂,唔知你同前夫咩事離婚,但工人打份工應該唔會對你現任有敵意掛,除非你前任好明顯對工人好超多
呢鑊二揀一你一定係c6,但換另一工人都要肯接受一個唔沖廁嘅呀sir

翡翠宮

我姐姐對我好重要
令我工餘生活無憂
佢亦唔係唔合理/亂發火既人
呢個情況如果係我屋企發生,
我唔會炒佢
不過我會叫佢同個男士講少句; 有野同我講
總之佢地唔好有對話, 減少磨擦
佢乖乖地, 年尾我會識做

珍珠宮

2024年龍年勳章

kittykit622 發表於 19-1-21 12:59
C6經常去完廁所唔沖廁,我見到就幫佢沖,工人見得多就黑面。當然仲有其他污糟野,例如煮完野食個廚房打完 ...

呢樣好明顯係你C6有問題喎,你試諗下老闆次次疴完唔沖等你執手尾?正常人都會黑面啦
清潔姨姨推門見到廁所污糟都會爆粗...
佢咁大個人仲要咁"那西",好難叫下屬(工人)服佢...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿sir 咁唔衞生, 今次我企係姐姐呢邊!! 咁大個人, 唔係小朋友, 好難忍喎!

子爵府

kittykit622 發表於 19-1-21 13:15
係,老patpat, 工作表現一流,煮飯叻,整齊清潔,錫大仔,手腳乾淨,但有點脾氣,有性格人士。
...
哈,工人炒左話咁易,但搵返相同質素的,幾肯定話你知,好大機會搵唔返咁高質。。。依家D工人,個個都HEA做,又有性格,唔同以前。。
如果你老公污糟,工人角度又真係好難頂,個仔又當佢半個亞媽,呢點非常難得。。。。俾著我,為左個仔同自己,反而會去教育下老公。。。。唔係一味污糟同扮大爺,要人遷就佢。

子爵府

kittykit622 發表於 19-1-21 10:48
工人做左十年,好幫到手,生活上所以事都辦好,對我態度好好,但唔知點解係睇C6唔順眼。前夫都冇手尾,但冇 ...

好明顯工人唔當你現任老公係老闆, 喺佢心目中, 你前夫同你,先係老闆, 所以對你現任老公嘅指責唔忿氣, 工人份糧係邊個出先? 如果仍然都係你前夫同你畀錢, 我明白點解你工人唔忿氣。

首頁

尾頁

跳至